Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Usterka czujnika otwarcia drzwi w COROLLI 2000

Master11 26 May 2006 00:30 2327 7
    Master11
    Level 2  
    Witam!!
    Myslę że mój problem wyda się dla was banalny ale w żeczywicrości problem wcale nie okazuje sie do zniesienia.
    Wiec sprawa wygląda tak że podczas wymiany żarówki wew.oświetlenia "niechcący" spowodowałem zwarcie w instalacji i spalenie bezpiecznika...Niby proste..wymieniłem bezpiecznik DOOM w głównej puszce pod maską ale ku mojemu zdziwieniu podczas otwierania drzwi kierowcy oświetlenie jak i kontrolka przy zegarach nie działają(przy reszcie drzwi jest ok)A co za tym idzie nie wiadomo czy sie zamkneło drzwi czy nie i co gorsze autoalarm także tego nie widzi i po otwożeniu z pilota okazuje sie ze po 30 sek.zostaje sie zamknietym w środku we własnym samochodzie..jedyna szansą jest otworzenie drzwi pasazera zeby rozbroić alarm......Sprawdziłem juz wszystkie schematy i bezpieczniki i wszystko wygląda OK ale ustarka nadal została..myśle ze chodzi to o jakiś przekaźnik..POMOCY
    marac
    Level 20  
    Nie sprawdziłeś dokładnie ponieważ lewe drzwi są osobno sterowane pozostałe są zmostkowane, jak masz schemat to nie powinno być problemu.
    yaaro
    Level 33  
    Proponuje odkręcić czujnik drzwi i sprowadzić czy podaje masę, może ktoś montując alarm wstawił diodę która uległa spaleniu.
    Master11
    Level 2  
    Tzn.sprawdziłem ten czujnik(ten umiejscowiony pod zamkiem drzwi) i w porównaniu do reszty drzwi na nim jest 5.5V a na wszystkich pozostałych po 12V..Nie mogłem dostać schematu do modelu 2000 ale ktoś mi poradził ze w 2004 jest praktycznie to samo i sledząc całą noc doszedłem że tak jak marac proponował są one sterowane osobno przez cos co sie zwie "COMBINATION METER".Na rysunku widać że zbudowany jest z dwóch diod jednej LED i rezystora....tylko gdzie ta cała puszka sie znajduje???i czy to napewno to?
    marac
    Level 20  
    To cudo znaduje się na skrzynce bezpieczników rozbierz dolną osłonę po lewej stronie i wszystko masz na wierzchu kable idą progiem w wychodzą za "puszką" jeżeli chcesz znać napięcia napisz to jutro mogę pomierzyć.
    Master11
    Level 2  
    Jeśli tylko mogłbym Cię o to prosić...i byś to dla mnie pomierzył to bede cie po rekach całował:D W ogóle dzieki chlopaki za pomoc..widać że na tym forum są dobrzy ludzie:!::!:
    Master11
    Level 2  
    :-) Super...to działa..nie dobrałem się do tej puszki ale obeszłem ten układ"od tyłu"i działa...chociaż teraz wszystkie drzwi zachowują sie jak te od kierowcy czyli włącza sie buzzer przy otwarciu każdego jednego:-) Wielkie dzięki za pomoc...Jakby co to choć jestem nowiciuszem ale zawsze służę pomocą!!