Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

komputer sam się resetuje

Wojtek338 21 Maj 2006 09:39 1934 24
  • #1 21 Maj 2006 09:39
    Wojtek338
    Poziom 9  

    A więc mój problem jest taki: zawsze po ok. 30 minutach od włączenia kompa sam on się resetuje. I później już co 10 minut sam się zaczyna restartować! Od razu podkreślam, że na 100% nie jest to virus ani trojan, mam świeżo zainstalowany system. Próbowałem już wyjmować i przepinać sieciówke, zmieniłem zasilacz na lepszy ale dalej to samo. Mój komputer to: Celeron 2.4 Ghz , sapphire radeon 9550, 512 ram, płyta główna Intel 865i
    Proszę o pomoc bo to resetowanie jest strasznie denerwujące

    0 24
  • #2 21 Maj 2006 09:49
    slawecki
    Poziom 17  

    Zacznij od sprawdzenia wentylatora i radiatora na procesorze czy nie są zatkane kurzem. To może powodować przegrzewanie procesora i reset komputera.

    0
  • #3 21 Maj 2006 10:12
    Exodos
    Poziom 19  

    Po pierwsze powiedz czy sprzęt nie kręcony, po drugie sprawdź jak pisał kolega wyżje coolerek na CPU, później sprawdź czy RAMy nie są gorące bo one mogą się też przegrzewać.

    0
  • #4 21 Maj 2006 10:29
    Wojtek338
    Poziom 9  

    heh tak się składa że coolerek niedawno przedmuchiwałem, bo też myślałem że to przez to. Sprzęt nie kręcony

    0
  • #5 21 Maj 2006 10:37
    mat_ed
    Poziom 43  

    Zmierz napiecia na zasilaczu miernikiem pod obciazeniem i nam je tutaj przedstaw. Nastepnie przetestuj pamiec programem Memtest (najnowsza wersja) testuj ok 3h na modul. Nie zaszkodzi rowniez sprawdzic jak wygladaja kondensatory na plycie byc moze sa napuchniete/wylane one rowniez moga byc odpowiedzialne za niestabilna prace.

    0
  • #6 21 Maj 2006 10:50
    Exodos
    Poziom 19  

    A może MOSFETy na MoBo się przegrzewają ??

    0
  • #7 21 Maj 2006 11:17
    simekc
    Poziom 10  

    po pierwsze to podmień zasilacz bo mierzenie napięcia miernikiem nic nie da (po obciążeniem może "siadać"). Miałem wczoraj to samo, zdechła płyta:(

    0
  • #8 21 Maj 2006 12:29
    Figi
    Poziom 37  

    Wojtek338 napisał:
    [...]Od razu podkreślam, że na 100% nie jest to virus ani trojan, mam świeżo zainstalowany system.[...]
    Nie wiem skąd wzięło się to powszechnie panujące przekonanie, że lekarstwem na wirusy jest sformatowanie dysku. Dopiero kiedy kolega przeskanuje komputer programem antywirusowym, będzie można stwierdzić, że to nie wina wirusa.
    Wojtek338 napisał:
    [...]coolerek niedawno przedmuchiwałem, bo też myślałem że to przez to. [...]
    A może nas kolega poinformować o odczytach czujników temperatury w trakcie pracy?

    Zastosuj się do porad kolegi mat_ed i poinformuj nas o tym, jaki masz zasilacz, bo jesteśmy bardzo ciekawscy.

    Wyłącz opcję "Automatycznie uruchom ponownie", jeśli jest włączona.

    Czy te resety zaczęły się w jakimś konkretnym momencie (zainstalowanie nowego sprzętu, programu, sterownika)?

    simekc napisał:
    po pierwsze to podmień zasilacz bo mierzenie napięcia miernikiem nic nie da (po obciążeniem może "siadać"). Miałem wczoraj to samo, zdechła płyta:(
    Właśnie dlatego napięcia mierzy się pod pełnym obciążeniem. Tylko wtedy SĄ wiarygodne.

    0
  • #9 21 Maj 2006 15:16
    Wojtek338
    Poziom 9  

    Na 3 różnych zasilaczach o mocach 2x300W oraz 350W [ który aktualnie mam ] jest to samo :( konndensatorki są ok . Wg programu Aida32 wszędzie temperatury oraz napięcia są w normie, ale co mnie zdziwiło to to że Aida32 wykrywa mi brak baterii na płycie głównej, mimo że ona jest! Pozatym zaczęło się to wtedy, kiedy wpiąłem radka 9550! Przez tydzień było ok a potem się zaczął resetować.

    0
  • #10 21 Maj 2006 15:34
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    1. Jaką kartę graficzną miałeś dotychczas?
    2. Podałeś tylko moce zasilaczy, a to jest daleko za mało. Podaj ich producentów i oznaczenia.

    0
  • #11 21 Maj 2006 15:34
    Figi
    Poziom 37  

    Wojtek338 napisał:
    Na 3 różnych zasilaczach o mocach 2x300W oraz 350W [ który aktualnie mam ] jest to samo :( [...]
    Ilość nie musi iść w jakość. Mógłbyś podać firmę i model choćby tego, którego używasz aktualnie.
    Wojtek338 napisał:
    [...]Wg programu Aida32 wszędzie temperatury oraz napięcia są w normie[...]
    W takim razie pochwal się temperaturami, a odczyt napięć wydrukuj sobie i powieś nad łóżkiem z dopiskiem: "Nie będę mierzył napięć programowo!". Interesują nas pomiary wykonane MIERNIKIEM.
    Wojtek338 napisał:
    [...]Pozatym zaczęło się to wtedy, kiedy wpiąłem radeona 9550! Przez tydzień było ok a potem się zaczął resetować.
    Jak wygląda temperatura Radeona zaraz po restarcie (wiem, że nie ma czujników; w tym wypadku wystarczyć powinno subiektywne wrażenie dotykowe)? Wyjmij kartę i przeczyść styki.
    Wciąż czekam na resztę informacji, o które prosiłem.

    0
  • #12 21 Maj 2006 15:37
    Wojtek338
    Poziom 9  

    1. Hmm... przedtem był to bodajże GF MX440 64bit
    2. Wiem że to jest Codegen, ale modelu nie pamiętam, a niestety nakleika zerwana :(

    EDIT:

    Radeon cały czas jest w miare chłodny!

    0
  • #13 21 Maj 2006 15:43
    Figi
    Poziom 37  

    Umieszczenie w komputerze zasilacza firmy Codegen (nie jest specjalnie ważne, jaki to model) już samo w sobie woła o pomstę do nieba. Jeśli kolega nie wie dlaczego, to niech wpisze tą magiczną nazwę w wyszukiwarce i poczyta opinie o tych zasilaczach.
    Nie napisał nic kolega o wynikach skanowania antywirusowego, testach pamięci oraz o włączonej, bądź nie, opcji "Automatycznie uruchom ponownie". O te uzupełnienia serdecznie proszę.
    Czy wyjęcie karty i przeczyszczenie styków nie pomogło?

    0
  • #14 21 Maj 2006 16:00
    Wojtek338
    Poziom 9  

    Przypomniałem sobie bardzo ważną rzecz!! A mianowicie kiedy komp się restartuje, pierw przez sekunde widać niebieski ekran z różnymi dziwnymi znaczkami i dopiero restart. Pozatym kaspersky nic nie wykazał po pełnym skanowaniu. Opcja automatycznego restartu była wyłączona. Testów pamięci jeszcze nie robiłem

    0
  • #15 21 Maj 2006 17:23
    Figi
    Poziom 37  

    Warto byłoby wiedzieć, co się znajduje na tym niebieskim ekranie, ale skoro wyświetla się przez tak krótki okres, to raczej trzeba o tym zapomnieć. Wygląda mi to na problem z jakimś urządzeniem, które albo jest wadliwe, albo w pewnym momencie system traci z nim łączność (możliwe, że poprostu traci zasilanie). Odpowiedzi kolegi są trochę mało spójne, a na niektóre pytania trzeba ja wyciągać, upominając się o nie.
    Moja prośba jest taka. Proszę sprawdzić wszystkie połączenia w komputerze (tyczy się to przede wszystkim wszelkich taśm i złącz zasilających oraz złącza AGP). Poprosimy też o pomiary napięć zasilacza pod obciążeniem, tym razem już poprawnie, czyli za pomocą miernika. Ponadto chcielibyśmy poznać wyniki testu pamięci.

    Czy kolega jest pewien, że to nie karta graficzna powoduje problem, tj. czy była testowana na innym komputerze?

    0
  • #16 21 Maj 2006 18:52
    Wojtek338
    Poziom 9  

    To chyba właśnie grafika :( . Podpiołem GF MX440 64mb i śmigał ładnie.

    0
  • #17 21 Maj 2006 19:02
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wojtek338 napisał:
    To chyba właśnie grafika. Podpiołem GF MX440 64mb i śmigał ładnie.

    To jeszcze nie daje podstaw do takiego wniosku. GF MX440 pobiera zdecydowanie mniej prądu niż Radeon 9550. Proszę powtórzyć te same eksperymenty na lepszym zasilaczu.

    0
  • #18 22 Maj 2006 20:36
    Wojtek338
    Poziom 9  

    próbowałem GF na innych [ 300W, 350W, 400W ] i śmigało nawet ładnie, ale nie włączałem mu żadnych poważnieszych programów. Zauważyłem że komp resetuje się tylko przy większy obciągeniu tzn. jak napszykład renderuje prace w Cinema 4D lub gram w Far Cry

    0
  • #19 22 Maj 2006 22:33
    Figi
    Poziom 37  

    Wojtek338 napisał:
    próbowałem GF na innych [ 300W, 350W, 400W ] i śmigało nawet ładnie[...]
    A te zasilacze były domowej roboty czy producent bał się do nich przyznać, a i inwencji na nazwę brakowało?
    Zastanawiam się czy kolega przynajmniej przeczytał cały mój poprzedni post, czy tylko wybiórczo pewne fragmenty.

    0
  • #20 23 Maj 2006 07:33
    Wojtek338
    Poziom 9  

    Sterowniczki mam najnowsze! Zasilacze 400 Chieftec 350 Codegen 300 Modecom

    0
  • #21 23 Maj 2006 10:54
    ul1002

    Poziom 34  

    Ale czy odinstalowałeś stare !! czyli te z GF . pozdr

    0
  • #22 23 Maj 2006 14:32
    max_gg
    Poziom 26  

    Witam!

    :arrow: Wojtek338
    Mierzyłeś napięcia z zasilacza i na porcie AGP? Sprawdzałeś tor zasilania (kondensatory itp.)?
    Te pytania już były, ale odpowiedzi brak.

    Odinstalowałeś sterowniki poprzedniej karty?

    Pozdrawiam!

    Marcin "Max" G.

    0
  • #23 23 Maj 2006 16:08
    Figi
    Poziom 37  

    Było jeszcze kilka innych pytań, ale autor widocznie uznał, że nie warto sobie nimi zawracać głowy.

    0
  • #24 24 Maj 2006 10:34
    krzychol66
    Poziom 24  

    Figi napisał:
    Warto byłoby wiedzieć, co się znajduje na tym niebieskim ekranie, ale skoro wyświetla się przez tak krótki okres, to raczej trzeba o tym zapomnieć.

    Dlaczego zapomnieć? Jeżeli system to Windows XP, to należy: kliknąć "Mój komputer" prawym przyciskiem myszy, wybrać "Właściwości", potem "Zaawansowane", "Uruchamianie i odzyskiwanie" - "Ustawienia".
    Po czym zdjąć "ptaszka" z "Automatycznie uruchom ponownie", natomiast postawić na "Zapisz zdarzenie do dziennika systemu" i zatwierdzić "OK".
    Tyle, że - jak znam życie - z tego niebieskiego ekranu nic nie wyniknie.
    Możnaby ewentualnie zobaczyć, co napisano w logach systemowych w czasie awarii. Dostęp do logów:
    menu "Start"\Ustawienia\panel sterowania\narzędzia administracyjne\podgląd zdarzeń.

    0
  • #25 24 Maj 2006 17:21
    Figi
    Poziom 37  

    krzychol66 napisał:
    Dlaczego zapomnieć? Jeżeli system to Windows XP, to należy: kliknąć "Mój komputer" prawym przyciskiem myszy, wybrać "Właściwości", potem "Zaawansowane", "Uruchamianie i odzyskiwanie" - "Ustawienia".
    Po czym zdjąć "ptaszka" z "Automatycznie uruchom ponownie"[...]
    Gdyby zadał sobie kolega tyle trudu i przeczytał CAŁY temat, dowiedziałby się, że nie było takiej potrzeby, bo opcja ta była od początku wyłączona.

    0