Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP PSC 1315 Sama wciąga papier i zakleszcza

figusek 19 May 2006 23:23 10796 5
phoenixcontact
    figusek
    Level 11  
    Witam!
    Powyższy problem występuje w różnych momentach.
    1) Od razu po uruchomieniu
    a) jeżeli nie ma kartek to slyszę, jak przewija pustą rolką
    b) jeżeli kartki są to wciągnie jedną mniej więcej do połowy i zakleszcza tak że na siłę muszę ją wyciągać (żadne wznawianie nie pomaga); wówczas kartka do wyrzucenia bo ślady rolek zostają
    2) W momencie rozpoczynania drukowania - jeśli kartka jest to ją wessie bo chyba myśli że ma jakąś w sobie
    3) Gdy już drukuję ileśtam stron i np. po 10 wydrukowanych stronach robi sobie krótką przerwę (coś tam robi z wkładem drukującym) to w tym czasie jak w porę nie wyjmę to znowu jedną zeżre.

Co jeszcze - niezależnie czy papier jest czy go niema, ona sobie "tylko" przewija rolką, ale w tym czasie jakby "niechcący" wciąga 1 sztukę. Bo inaczej się zachowuje gdy faktycznie potrzebuje papieru do drukowania - wtedy to jest komunikat "brak papieru w drukarce" i trzeba wznowić.
    Czyli - jakby nie patrzeć - od samego uruchomienia "wydaje jej się" że ma w sobie jakiś zbędny papier, który musi wypluć, jednak w tym momencie tylko niepotrzebnie go pobiera i już nie wypluwa w całości.
    Jest to dosyć żenujące.
    Nigdy tego nie rozbierałem i nie wiem gdzie ma jakieś czujniki, czy coś przeczyścić czy wymienić. Drukuję bardzo dużo i poza tym sprawuje się rewelacyjnie - spokojnie 3000 kopii z jednego wkładu a chyba nawet zrobię więcej :D
    Poradźcie coś - bardzo proszę :cry:

Moderated By kosmita:

Przenioslem z Drukarki, kserokopiarki i plotery
    Wpis dokonany w dniu: 2006-05-20 o godzinie: 12:10

• phoenixcontact
    Piccollo
    Level 14  
    Witam
    Zakleszczanie się papieru jest raczej spowodowane jakąś przeszkodą-przydałoby się rozebrać drukarkę,sprawdzić dokladnie wałki i przy okazji je przeczyścić.Zresztą piszesz że sporo drukujesz,skoro tak drukarka może być po prostu brudna i nie wszystko chodzi jak należy.Właśnie bród jest główną przyczyną niewłaściwej pracy drukarek.
    W twoim przypadku sprawdziłbym jeszcze czujnik papieru(bez rozbierania się nie obejdzie)-przy okazji warto przeczyścić enkodery.
    Co do samoczynnego wciągania papieru to przyczyny mogą być różne
    -może masz w komputerze jakieś niezrealizowane przez drukarkę zadania i ona próbuje tylko nadrobić zaległości;
    -może masz nieskalibrowany skaner
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic502189.html?highlight=
    -może sterowniki w kompie zgubiły jakiś plik i nie działają właściwie-dla spokoju odinstaluj drukarkę (stery) i zainstaluj ją ponownie.
  • phoenixcontact
    marek216

Level 43  
    stawiam na problem natury elektornicznej :
    - zabrudzony lub uszkodzony czujnik
    - problemy z zasialczem - na poczatek przelutować i obserwować czy sie poprawiło

ew. zawalona stacja serwisowa i czasem źle zaskoczy jej nąpęd - tu pomoże tylko solidna konserwacja

żeby to zrobić trzeba rozebrać jeśli tego nie robiłeś polecam wizyte w serwisie - narazie masz jedną usterke jak coś połamiesz / uszkodzisz z powodu własnej niewiedzy koszty pójdą w góre.
    figusek
    Level 11  
    Piccollo wrote:
    Witam
    Zakleszczanie się papieru jest raczej spowodowane jakąś przeszkodą-przydałoby się rozebrać drukarkę,sprawdzić dokladnie wałki i przy okazji je przeczyścić.Zresztą piszesz że sporo drukujesz,skoro tak drukarka może być po prostu brudna i nie wszystko chodzi jak należy.Właśnie bród jest główną przyczyną niewłaściwej pracy drukarek.
    W twoim przypadku sprawdziłbym jeszcze czujnik papieru(bez rozbierania się nie obejdzie)-przy okazji warto przeczyścić enkodery.
    Co do samoczynnego wciągania papieru to przyczyny mogą być różne
    -może masz w komputerze jakieś niezrealizowane przez drukarkę zadania i ona próbuje tylko nadrobić zaległości;
    -może masz nieskalibrowany skaner
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic502189.html?highlight=
    -może sterowniki w kompie zgubiły jakiś plik i nie działają właściwie-dla spokoju odinstaluj drukarkę (stery) i zainstaluj ją ponownie.

Hej :)
    1. "na oko" po zaświeceniu latarką nic nie widać
    2. tak jak piszesz - bardzo dużo drukuję i brudna może być
    3. wałki przeczyszczę (o ile tylko cokolwiek rozbiorę)
    4. do czujnika papieru spróbuję się dobrać choć nie wiem gdzie on jest
    5. co to jest enkoder nie mam pojęcia
    6. niezrealizowanych zadań nie ma
    7. oprogramowanie w porządku (tą usterkę mam od 3 miesięcy a miesiąc temu reinstalowałem oprogramowanie łącznie z usunięciem sprzętu z systemu)
    8. z resztą xero działa przy wylączonym kompie i wtedy też się tak dzieje
    9. a czy mam nieskalibrowany skaner nie mam pojecia. Jesli chodzi o zeskanowanie tego wydruku co drukarka robi po zainstalowaniu nowego kartridża to to zrobiłem
    10. Zasilacz wykluczam zupełnie
    11. Cytuję: "ew. zawalona stacja serwisowa i czasem źle zaskoczy jej nąpęd - tu pomoże tylko solidna konserwacja ". Odp: Nie znam się, ale nie jedno w życiu rozbierałem więc chyba się jednak zdecyduję pogrzebać.
    A gdzie ten czujnik papieru jest?
    Adrian Żłobiński
    Level 15  
    Czesc, mam podobny problmem z HP1315. Jakakolwiek próba wydrukowania strony testowej, lub kopiowania kończy się pobraniem kartki papieru i zablokowaniem. Rozebrałem drukarke i dokładnie przyjrzałem się mechanizmowi po prawej stronie. Tam gdzie czyszczone są głowice. I dzieje się rzecz dziwna. Mianowicie niezależnie od tego czy trza czy nie trza drukarka cały czas kręci rolką od pobierania papieru. Inaczej mówiąc gdy przesuwa się platworma z tymi gumkami w stronę tylnej ścianki (czyli jest zasprzęglona) rolka od pobierania papieru się kręci, gdy odsprzęglę (taka mała zapadka) to dzieje się to samo. I na drobrą sprawę nie wiadomo dlaczego tak się dzieje.
    saqul
    Level 12  
    Witam,
    Nie jestem expertem od drukarek ale sprzedałem kilkanaście urządzeń HP 1315 i może się wyda to głupie ale spróbuj docisnąć zaślepke z tyłu drukarki, nie wiem czy wiesz o którą zaślepke chodzi bo piszesz że:

Quote:
    b) jeżeli kartki są to wciągnie jedną mniej więcej do połowy i zakleszcza tak że na siłę muszę ją wyciągać (żadne wznawianie nie pomaga); wówczas kartka do wyrzucenia bo ślady rolek zostają

więc pewnie nie wiesz o tym że jeśli papier się zakleszcza to odwraca się drukarkę i z tyłu trzeba otworzyć pokrywkę / zaślepke - kartka wtedy wychodzi bez żadnego oporu! Jeśli wyciągałeś na siłę z przodu drukarki to prawdopodobnie uszkodziłeś cały mechanizm.