Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lodówka Bosch KKU 3301/01- nie działa

diodak_ 20 May 2006 11:08 3987 5
  • #1
    diodak_
    Level 15  
    Witam,
    Jest to lodówka jednosprezarkowa, dwukomorowa sterowana elektronicznie. Problem polega na tym ze po właczeniu zasilania agregat nie chce sie zalaczyc. Na wyswietlaczu pojawia sie aktualana tempereatura wewnatrz lodowki, wlacza sie alarm o zbyt wysokiej temperaturze. Po chwili slychac odgłosy próby załaczania sprzezarki(slychac dosc glosne klikniecia), odgłosy te slychac co kilkadziesiat sekund. sprezarka byla właczna na "krotko" do sieci i "ruszała". Czyzby uszkopdzony byl jakis czujnik??? Za wszelka pomoc z gory dziekuje.
    Pozdrawiam
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    jmk
    Level 28  
    Najprawdopodobnie jest tak, że po załączeniu sprężarka staruje po to by po kilku sekundach normalnej pracy wyłączył ją bezpiecznik termiczny sprężarki.
    Miałem taki przypadek a powodem zadziałania zabezpieczenia jest spadek napięcia zasilajacego do około120V- takie napięcie dochodzim po kilku sekundach normalnego zasilania (230 V) z modułu.
    Termik nie ma innego wyjścia jak wyłączyć sprężarką.
    Problem w module a z powodu braku nowego zastosowałem inny sposób sterowania nią- oczywiście że nie tak precyzyjny jak elektronika , ale zawsze jakiś, który pozwalał ja użytkować.
  • #4
    diodak_
    Level 15  
    Witam,
    "NA krotko" znaczy ze ominieto elektroczny sterownik. Przyszlo kilku "specow" i tak podlaczyli na chwile. A najdziwniejsze jest to, ze kilka miesiecy temu wystapil podobny problem. Lodowka wtedy zostala wylaczona z zasilania na kilka dni i oczekiwala na serwisanta, jednak w miedzyczasie tuz przed wizyta serwisu zostala wlaczona do sieci i o dziwo zaczela normalnie pracowac. Dzialala tak przez ok 4 miesiace i nagle znowu to samo.
    Te dziwne klikniecie co kilkanascie sekund to zapewne ten przekaznik rozruchu probuje uruchomic sprezarke!?

    Pozdrawiam
  • #5
    User removed account
    User removed account  
  • #6
    elektryk2000
    Refrigeration equipment specialist
    Zaraz po sprawdzeniu napięcia zasilania sprężarki (musi być napięcie sieciowe, nie niższe) sprawdź zasilacz sterownika. Mogła paść dioda zenera i triak włączający sprężarkę może nie być właściwie wysterowany.