Te moje obliczenia to nie jest wartość skuteczna - to wartości chwilowe.
Prąd sinusoidalny ma to do siebie, że w każdym momencie wartość chwilowa jest inna - dla przykłau załóżmy częstotliwość 1Hz, czyli 1 zmiana w ciągu 1 s.
Gdybyś mierzył napięcie takiej sinusoidy, okazałoby się że napięcie płynnie wzrasta od zera do Um a potem opada do -Um, itd
Dlatego wartości chwilowe to poziom danej wielkości (natężenia, napięcia) na sinusoidzie w danym momencie - tutaj mamy akurat 0,005s.
Jeśli chesz policzyć wartość chwilową dla danego momentu bierzesz wzór ogólny na napięcie sinusoidalne:
u=Um sin ω*t
Pulsację można rozpisać jako 2*π*f, czyli 2*pi*częstotliwość [tutaj 50Hz], czyli 2*3,14*50=314
podstawiając to mamy:
u=Um sin 314*t czyli u=Um sin 314*0.005s=1.57rad
Podstawiasz wartość maksymalną
u=270 sin 1.57rad
Przekształcamy radiany na stopnie: 1.75rad = 90°, czyli powstaje
u=270 sin 90°, z czego sin 90°=1
czyli wartość chwilowa dla napięcia w momencie 0.005 sekundy wynosi 270*1=270V
Jeśli chodzi o prąd to postępuje się analogicznie, tylko od kąta w radianach należy odjąć/dodać kąt przesunięcia fazowego (tutaj akurat to pi/4, czyli 45 stopni)
Dołączam coś w stylu rysunku - nie jest to piękna sinusoida, ale widać mniej więcej o co chodzi:
CZerwony wykres to wykres napięcia, zielony - prądu. Widać że w momencie 0.005s (czarna pionowa linia) wykres napięcia jest w punkcie maksymalnym, a prądy jeszcze nie doszedł do tego punktu maksymalnego - i stąd jest to 1,41A w danej chwili.
Mam nadzieję że jasno się rozpisałem, a jak nie to daj znać