Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor LCD E151FPp - ciemny obraz

POMAGA 28 Maj 2006 00:24 1470 7
  • #1 28 Maj 2006 00:24
    POMAGA
    Poziom 13  

    Kiedy jest odłaczony kabel sygnałowy bardzo ładnie wyświetla wielokolorowy kwadrat z napisem DELL który jak wygaszacz wędruje po ekranie. niestety kiedy podłączę do komputera i podam sygnał obraz jest bardzo ciemny, prawie niewidoczny. Jeżeli włączę OSD jest jasne ale jakby z odbiciem, nie w każdym miejscu napisy są czytelne, więcej jest jakiś krzaczków niż liter do odczytania. Dodam, że świetlówki cały czas świecą więc nie są przyczyną ciemnego obrazu. Może ktos spotkał się z takim lub podobnym problemem? Jeżeli tak to bardzo proszę o pomoc.

  • #2 28 Maj 2006 06:30
    satgal
    Poziom 40  

    Ja bym szukał uszkodzenia w części analogowej monitora tz. między gniazdem sygnałowym a tym dużym IC scalerem lub w nim mogą być uszkodzone przetworniki AD mogą być również uszkodzenia w zasilaczu np elektrolity sprawdzić poprawność napięć wychodzące z niego szczególnie 3,3v i 5v.

  • #3 28 Maj 2006 17:57
    picia22
    Poziom 27  

    wez rozbiesz matryce i popraw wpinki
    pozdrawiam

  • #4 28 Maj 2006 21:16
    POMAGA
    Poziom 13  

    Które wpinki? Chodzi o wejście do płytki matrycy z płyty głównej?

  • #6 28 Maj 2006 22:12
    POMAGA
    Poziom 13  

    Satgal napięcia jakie wychodzą z zasilacza to 3,3V/ 11,89V/ 1,49V/ 1,9V, nie ma 5V. Czy napewno w tym monitorze ma być ?

  • #7 29 Maj 2006 07:20
    satgal
    Poziom 40  

    Nie spotkałem sprawnego LCD aby na elektronice nie było 5v bo z tego napięcia jest zasilana pamięć do identyfikacji go oraz procesor z oprogramowaniem do obsługi monitora. Jak pamiętam na płycie zasilacza wbudowanego tracą pojemność elektrolity szczególnie zwrócić uwagę na małej pojemności elektrolit przy IC chyba AIC1568.

  • #8 30 Maj 2006 19:37
    POMAGA
    Poziom 13  

    Witam wszystkich. Dziękuję za dotychczasową pomoc. Po wymianie elektrolitów jedyne co się zmieniło to menu, wreszcie wyświetla się poprawnie . Niestety obraz nadal pozostaje bardzo ciemny i chyba jest czarno-biały ale nie jestem pewny ponieważ słabo go widać. Sprawdziłem też łączówki, są ok. Nie znalazłem 5V. Może to jest przyczyną? Proszę o dalsze podpowiedzi.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME