Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Willem

27 Cze 2002 23:35 8147 31
  • Poziom 22  
    Mam następujący problem z programatorem Willem, nie mogę zaprogramować układów flash serii AT, AD, W a także PIC, natomiast zczytuje je poprawnie, pamięci serii 24xx programuje i zczytuje bez błędu. Może ktoś już spotkał się z tym objawem będę wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź.
  • Poziom 17  
    Nie wiem jaką wersję programatora posiadasz , ale czy próbowałeś
    zmierzyć napięcia programowania ?
  • Poziom 22  
    Jest to wersja dostępna w internecie na stronie willema. Napęcia są w porządku. Jest jeszcze coś takiego, że jeśli zczyta dany układ flash, to danymi które zczytał zaprogramuje go bezproblemu, nawet jeśli je zapisze w pliku a następnie dam do zaprogramowania. Nie wiem czy nie jest to wina softu.
  • Poziom 14  
    Napęcia są w porządku. Jest jeszcze coś takiego, że jeśli zczyta dany układ flash, to danymi które zczytał zaprogramuje go bezproblemu, nawet jeśli je zapisze w pliku a następnie dam do zaprogramowania. Nie wiem czy nie jest to wina softu.
    Mam identyczny problem, to jest wina softu. :roll:
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    to nie jest wina softu, wina leży po stronie płytki, zostało udowodnione, że Flesze bezproblemowo obsługują progi wykonane w oparciu o dobre jakościowo dwustronne płytki z solder maską i metalizacją -mało który egzemplarz potrafi zaprogramować jakikolwiek flesz jeśli płytka jest jednostronna ze zworami.
  • Poziom 14  
    Akurat mam model dwustronnej z metalizacją. Wykonanie jest super od strony technicznej, a fleszy nie programuje. A solder maska w tym wypadku chyba nie ma znaczenia chociaż płytka ja posiada :lol:
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    opisy i soldermaska to atuty profesjonalnie wykonanej płytki, spróbuj zdublować ścieżki masy -to czasami pomaga.
  • Poziom 14  
    >>>Oczywiście że to nie wina softu odczytuje błędnie to i potem w ten >>>sam blędny sposób kość zostaje zapisana .........!!!!
    >>>-Sprawdzaj połączenia aż do skutku ,zwłaszcza tasiemkę łączącą >>>płytkę programatora z płytką adaptera .....,kondziołki na liniach D0->>>D7 33pf (nie wiem jakie masz w opisie).
    Tobie chodzi chyba o programator opisywany w Praktycznym Elektroniku, mam schemat przed sobą i faktycznie na liniach od D0-D7 są dołączone do masy kondensatory 27p. Ale ja mam programator z orginalnego projektu, a tam nie ma tych kondensatorów. za chwilkę spróbuję tak podłączyć mój i zobaczymy. Tasiemkę mam na pewno dobrą , mam nieżły patent na podłączenie adaptera: trzeba w podstawkę precyzyjną wlutować srebrzankę w miejsce układu scalonego, później równo przyciąć, a następnie pzylutować w adapterze. Bardzo dobrze to działa z podstawką precyzyjną w programatorze. Idealnie wchodzi.
  • Poziom 22  
    Płytka jest jednostronna lecz z solder maską i metalizacją otworów wg orginalnego projektu. Układ jest odczytywany poprawnie gdyż jeśli zaprogramuje inny układ plikiem zczytanym z danego lecz w innym programatorze to działa on poprawnie. Połączenie sprawdzałem już kilka razy i wszystko jest w porządku. Wszystkie kondensatory były nowe lecz wymieniłem je i nic z tego.
  • Poziom 14  
    -Jakie masz kości na wejściu Willema.....
    - podaj jakie napięcie masz na zasilaniu układów [dokładnie]
    --A jak z czyszczeniem tych kości........,kasuje ładnie....???[/img]
  • Poziom 14  
    -A jak z czyszczeniem tych pamięci.......,kasuje ładnie....???[/img]
    -Jakie masz kości na wejściu Willema.....
    - podaj jakie napięcie masz na zasilaniu układów [dokładnie].
    -a propos połączeń ile razy pociągniętą masz masę między płytkami
    -warto posłuchać "fachmana"
    Pozdro.....
    --
  • Poziom 14  
    Mam jedną płytkę w wersji 3B i kasowanie chyb idzie dobrze (zależy kiedy). Napięcie zasilające wynosi naukładach wynosi 5,73V. Jeszcze spróbuje z tą masą ale sam nie wiem . Ciekawe czy te kondensatory na Do..D7 coś mogą pomóc?
    Pozdrawiam
  • Poziom 14  
    Godziks napisał:
    Mam jedną płytkę w wersji 3B i kasowanie chyb idzie dobrze (zależy kiedy). Napięcie zasilające wynosi naukładach wynosi 5,73V. Jeszcze spróbuje z tą masą ale sam nie wiem . Ciekawe czy te kondensatory na Do..D7 coś mogą pomóc?
    Pozdrawiam


    Jakie kości na wejściu.....????
  • Poziom 14  
    Już próbowałem ze wszystkimi . W jednym mam 74HC367 a w drugim CD4503
  • Poziom 22  
    Napięcie na układach VCC = 5.58, na wejściu mam ukłądy 74HC367N. Natomiast grzeje mi się układ MC34063 nie wiem czy nie jest to wina 100 mikroH gdyż mam dany inny oraz zamiast rezystora 15k mam 16k. Nadal pamięci (24xx) zczytuje i programuje bezbłędnie. W przypadku np flasha w zależności jaki dam plik do zaprogramowania to albo jest błąd zapis sektora 0 lub 1.
  • Poziom 14  
    Jeżeli grzeje Ci się MC34063 to znaczy że coś jest nie tak z cewką. Wymiana powinna zapewnić prawidłową pracę. A pozostałe cechy mam takie same przy jednostronnej ze strony domowej programatora!!??
    Dwustronna działa !
  • Poziom 17  
    W aplikacji MC34063 zastosowana jest solidna ceweczka z drutu,
    na rdzeniu ferrytowym, zapewniająca właściwą indukcyjność przy wymaganym prądzie obciążenia .
  • Poziom 22  
    Sprawdziłem dokładnie połączenia zgodnie ze schematem i jest już ok. Układy serii AT29Cxx zczytuje i zapisuje bez problemu, również innym plikiem niż zczytany. Zapisałem kilka Biosów i działają bez problemu. Pamięci 24Cxx również, problem jest z PIC oraz z układem serii AT80Cx051 potrzebujących adaptera MCS-51 (adapter działa 100%), programator identyfikuje układ bez błędu zczytuje lecz plik jest pusty a napewno układ jest zapisany, może ktoś miał podobny problem, może jest to kwestia ustawienia zworek lub coś w tym stylu za podpowiedzi dzięki.
  • Poziom 14  
    Mi z 89c2051 działa bez problemu , zworki obok podstawki 32 pinoweij mam ustawione w pozycji NORMAL (dwie poziomo), także bez problemu programuje duże . Testowałem z 89C52, ale w tym przypadku tylko ID nie działa.
  • Poziom 22  
    U mnie właśnie na 89C2051 jest taki objaw, wkładałem również czysty układ i wyskakuje to samo bufor pusty przy zaprogramowanym i przy czystym, natomiast wszystkie funkcje mianowicie weryfikacja, blank test oraz Id działają poprawnie jeśli dam zapisz to zapisze ten pusty bufor. Czy może to być np. wina systemu ponieważ np. czasami pokazuje że sprzęt jest ok i działa przy nie podłączonym zasilaniu, zworki mam też ustawione na normal.
  • Poziom 22  
    Godziks czy posiadasz może schemat tego adaptera na którym pracujesz, może to w nim jest problem jeśli możesz to poślij mi na maila. pkmt(malpa)poczta.onet.pl
  • Poziom 22  
    Czy istnieje mozliwość, że jeśli układ jest zabezpieczony przed odczytem to zczytuje go jako czysty. Willem nie pokazuje, że układ ma zabezpieczenie, pokazuje to samo przy czystym układzie. Godziks dzięki, ja używam tego samego adaptera.
  • Poziom 22  
    Występuje jeszcze inny objaw, przy podpiętym adapterze bez włączonego zasilania test hardward pokazuje ok. można zczytać i zapisać układ, nawet gdy układu nie ma w adapterze. Mam dwa adaptery jeden taki jak Godziks drugi trochę sie różni lecz w obydwu przypadkach jest tak samo.
  • Poziom 14  
    A jakie masz te inne adaptery? A ten "test hardware" to wcale o niczym nie świadzy, on tylko sprawdza czy programator jest podpięty do zasilania.
    A to programowanie ekonomiczne (bez zalilania) działa poprawnie? tzn. czy naprawdę poprawnie programuje?
  • Poziom 22  
    Drugi adapter różni się tym, że między Vcc a masę ma dołączone kondensatory 100 mikro oraz 100 nano i zamiast rezytorów 4,7 k dołączonych do bazy BC547 są 10 k, oraz 2,2 k zamiast 1k z 6 nóżki do Vcc z 74HC139.
  • Poziom 14  
    Ja nawet w adapterze urzywam 74LS139 i działa!
  • Poziom 22  
    Próbowałem na 74Ls139 i to samo. Myślę, że może to byc jednak wina programatora.
  • Poziom 22  
    Już wszystko jest w porządku, układ zczytuje i programuje bez problemu, abydwa adaptery działają, problemem był sam układ który zczytywałem. Mam jeszcze jedno pytanie, czy można tak zabezpieczyć układ 89C2051 żeby żaden program nie wykrywał zabezpieczenia a nie było możliwości go skopiować. Wszystkim dzięki za pomoc.
  • Poziom 22  
    Dzięki wszystkim za pomoc, kupiłem w końcu płytkę dwustronną i teraz działa wszystko bez problemu.