logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trabant przeróbka na 12V - czy rozrusznik wymaga wymiany?

bolec310 25 Maj 2006 18:11 6316 12
REKLAMA
  • #1 2662683
    bolec310
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam takie pytanko, mianowicie chcę przerobić trabanta na 12v zmieniłem prądnice na 12V żarówki itp ale niewiem co z rozrusznikiem.
    czy należało by go wymienić, a jeżeli tak to od czego?
    a może wytrzyma?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2663007
    lubaś
    Poziom 2  
    nie wiem z którego roku masz trabanta, chyba stary jeżeli masz prądnicę a nie alternator, którą też jest prądnicą ale trójfazową prądu przemiennego plus prostownik trójfazowy, ja bym proponował tą maszynę a nie prądnicę prądu stałego do tego potrzeba wymienić regulator napięcia na 12v, i pasowałoby wymienić silnik od wycieraczek ponieważ spowoduje to bardzo szybką pracę wycieraczek a nawet uszkodzenie z powodu napięcia pracy 12v a nie 6v. Co do rozrusznika to na poczatek może być na 6V będzie szybko kręcił, trzeba uważać aby czas rozruchu był krótki ponieważ może to spowodować uszkodzenie rozrusznika. Polecam na dłuższą metę zakup rozrusznika na 12v bo ten na 6V nie wytrzyma
  • REKLAMA
  • #3 2663071
    sMaD
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    a nie moze poprostu na kablu zrobic opór zeby do rozrusznika dochodziło tylko 6v

co do starosci to pewnie stary dwusów ale prądnica? tam zawsze była cewka jak w jawach 350 ale jawa zawsze szyvciej jezdzila hehehe:P:P
  • #4 2663135
    bolec310
    Poziom 12  
    sMaD napisał:
    co do starosci to pewnie stary dwusów ale prądnica?
    tam zawsze była cewka jak w jawach 350

rocznik '63 prądnica była (teraz alternator) cewka też jest, tylko, że zapłonowa :!:
    sMaD napisał:
    jawa zawsze szyvciej jezdzila hehehe:P:P

szybciej jeździła i szybciej sie psuła (jak to jawa):D:D:D

Dodano po 23 [minuty]:

od czego mogę podebrać taki rozrusznik?
  • Pomocny post
    #5 2663300
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 277
    opór na kablu do rozrusznika? :lol: przy poborze rzędu 100Ax6V=600W to trochę dużo... parę(!) lat temu miałem trampka z instalacją 12V, ale rozrusznik był nie wymieniany. nie wiem czy od wartburga 353 nie byłby odpowiedni - ale są to tylko moje gdybania..
  • REKLAMA
  • #6 2663314
    bolec310
    Poziom 12  
    wiec radzicie zostawić jak jest?
  • #7 2663779
    sMaD
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    stare autko szkoda go przerabiac pokaz fotki tego zabytka, to plastyk i nie rdzewieje, jak tez za orginaly krzycza 2-4tys to za pare lat bedzie wiecej, ja bym powrucił do 6 a przed radiem wstawił przeróbke z 6 na 12v popytaj elektronikow, moj kolega kocha trabanty ale ciagle je rozbija ma z 13silnikow i inne takie trabant niby lepszy od malucha, tylko szkoda ze dwuswów, a trabant polo 1000zł to nie lada gratka dla młodych uzytkownikow drog ale nie ma jak dospawac spojlerow i badlooka hahhahahahahahaah,
  • #8 2663862
    bolec310
    Poziom 12  
    on i tak niejest już orginlny a części sobie zostawie tak że jakby coś to mogę powrucić do pierwotnego stanu!!
  • #9 2763399
    andi274
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam miałem Trampusia pare lat przerobiłem z 6-12v alternator od fiata 125p ,rozrusznik orginalny6V z tym ze automat od maluch na 12V a co do silnika wycieraczek to przewinolem z 6V-12Vwirnik i było spoko oczywiście miałem załozony przełącznik czasowy pracy wycieraczek i wszystko działało pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 2865824
    ziabki
    Poziom 11  
    SPOKOJNIE WKŁADAJ ROZRUSZNIK 6V DO 12
    JEZDZIŁEM Z TAKIM DŁUGO!
    ZMIEŃ TYLKO SILNIK WYCIERACZEK!!!!!!
  • #11 3282953
    MZ TROPHY
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ja mam pytanie.Jak podlaczyc radio do trampka??przetwornica tu nie zda egzaminu poniewaz musiala by byc chyba wielkosci skrzyni zeby dobrze dzialala.Kumpel zalatwil mi przetwornice.Podlaczylem radio i bylo ok.Ale jak podlaczylem wzmacniacz dosc spory to tylko poczułem dym z przetwornbicy i bylo po wszystkim.Ile by kosztowalo przerobienie instalacji na 12V??alternator mam juz.Teraz chodzi o rozrusznik,zarowki,cewki,kondensatory,sinik wycieraczek itd??
  • #12 3756583
    maglan
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam! zakupiłem trabanta i potrzebuje w nim mieć 12V aby podłączyć radio, lecz niemam pojecia jak to zrobic, jestem kompletnym laikiem w tych sprawach.bardzo prosze o pomoc z góry dziekuje. pozdrawiam
  • #13 3960110
    andi274
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam ,po pierwsze potrzebny jest alternator ja miałem od Fiata ale może być inny mile widziany z regulatorem napięcia (dostaniesz na szrocie),wymiana żarówek z 6 / 12V , i akumulator 12V to byłoby na tyle by radio działało.Ale jeszcze będziesz musiał wymienić silniczek od wycieraczek szyby przedniej lub przewinąć wirnik starego silnika (koszt 15-25 zl) i autko sprawne .pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Przeróbka Trabanta z instalacji 6V na 12V wymaga wymiany prądnicy na alternator 12V z regulatorem napięcia oraz zamiany żarówek i akumulatora na 12V. Rozrusznik 6V może być używany tymczasowo, jednak długotrwale nie wytrzyma zwiększonego napięcia i prądu, dlatego zaleca się wymianę na rozrusznik 12V. Jako alternatywę rozrusznika 12V rozważano modele z Wartburga 353 lub Malucha (Fiat 126p). Silnik wycieraczek wymaga wymiany lub przewinięcia wirnika na 12V, gdyż oryginalny 6V może ulec uszkodzeniu przy wyższym napięciu. Przeróbka instalacji umożliwia podłączenie radia i wzmacniacza, jednak przetwornice 6V-12V są niepraktyczne ze względu na rozmiar i moc. Całość przeróbki obejmuje wymianę alternatora, regulatora napięcia, żarówek, akumulatora, silnika wycieraczek oraz docelowo rozrusznika na 12V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA