Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung E700-Tasma od wyświetlacza.

dj_von_nodzaj 24 May 2006 17:47 3497 13
    dj_von_nodzaj
    Level 12  
    Witam
    Mam taki o to problem. W samsungu E700 padla tasma od wyswietlacza a ze to tel. mojego kolegi i to stalo sie akurat w moich rekach jak otworzylem klapke i ten kolega wpiera mi ze jemu by sie to niestalo (ale ja wim ze tasma nie peka tak od jednego otwarcia). Wiec moje pytanie kieruje do tych co juz rozbierali ten telefon .Chodzi mi mianowicie o to czy jest duzo zabawy z wymiana tasmy bo na Allegro znalazlem sama tasme bez wyswietlacza i zastanawia mnie to czy jest jakis problem z przelozeniem wyswietlaczy ze starej tasmy na nowa .
    Pozdrawiam
    wasylwek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Szkoda nerwów , podobno jest to do zrobienia ale.......... mnie się nie udało , wiąże sie to bowiem z przelutowywaniem obydwu wyświetlaczy . Porażka na całej linii ja dałem ciała juz przy "wyciąganiu starego" wyswietlacza dlatego nie brnąłem dalej w ten temat.
    Siła nerwa i spokoju potrzebna ..........pozdrawiam
    dj_von_nodzaj
    Level 12  
    A gdy dysponuje odpowiednim sprzetem i cierpliwocia?
    Zobaczymy moze sie uda a jak nie to trudno 130zl do tylu (cena tasmu z wyswietlaczem )
    Wielkie dzieki za slowa otuchy :)
    erbie
    Level 11  
    tylko sprawdź elementy na taśmie bo te z allegro są raczej nie testowane poza tym jak kupisz sama taśmę z elementami to i tak musisz 4 elementy przelutować ze starej taśmy. bardzo uwazaj przy malym wyswietlaczu, temp na hot airze max 300 stopni dobry flux i naprzód. troche roboty cię czeka ale za to jaka satysfakcja. pozdrowienia i powodzenia
    dj_von_nodzaj
    Level 12  
    Po takich slowach jestem gotowy do pracy!
    Bardzo dziekuje za informacje
    Pozdrawiam
    xion6456
    Level 18  
    lutowalem juz kilka tasm i nie zmienialem zadnych elementow ze starej tasmy czy mozesz mnie oswiecic i powiedziec ktore to elementy i po co je zmieniales?????
    wachman
    Level 13  
    widocznie kupiłeś taśmę z elementami (TL13), jest możliwość kupienia taśmy bez elementów SMD (to jest TL14) i trzeba je przelutowywać ze starej
    xion6456
    Level 18  
    przeciez to wiem ze jest z elementami i bez ale kolega wyzej napisal ze trzeba wymienic elementy czyli jest mowa o tasmie z elemetami wiec jestem ciekawy po co wymienia jakies 4 elementy i ktore to.
    arti123
    VIP Meritorious for electroda.pl
    brak jest scalaczków od przetwornicy, i jednego od góry ( wzmacniacz? ) przy głośniczku
    Motorolak
    Level 10  
    A czy jak nie mam Hot aira to czy wogole sie za to zabierac? Kupilem ostatnio dwa takie telefony i obydwa maja walnieta tasme, jeden jeszcze jako tako chodzi drugi zas bialy ekran, chcialem kupic dwie tasmy z elementami i samemu to zrobic, posiadam lutownice iglowa o mocy 30 W.
    wachman
    Level 13  
    wymiana taśmy w tym modelu to porażka,
    z małym już sobie dałem spokój bo chyba uwalony, ale z dużym doszedłem do tego że jest coś ala "śnieg" na wyświetlaczu (był biały),

wydaje mi się że za to odpowiada któryś element na taśmie (jakaś przetwornica czy coś), tylko czy ktoś wie który????
    ckcamell
    Level 13  
    Bez nadmuchówki nie zabieraj się do takiej roboty - nie przelutujesz małego lcd, a możesz go tylko zniszczyć.

Pozd,
    wachman
    Level 13  
    no coś Ty,
    grzałem to HA ale widocznie za szybko chciałem małego podnieść i poszły piny, próbowałem jeszcze coś "dorabiać" ale dałem sobie spokój,
    z dużym też, bo przelutowałem te scalaki ze starej taśmy ale nadal "śnieży"