Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Manta Prince 2 - zawiesza się, w czym tkwi problem?

damkoz 19 May 2006 16:50 3515 11
    damkoz
    Level 19  
    Witam
    Niedawno siostra kupiła nowe dvd firmy Manta Prince 2, po pewnym czasie powstął problem, gdyż odtwarzacz zawiesza sie po pewnym czasie emisji filmu (albo całkiem czarny obraz albo zatrzymuije nma danej klatce) i od tego czasu zero reakcji pilotem ani przyciskami na urządzeniu. Problem jest w Tym że ktoś zgubił paragon a producent niestety stwierdził że bez paragonu nie przyjmą do serwisu (cuż gwarancje dają chyba na paragon a nie na dvd). Co może być przyczyną niedomagania sprzętu, czy wymiana softu pomoże, ewentualnie jak to zrobić??
    Proszę o poradę.
    SONIK1
    Level 24  
    Rozumiem że chodzi o dvd 015 jeśli tak to wymień q 10 w dekoderze na bd438 ale musisz zamienić nóżkę tranzystora 3 na 2 albo napisz na priwa
    Anonymous
    Anonymous  
    damkoz
    Level 19  
    Mogę prosić o więcej szczegółowych informacji, gdzie zlokalizować ten q10? i jak go wymienić, na co zwrocić uwagę, tak jak sonik pisał o zamianie wyprowadzeń.
    SONIK1
    Level 24  
    Patrząc na elektronikę-dekoder w lewej cześci od strony panela jest układ z radiatorem i obok jest rezystor 1 wat stojący i zaraz obok niego jest tranzystor ss8550. To ten trzeba wymienić. Sa dwa sposoby, jeden - uciąć tak żeby zostały jeszcze nóżki i przylutować nowy tranzystor a drugi sposób - odkręcić płytkę i wylutować tranzystor i wlutować nowy.
    Myślę, że teraz sobie poradzisz, jeśli coś nie jasne to pisz na priwa.
    DRAGE
    Level 12  
    damkoz wrote:
    Witam
    Niedawno siostra kupiła nowe dvd firmy Manta Prince 2, po pewnym czasie powstął problem, gdyż odtwarzacz zawiesza sie po pewnym czasie emisji filmu (albo całkiem czarny obraz albo zatrzymuije nma danej klatce) i od tego czasu zero reakcji pilotem ani przyciskami na urządzeniu. Problem jest w Tym że ktoś zgubił paragon a producent niestety stwierdził że bez paragonu nie przyjmą do serwisu (cuż gwarancje dają chyba na paragon a nie na dvd). Co może być przyczyną niedomagania sprzętu, czy wymiana softu pomoże, ewentualnie jak to zrobić??
    Proszę o poradę.

tez kupilem ostatnio ten sprzet i strasznie mi sie wieszal musialem wylaczas z zasilania (problem z duza iloscia plikow na plytce) ale znalazlem nieoficialny soft do niego (v1.7b - poprawiono tego bledy) i narazie jeszcze mi sie ani razu nie zawiesil chodzi bardzo dobrze
    Krzycho2612
    Level 16  
    Proponuje wstawić 2sb892 jest mocniejszy i wymienic R170 na 3,3oma 5watt.
    damkoz
    Level 19  
    ostatnio dvd się całkiem wyłączyło i już się nie chce właczyć, czy to jest zwiazane z owymi elementami do wymiany???
    Krzycho2612
    Level 16  
    Po wymianie tych części sprzęt powinien ruszyć
    damkoz
    Level 19  
    Rozumiem że mowa o owym q10 - ale mam pytanie czy w końcu trzeba w nim zamieniać nożki czy nie?
  • Helpful post
    SONIK1
    Level 24  
    Jeśli będziesz wstawiał ten tranzystor co pisałem kilka postów wyżej -bd438 to musisz zamienić nóżki
    damkoz
    Level 19  
    wymieniem tranzystor zgodnie z opisem sonika i pomogło, wielkie dzięki ;-)