Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zawieszony Globo 5000 po próbie wprowadzenia softu

18 Maj 2006 20:28 6684 25
  • Poziom 2  
    Po wprowadzeniu softu przez kabel RS null modem tuner się zawiesił.
    Wyświetla jedynie 0000. Co robić?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    wgraj jeszcze raz,ale inny soft.
  • Poziom 2  
    masz możę jakieś linki na softy do globo 5000, bo jedyny jaki mam ze site'u lakiego jest przyczyną mojej konstrnacji
  • Poziom 20  
    0000 to normalny objaw bez listy kanałów.
    Proponuję podłączyc do TV i przeskanować , lub wgrać listę.
    Pozdrawiam !
  • Poziom 14  
    Jeśli to możliwe to sprawdz wersję bota 1.06 czy 1.07.
  • Poziom 28  
    @ric_hard cztery 0000 to jest przeważnie usterka kondensatora w zasilaczu C15 a przypadek sprawil że podczas wgryania on wystąpił i to cie myli cena 2,50 zł a twoja usterka nie jest pierwsza to przypadłość globo poczytaj : http://www.globo.prv.pl/ tam masz najnowsze softy i opisy do nich czy dobre czy złe poprostu testowane forum tylko do Digital,globo i sukaj tego tematu "Na wyswietlaczu 0000 :(" oraz zassaj to : http://rapidshare.de/files/18979386/Elektryka_globo_na_foto.zip.html napewno pomoże a potem na browara idziemy

    pozdr.
  • Poziom 20  
    Lidzia napisał:
    @ric_hard cztery 0000 to jest przeważnie usterka kondensatora w zasilaczu C15 a przypadek sprawil że podczas wgryania on wystąpił


    Firmware Tunera bez Listy kanałów -> to nie przypadek.
    Dlaczego nie zaczynacie od Spraw oczywistych ?
    WGRAJ LISTĘ !
    Jeżeli to nic nie da wgraj Sprawdzony Firmware i listę kanałów
    Dopiero później bierz się za naprawę sprzętową.
    Pozdrawiam !
  • Poziom 28  
    ric_hard napisał:
    Po wprowadzeniu softu przez kabel RS null modem tuner się zawiesił.
    Wyświetla jedynie 0000. Co robić?


    ten soft ma liste jest to soft z :GLOBO 15 5.3.0 VGA0 3.3.06 2006/04/12/10:20 z małą poprawką chodzi o przycisk EPG info z którym były problemy .A pisze jasno Tuner sie zawiesił czyli nic nie można zrobić nawet listy dograc .Rozumując że jak by nie było listy w softach to każdy tuner by sie zawieszał i JTAG do roboty.Nie jak by tuner był sprawny elektronicznie to niema problemu co kolwiek wgrać ale kolega pisze "zawiesił" i kaplica myśle że @ric_hard napisze co było powodem i nasza pra nie pójdzie w gwizdek
    A tak to wygląda http://img100.imageshack.us/my.php?image=c15globo3xf.jpg
    pozdr.
  • Poziom 20  
    Lidzia napisał:
    A pisze jasno Tuner sie zawiesił czyli nic nie można zrobić nawet listy dograc ..


    Sorry , ale nie widzę
    Pozdrawiam !
  • Poziom 13  
    heh a wiec podsumowujac, sprawdz najpierw czy jest komunikacja miedzy tunerem a komputerem, jesli jest do dograj liste kanalow i po sprawie, natomiast jesli nie ma sprawdz najpierw kondensator C15, jezeli jest "spuchniety" to go wymien i powinno byc po klopocie, jesli natomiast z kondensatorem jest ok to w tedy pozostaje Jtga
  • Poziom 13  
    Panowie to co piszecie to niezły charmider ja już z 10 globo robiłem jtagiem i jeden był z wywalonym kondensatorem
    Jesli jest walniety kondensator to obydwie diody sie palą w tym jedna mniej czyli zielona nawet jak jest dobry i załapie to tak jest.
    Wymień ten kondensator czyli c15 (po lewej stronie na dole na płytce zasilacza przy dwóch dużych diodach) i zobacz co sie stanie jak załapie to oki jak nie to sprubój wgrac mu softa jak nie to jtag.
    Pozdrawiam i życze powodzenia.
    Ps. jtag nie jest ciężki w globo :D
  • Poziom 13  
    Witam po długim przestoju i widze że koledze ric_hard działa tuner ale nawet nie napisał czy jest tak. Proponuje ten post zamknąć bo przypuszczam że już tak szybko sie nie pojawi, moge sie mylić.
    Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i Adminów za ciężką prace
    :D
  • Poziom 10  
    Witam dostałem od kumpla tuner globo 5000 na wyświetlaczu same zera
    tuner miał wgrywane edukacyjny soft i jest jeszcze na gwarancji czy wysyłac do serwisu czy robić samemu i stracić gwarancje prosze o wypowiedź na ten temat.


    Pozdr.
  • Poziom 12  
    Podmien C15 na 1000 uF/10V i wroci do zycia :)
  • Poziom 1  
    Dzięki wielkie za naprowadzenie dzięki temu tematowi , udało mi się naprawić digitala 4000 od matki bez większej znajomosci elektroniki (też wyświetlał same zera po zanikach napięcia sieciowego ostatnimi wichurami) -c 15 wymieniłem i działa( ale nie od razu chciał zaskoczyć dwa razy jeszcze nie wiedzieć czemu musiałem wyjąć i włożyć wtyczkę zasilania do kontaktu )

    pozdrawiam

    Buri
  • Poziom 12  
    Miałem to samo co kolega Buri - także po ostatnich wichurach mój tuner pokazywał "0000" na wyświetlaczu.

    Wymieniłem C15 i C13 i tuner Globo 4100 ożył. Jednak teraz nie komunikuje się z komputerem, wcześniej transmisja przez RS działała prawidłowo. Port w komputerze i kabel są sprawne - sprawdzałem na fergusonie.

    Czy coś jeszcze muszę wymienić ?
  • Poziom 28  
    Tranzystor BA zaraz przy wejściu gniazda rs232
    http://img290.imageshack.us/my.php?image=tranzystoryrh8.jpg
    tranzystor QS3 - tj.BC858B , PNP 50V , 0,1A , SOT23-obudowa, dostepny w www.tme.pl BC858B PNP 30V,0.1A,0.8W,150MHz *10 SMD http://www.tme.pl/katalog/szukaj.phtml?f_szuk...+&id_g=5&id_p=5&f_radio=&id2=17&id_drzewo=180
    a uwalony przez różnice potencjału między komputerem a tunerem podczas podłączania kabla a powinno to sie robić przy wyłączonym z gniazdka tunerem na końcu dopiero tuner do gniazdka i przynajmniej na jedną śrubke przykręcić leprza masa
  • Poziom 12  
    Lidzia napisał:
    Tranzystor BA zaraz przy wejściu gniazda rs232
    http://img290.imageshack.us/my.php?image=tranzystoryrh8.jpg
    tranzystor QS3 - tj.BC858B , PNP 50V , 0,1A , SOT23-obudowa, dostepny w www.tme.pl BC858B PNP 30V,0.1A,0.8W,150MHz *10 SMD http://www.tme.pl/katalog/szukaj.phtml?f_szuk...+&id_g=5&id_p=5&f_radio=&id2=17&id_drzewo=180
    a uwalony przez różnice potencjału między komputerem a tunerem podczas podłączania kabla a powinno to sie robić przy wyłączonym z gniazdka tunerem na końcu dopiero tuner do gniazdka i przynajmniej na jedną śrubke przykręcić leprza masa


    Kupię i wymienie, mam nadzieje że to trafna diagnoza. Pozdrawiam i dziękuję.
  • Poziom 2  
    U mnie pomogła wymiana kondensatora C15. (problemem było zawieszenie tunera "0000")
  • Poziom 10  
    Jacck napisał:
    Dodam tylko że C15 ma 470uF /10V


    jeżeli wymienię go na kondensator 470UF 35V to będzie źle??
    poradźcie bo jestem laikiem, a w mojej miejscowości dostałem tylko taki.
  • Poziom 28  
    Będzie działać.Ja za jednym razem bym wymienila C13 i C15 te same wartości bo za chwile poleci drugi i znowu robota.Oba filtrują tą samą gałąż 3,3V.
  • Poziom 10  
    Lidzia napisał:
    Będzie działać.Ja za jednym razem bym wymienila C13 i C15 te same wartości bo za chwile poleci drugi i znowu robota.Oba filtrują tą samą gałąż 3,3V.

    spoko wymienie dwa ale mam kolejny problem drugi kondensator mam ale na 85stopni
  • Poziom 28  
    Raczej na 105' musiał by być mocno sie grzeja pracują cały czas dopuki go z gniazdka odłączysz i dlatego tak szybko padają zasilanie 3,3V zasila cały czas procek z którego jest sterowany wyświetlacz a na pewno masz na nim wyświetlany czas podczas czuwania i czujnik zał/wył a one pracują w tej gałęzi.