Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Asrock k7s8x nie chce się wlączyć

kaarol16 25 May 2006 22:48 2211 9
  • #1
    kaarol16
    Level 11  
    Witam. Mam taki mały problem: moja płyta głowna Asrock K7S8X po zaniku pradu (np przez dluzszy czas nie ma pradu albo sam odłącze od gniazdka nie chce się włączyć tzn. komputer się włącza, wiatraki się ruszają ale nic sie na monitorze nie pojawia. Już kiedys wystepowały takie problemy ale wystarczylo zresetować bios i kilka razy probować zeby się włączył. Raz nawet zdarzyło się, że komputer włączył się dopiero po 7h. Teraz w ogóle nie chce się włączyć. Macie jakieś pomysły jak to naprawić? Pozdrawiam:]
  • Helpful post
    #2
    Mleczyk89
    Level 34  
    Moze masz jakies zimne luty w zasilaczu i nie daje wszystkich napiec.Moze masz procka zbyt podkreconego i po prostu komputer niestartuje.Po uruchomieniu sprawc pamieci.A jak nie bedzie sie chcial uruchomic wyjmij i odlacz wszystko zostaw tylko procesor i wlacz i sluchaj czy piszczy jesli tak wloz ramy i sluchaj jesli dalej wydaje odglosy wsadz grafe i jesli ruszy to podlaczaj reszte urzadzen pokoleji sprawdzajac.Moze ktorys z napedow robi ci zwarcie na 5 V
  • #3
    kaarol16
    Level 11  
    Zasilacz daje wszystkie napięcia bo były sprawdzone miernikiem. Procek nie był w ogóle podkręcony. Po odłączeniu wszystkiego i zostawieniu samego procesora płyta nie piszczała.
  • #4
    mat_ed
    Level 43  
    Jeden z typowych objawow uwalonych elektrolitow na plycie glownej. Sprawdz dokladnie ich wyglad (kondensatorow) czy nie sa napuchniete/wylane.
  • #5
    muzzyczek
    Level 12  
    Witam. Też stawaim na elektrolity. Nic dziwnego w takiej płycie (chociaż zdażało mi sie widziec w lepszych płytahc wywalone elektrolity)
  • #6
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    muzzyczek wrote:
    Nic dziwnego w takiej płycie (chociaż zdażało mi sie widziec w lepszych płytahc wywalone elektrolity)

    Elektrolitom zazwyczaj szkodzi źle filtrowane napięcie, które zależy od jakości zasilacza.
  • #7
    kaarol16
    Level 11  
    Hmm a jednak to zasilacz:P jedno napięcie miał minimalnie niższe i dlatego nie chciał się włączyć komputer:D a płyta dobra jest:) Pozdrawiam.
  • #8
    kaarol16
    Level 11  
    Witam ponownie. Myślałem ze problem jest z zasilaczem....w zasilaczu zostala wymieniona jakaś część i zasilacz chodził dobrze przez krótki okres... pożniej znowu zaczeło się to samo... kupiłem nowy zasilacz<Modecom FEEL 400W> i nawet na nim na początku nie chciał ruszyć.Dopiero po jakimś czasie ruszył i działo się tak jak z poprzednim czyli po chwilowym zaniku prądu nie chce się włączyć. Napięcie +5 podczas wstrzymania pracy 4.82-4.87V. Czy te napięcie jest prawidłowe? Na płycie nie widać żadnych wybrzuszeń na kondensatorach. Co może być nie tak? Pozdrawiam.
  • #9
    pokpok
    Level 14  
    Miałem około rok temu do czynienia z taką płytą. Wymiana kondensatorów (właściwie wszystkich elektrolitów) i nowy zasilacz pomogły.
  • #10
    kaarol16
    Level 11  
    hmm wszystkich kondensatorów? A nie można w jakiś sposób sprawdzić, który jest uszkodzony i go wymienić? I co powiecie o tym napięciu... też macie podobne? Te napięcie jest prawidłowe? Pozdrawiam.