1. Schemat laptopa jak i jego serwisówkę proszę sobie wybić z głowy. To nie jest odbiornik telewizyjny;
2. Proszę opisać, co się z nim dzieje, od czego się zaczęło, itp. Spróbujemy pomóc.
Dzięki za tak błyskawiczną odpowiedź. Dostałem dzisiaj tego laptopa do naprawy. Klient (znajomy i to bardzo dobry) powiedział że laptop działał i kilka dni temu zepsuł mu się zasilacz. Kupił nowy ale niestety nieuruchamia sie laptopa ani z zasilacza ani z bateri. Wziałem go obejrzeć. Pierwsze co zauważyłem to to że koło gniazdka karty LAN widocznę są wyłądaowania elektryczne jak i na zawiasie znajdującym się nad gniazdkiem. Troszke sie cosik prąd pobawił . Dalej spalony był bezpiecznik.
No ale do rzeczy z 10 minut temu udało mi się chyba namierzyć co jest uszkodzone Dlatego ze wkońcu zapaliła dioda zygnalizująca wpięcie zasilacza i ładowanie bateri.
chyba szlag trafił tranzystor mosfet bo po odpieciu zasilania na S mosfetu. W tej chwili poszukuje czegoś takiego: opis jest taki na układzie 8 nóżkowym smd obudowa SOP-8L
4407
BE5R4G
firmy AnaChip
Logo na tym układzie wygląda tak jak bys do litery C wpisał A
Jak by ktoświedział gdzie to kupićto proszę o INFO. Dzięki i pozdrawiam.
Jednak w błedzie byłem ten tranzystor jest dobry. Pożyczyłem stacje lutownica od znajomego i wylutowalem i sprawdzilem tranzystor. Jest OK. Wylutowałem jeszcze układ MB3887 jest to DC/DC Converter IC for charching Li-ion battery. Po tym zabiegu laptop sie uruchamia wchodze do biosu klawiatura zyje itp. Ale jak podepne dysk twardy czy DVD to laptop uruchamia sie na chwilke i wylacza sie. Nie mam pomyslu co dalej szukac bo po sciezkach nie dojdę. Jak by ktoś miał jakiś pomysł to prosze o info. Dziekuje i pozdrawiam.