bubu ale dowaliles FOTO ma akcentowac ze dolaczone sa zdjecia.
Podlinkowane z zewnatrz nie pokazuja sie jako miniaturki a dodanie zdjec via allegro kosztuje duzo!!
Sprzetu mozesz uzywac do czego chcesz nawet do cyfrowek jezeli takie flashe tam siedza.
ebay ~1100zl lub bezposredni kontakt z producentem w tym przypadku 200usd, trzeba doliczyc 70usd kosztow transportu dhl i przelew do bank of china + ew clo...
małe pytanie do wyjadaczy
http://www.programatory.isu.pl a tam adapter TSOP 40 oraz TSOP 48.
potem jest informacja
.. w komplecie standartowy ruting
DIP32 - TSOP32
DIP40 - TSOP40
czyli nie ma pełnego rutingu DIL48 -0 TSOP 48 tak jak jest zastosowana podstawka TSOP.
innymi słowy: ten adapter nie obsłuży mi kości TSOP48 w programatorze VI-Lab, który ma 48 pin.
prawda czy fałsz ?
tsop48 jest do dip48, tsop40 do dip40 a tsop32 do dip32 bo niby jak by mialo byc.
tsop32 do dip48?
Wg mnie jest wszystko ok...po za cena
p.s.
Jak sprzedam willema + przejscia tsop sivava to bede sciagal z ebay uniwersalny adapter tsop32-48 i tradycyjny tsop56 w cenie 45usd i 50usd + przesylka do pl.
Podstawki zif yamaichi.
.. w komplecie standartowy ruting
DIP32 - TSOP32
DIP40 - TSOP40
czyli nie ma pełnego rutingu DIL48 -0 TSOP 48 tak jak jest zastosowana podstawka TSOP.
innymi słowy: ten adapter nie obsłuży mi kości TSOP48 w programatorze VI-Lab, który ma 48 pin.
prawda czy fałsz ?
W komplecie z tym adaptorem nie projektowalem dolu pod DIP48- TSOP48 dlatego ze rozne programtory maja rozne doly do podstawek tsop48 . Ale adaptor jest tak zaprojektowany ze bardzo latwo mozna taki dowolny dol dorobic za pomoca plytki uniwersalnej i 4 rzedow pinow po 24 .
Najbardziej popularne programatory maja routing 1-1, 2-2 , .... 48-48 ale sa wyjatki .
W wypadku programatora jak willem - zastosowanie ma routing dip32-tsop32 (x+8 ) , w wypadku programatorow z socket 40 pin dochodzi dol DIP40-TSOP40 . W wypadku naprzyklad Wellona , zastosowanie ma dol dip48-tsop48 w polaczeniju 1-1..48-48 (dla praktycznie wszystkich ukladow TSOP28 do 48 ) i dip32-tsop32 do niektorych firmware hubow . Generalnie Wellon przy wielu kosciach ma wybor czy adapter jest laczony 1-1,2-2 czy z routingiem x+8 .
Swoja droga to sprzedawca moglby dorobic plytke dolu nawet jednostronna 1-1 2-2 ... 48-48 , nawet na metode zelazkowa .
Tu pozdrawiam sprzedawce .
Tak samo nie jest umieszczony schemat gory , w zasadzie podstawowa informacja , a jest ona laczona w nastepujacy , prosty , sposob :
piny
DIP_TSOP48_TSOP40_TSOP40_TSOP48_DIP
1------1---------1______ 40------ 48 ----- 48
2-------2---------2______39-------47------47
.......
20-----20--------20_____21-------29------29
21-----21____________________28------28
.......
24----24____________________25------25
Czyli jezeli naprzyklad dany programator z socket48 wymaga aby uklady byly wkladane do socketu zawsze dolem do konca to w wypadku tsop40 wystarczy cala gore podstawki wlozyc o 4 piny nizej wzgledem dolu (to tylko w wypadku 1-1 ,2-2 ... 40-40) , w wypadku routingow x+8 i x+10 (dla tsop40) nic nie musimy przesuwac .
Generalnie staralem sie pomyslec tak aby adapter mozna bylo zastosowac do naprawde KAZDEGO programatora na rynku .
Oczywiscie jedyna porazka jest jest willem - gdzie niestety aby ruszyc firmwarhuby trzeba dorobic karkolomnego pajaka do plytki hubow lub od nowa zaprojektowac adaptor hubow z wyjsciami plcc32 plus wyjscia do adaptera tsop 32 i 40 .
Ale adaptor byl planowany dla programatorow a nie zabawek jak willem . Oczywiscie sam mam willema - i polecam go na poczatek jako wysmienity tani programator do zdobywania doswiadczenia .
Konkluzja - bubu321 - musisz wziasc rozpiske adaptora tsop48 do twojego vi-laba i plytke uniwersalna i poprostu taki dol do adaptorka polutowac .
dzięki za te informacje.
teraz mogę sobie dorobić kolejny "adapter".
w vilabie można przestawić piny programowo ale lepiej mieć bardziej universalny "adapter".
- widze że pola krosowe w tych dwóch programatorach sa podobne.
Wszytko zależy do czego chcesz używać. Beeprog obsługuje znacznie więcej układów, ale jest jeden problem - brak adapterów "low cost", a firma ELNEC nie udostępnia routingu To chyba jedyna wada programatorów by Elnec .
Witam.
Mam programator Beeprog i jedyne co mnie denerwuje to właśnie brak mapy połączeń adapterów, co z tego że obsługuje bardzo dużą liczbę układów, jak nie można zaprogramować z powodu braku adaptera. Właśnie teraz mam do zaprogramowania procesor ST92f120 i co z tego, że programator go obsługuje, jak adapter kosztuje do niego około 1300 zł - prawie połowa ceny programatora !!. Czy do zaprogramowania jednej szt. układu trzeba kupić profesjonalny adapter? Adapter mógłbym wykonać sobie sam, nie musi to być od razu z podstawka ZIF, raz na jakiś czas przecież mogę w niego wlutować programowany układ. A polityka firmy Elnec jest taka, że nie udostępnia połączeń swoich adapterów.
Jak bym miał jeszcze raz wybierać to pewnie bym wybrał wellon'a, co z tego, że mniej obsługuje układów od beeprogra, jak na beeprogu też nie mogę zaprogramować tego co on obsługuje z powodu braku adapterów.
A może stworzytmy oddzielny temat odnośnie Beeproga i osoby co mają adaptery do beeproga udostępniły by dla innych mapy połączeń adapterów.