Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Palenie mostka prostowniczego w przetwornicy impulsowej

18 Maj 2006 19:51 2897 13
  • Poziom 10  
    Witam
    Od pewnego czasu pracuje nad przetwornicą impulsową o mocy 8W. Układ działa poprawnie tylko mam problem z mostkiem prostowniczy. Przy starcie mostek sie pali przy okzaji zwierając wejscie i wywalając korki ( mostek 600V i 1A). Po zastąpieniu mostka diodami problem ustąpił. Mam pytanie co powoduje takie palenie mostka. Zauważyłem ze w wiekszosci konstrukcji stosowane są diody ale znalazłem zasilacz podobny do mojego działający na mostku 0.5A
    Pozdrawiam
  • Poziom 15  
    Miałem podobny problem.Okazało się że traci pojemność C za tym mostkiem. Jeśli C jest sprawny to dioda przewodzi krótko na jego doładowanie i jest zimna, jeśli jest pusty to cały czas przewodzi i się grzeje.
  • Poziom 39  
    A dałeś na wejściu zasilacza jakiś szeregowy rezystor lub termistor ograniczający początkowy prąd ładowania kondensatora?
  • Poziom 10  
    Rezystor też jest w szeregu 10 Ohm ( drutowy) I pali go jak się mostek zwiera.
  • Poziom 33  
    zastosuj diody schotky-gdzieś o tym czytałem
  • Poziom 12  
    Witam

    Z moich informacji wiem, że należy stosować właśnie szybkie diody schotky-ego i w zależności od częstotliwości pracy przetwornicy kondensatory, które pracują przy wyższych częstotliwościach i temperaturach ( 105 °C ), z oznaczeniem chyba LOW E.S.R. Ważne jest także prowadzenie ścieżki masy.

    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Po stronie wtórnej jest zastosowana dioda ultraszybka. Mase prowadze jak nagrubszą.
  • Poziom 19  
    Witam
    Moc 8W jest na tyle niewielka, że faktycznie zdumienie budzi fakt palenia się mostka po stronie sieciowej.
    Niestety, nie piszesz, jaki układ przetwornicy stosujesz - z elementów dyskretnych? z układem przetwornicy i zewnętrznym tranzystorem? z specjalizowanym układem typu TOPswitch (lub podobne)?
    Trudno pomóc, jak nie ma się przed oczami schematu.
    Faktem jest, że pojedyncze diody mają sumarycznie znacznie (!) większe dopuszczalne piki prądowe niż mostki.
    Ale nie widzę powodów, aby przy prawidłowo zaprojektowanej przetwornicy o mocy zaledwie 8W takie piki w ogóle występowały, za wyjątkiem momentu ładowania kondensatora po włączeniu zasilania. Dla mocy 8W można spokojnie zastosować opornik rozruchowy o wartości znacznie większej od 10R - nawet 220R będze dobre. podczas normalnej pracy będzie oddawał niecałe 300mW, a przy rozruchu ograniczy do ok. 1A pąd ładowania.
    Niestety z opisu zachowania wynika raczej, że powodem palenia się mostka i opornika jest raczej potężny prąd w obwodzie klucza. Tu przyczyn może być dużo:
    - brak łagodnego rozruchu przetwornicy, choć przy 8W można praktycznie o tym zapomnieć
    - żle zaprojektowany i wykonany transformator - gdzie wraz z nieodpowiednim układem sterującym wchodzi bardzo mocno w nasycenia i daje praktrycznie zwarcie
    Niestety trudno pomóc. Bez schematów i szczegółowych informacji o krytycznych elementach to prawie niemożliwe.
    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Przetwornica jest zrobiona na układzie TinySwitch II. Transformator był robiony na zamówienie w firmie Feryster specjalnie pod ten model sterownika. Byc może za duże dałem kondensatory filtrujące. Oba mają po 10uF. Rezystor ograniczający ma wartośc 10R. Spróbuje jeszcze zmniejszyć pierwszy kondensator filrtujący może to pomoże.
  • Poziom 42  
    Rozumiem, że zrobiłes to w typowym układzie TNY26x.

    Zapewne uzyłes mostka prostowniczego na zbyt niskie napięcie. Cudów nie ma. Podaj oznaczenie tego mostka.
  • Poziom 10  
    Użyełem 2 rodzai DF06 ( 600V 1A) i MD5S( 600V 0.5A) . Obydwa się paliły. Zaznaczam też że wpiąłem je prawidłowo. Dla pewności sprawdziłem miernikiem czy przypadkiem producentowi sie nie pomyliły wyprowadzenia.
  • Poziom 40  
    szeregowe 10om termistora to sie stosuje w zasilaczach 300W, musle ze jak dasz wiekszy rezystor ograniczajacy prad ladwania elektrolitow to powinno bys w pozadku.
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    Pojemność 10 uF dla tej mocy to typowa wartość. Na pewno nie to jest powodem palenia mostka. Rezystor 10 Ohm też raczej nie powinien być przyczyną - czas ładowania pojemności jest bardzo krótki. Ale zakładam oczywiście, ze stromość narastania prądu jest ograniczona przez wejściowe indukcyjności w filtrze sieciowym, jaki obowiązkowo należy zastosować do strony sieciowej w każdej przetwornicy impulsowej. Tym nie mniej jak pisałem wyżej proponuję zwiększyć jego wartość - jeśli nie do 220 Ohm (na początek, do prób), to na pewno do 100 Ohm (w układach produkowanych seryjnie w firmie, gdzie pracuję, wartość opornika wynosi bodajże 68 Ohm dla podobnej mocy). Wnioski można wysnuć dopiero po tej próbie.
    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Zmniejszyłem wartość kondensatora w układzie pi do 4.7uF i zwiększyłem rezystor wejsciowy do 25R i układ zaczął działać. Dzieki za wszelkie podpowiedzi. Temat uważam za zamknięty.
    Pozdrawiam