Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz Compaq ARMADA 7400

Adam_2003 07 Cze 2003 19:34 8546 19
  • #1 07 Cze 2003 19:34
    Adam_2003
    Poziom 11  

    Witam :)
    Zasilacz (tzn. wtyczka) od tego notebook'a ma 4 piny ...
    1. - Masa
    2. - 18.5 V
    ... czy ktoś może wie co jest podłączone do dwóch pozostałych pinów ???

    - pzdr - Adam

    1 19
  • Sklep HeluKabel
  • #2 07 Cze 2003 23:50
    tzok
    Moderator Samochody

    W moim IBMie też są 4piny ale podłączone są tylko 2, pozstałe nie są podłączone (w innym modelu zasilacza do czegoś tam służą).

    0
  • #3 08 Cze 2003 15:14
    Adam_2003
    Poziom 11  

    Zgadza się ... w Thinpadzie wystarczy podłączyć zasialanie i masę.
    Tutaj niestety to nie działa :(
    Prawdopodobnie jest to jakaś identyfikacja zasialcza, albo sterowanie ...

    0
  • #4 20 Kwi 2004 09:51
    mkos1
    Poziom 29  

    Powiedzcie mi jakie te zasilacze dają napięcie wyjściowe bez obciążenia ?
    Tylko prosiłbym o zmierzenie wartości a nie spisanie z etykietki ;)
    Mam zasilacz wewnętrzny do Compaq Armada 7770 ale dostarcza on tylko bez obciążenia 11.7V zaś na etykiecie pisze 18.75V - potencjometr regulacyjny oryginalnie zalany.
    Zasilacz po naprawie "ruszył ale nie wiem czy "podkręcać" go czy nie ?

    Pozdrawiam !
    Marek

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #5 20 Kwi 2004 15:20
    gabik001
    Poziom 36  

    U mnie w armadzie M700 etykieta= 18,5V po zmierzeniu 18,86V. Bez obciazenia. Pozdrawiam :)

    0
  • #6 29 Kwi 2004 09:58
    sweper
    Poziom 10  

    Mam Armade 1500c, i nie mogę znaleść rozpiski wejścia zasilania, gdzie jakie napiecie, niby pisze że zasilacz ma mieć 18,5v, ale pinów jest 4, i trzy z nich są podłączone na płycie , dwa to napewno ładowanie, ale co ma iść na ten trzeci? chodzi o zasilenie tego laptopa z zasilacza, tak żeby nie chodził z bateri(bo jest padnięta). BARDZO PROSZĘ O JAKIEŚ RADY!!, EWENTUALNIE SCHEMAT ZASILACZA LUB ROZPISKE NAPIEC NA WEJŚCIU DO KOMPA!!

    GNIAZDO WYGLĄDA TAK

    /-------\
    | 1 2 |
    | 3 5 |
    -------

    3- + ZASILANIA ŁADOWANIA
    5- MASA
    4- BRAK PINU(ORGINALNIE)
    1- ????
    2- ????

    JAK TO WSZYSTKO PODŁĄCZYĆ ŻEBY WYSTARTOWAŁ!!!!!!!!

    POZDRAWIAM
    sweper(malpa)interia.pl

    0
  • #7 29 Kwi 2004 21:40
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów

    Brakuje Ci jeszcze jednego plusa. I niekoniecznie ta sama wartość napięcia. Jakiś czas temu był ten temat - poszukaj.

    0
  • #8 11 Lis 2004 00:02
    zort
    Poziom 14  

    2 - to nie zasilanie ładowania. To jest nie podłaczony wtyk :) A przynajmniej nie musi on być podłaczony :)

    5 - to jest główny + zasilający. Należy go podłączyć przed diodę dużej mocy (np 8A 1000V) najlepiej w obudowie TO220, żeby ładnie można było to w środku zamontować. Ma być to zwykła dioda prostownicza, nie schottkiego. Nalezy nie przekraczać napięcia 18,85V. Zasilanie może być od 18V.

    3 - to jest masa

    1- To jest info dla płyty głównej, że podłaczony jest zasilacz. Ma być podane normalne napięcie z przedziału +3.5-18.85V. Nie jest to napięcie ładowania. Układ ładowania jest na płycie głównej i korzysta z głównego napięcia zasilania. Nie ma też w tym modelu - jak to niektórzy pisali układu ładowania w baterii. Jest w m700 układ na PICu który steruje baterią i stanem naładowania ogniw, ale jeszcze go nie rozprogramowałem więc nie wiem dokładnie co on robi.

    Aha - mówimy tu o wyglądzie GNIAZDA a nie WTYKU.

    Jeszcze jeden add. Jeśli ktoś nie ma zamiaru korzystać z baterii może na stałe złączyć piny 3 i 2 i podłączyć je do + zasilania bez diody, ale jeśli wtedy włoży baterię to z niej nie skorzysta :)

    SCHEMAT DOTYCZY ARMADY 7400 nie wiem jak jest w innych modelach z taką wtyczką


    Naprawiam armady m700 i 7400 i trochę się znam tylko i wyłącznie na tych modelach więc prosze mi nie pisać, że jest inaczej i że któryś pin robi co innego. Zresztą mam nawet przed sobą płytę z 7400 i widać dokładnie co gdzie idzie. Przeróbkami armad 7400 na pojedyńcze napiecie zasilania zajmuję się od mojego pierwszego postu tutaj gdy odkryłem sposób na obejście tego smiesznego moim zdaniem "zabezpieczenia" f-my Compaq, czyli sporo czasu...:D:D

    0
  • #9 15 Lut 2005 17:27
    wojkor
    Poziom 13  

    Trochę stary post, ale właśnie wpadła mi Armada 1500c bez zasilacza i chciałbym ją uruchomić.
    zort jak to połączyć piny 2 i 3 i do plusa, skoro mówisz że 3 to masa?

    No i udało sie odpalić...a więc w Armadzie 1500c jest tak:
    [-][+]
    [+][-]
    patrząc oczywiście na gniazdo w laptopie...i oba + i - muszą być podpięte (mogą być zmostkowane), inaczej nie chciał mi ruszyć.
    aha...i odpaliłem na 15V...co prawda bez dysku, ale odpalił..

    0
  • #10 16 Mar 2005 08:35
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 28 Sie 2005 18:15
    virus_lx
    Poziom 17  

    Udało mi sie uruchomić Compaq Armada 7370 bez bateri z robionego zasilacza 16V 5A (powinno być 18,5V i mniej Amper).
    Wygląda to tak :
    na 1 dajemy +
    na 3 minus
    i przez opornik 2,2k na 4
    pin nr 2 nie podłączałem
    . _____
    . | 1 3 |
    _| 2 4 |_
    \_____/

    moja armada bez problemu wystartowała po takim podłączeniu, opisów jest kilka i każdy inny ten jest 100% pewny.
    Zasilacz Compaq ARMADA 7400
    Pozdrawiam

    0
  • #12 09 Wrz 2005 18:52
    zort
    Poziom 14  

    Cytat:
    zort jak to połączyć piny 2 i 3 i do plusa, skoro mówisz że 3 to masa?


    Racja, przepraszam... Miałem na myśli piny 1 i 5 :) Mój bład ...

    0
  • #13 10 Wrz 2005 23:38
    MFI
    Poziom 10  

    Posiadam oryginalny zasilacz do Armdy 7400. Niestety, jest otwarty i są ślady manipulowania (brak 1 elementu w okolicy wyjścia i jakiś drut, uziemienie? wystaje nieprzylutowany w okolicy gniazda sieciowego). Z tego względu nie odważyłem się go włączyć. Nie jest mi potrzebny. Jeśli kogoś zainteresuje, proszę o wiadomość. Mogę przesłać dokładne zdjęcia.

    0
  • #14 04 Sty 2006 16:06
    Pirat5
    Poziom 12  

    Mam pytanie czy te wyjście do zasilacza ma jakąś nazwę. Chciabym to zrobić w ten sposób, że kupiłbym sobie wtyczkę i do niej przylutować odpowiednie
    kable.

    0
  • #15 17 Mar 2006 12:41
    emyot
    Poziom 10  

    Uruchomiłem Armade 7400 na zasilaczu PC ATX.
    Laptop chodzi bez problemu pomimo napięcia około 14[V].
    Jedyny minus jaki zauważyłem to to,że w zasilaczu słychać przy większym poborze mocy jak zwalnia wiatrak..

    0
  • #16 29 Mar 2006 10:15
    mlodymatt
    Poziom 1  

    Mam problemik z armadą 1500c. mówiecie ze po podłączeniu ++ -- 4 pinów to ma chodzic a u mnie jest pomiedzy 2 minusami 4V ;/.......co jest grane ?

    0
  • #17 01 Kwi 2006 00:39
    w.endriu
    Poziom 19  

    Dołacze sie do rozmowy iz posiadam armade 7400 i jestem z tego laptopa bardzo zadowolony pomimo iż posiadam tez DELL 1 GHz ale armada jest dla mnie bardziej praktyczniejsza w tym co robie .Problem mam tylko z tym iz powoli złużyła mi się wtyczka od zasilacza.gdzie taką wtyczke moge dostac? moze ktoś posiada albo poda konkretny link gdzie moge kupić samą wtyczke.
    Pozdrówka

    0
  • #18 29 Cze 2006 19:44
    Skynet6
    Poziom 2  

    Podlaczylem zasilacz 18.5V 5A tak jak to opisal virus_lx i laptop startuje bez problemu. Chcialbym zapytac jak zrobic zeby ladowala sie bateria bo w tej konfiguracji sie nie laduje.

    0
  • #19 20 Lip 2006 12:50
    virus_lx
    Poziom 17  

    Witam.
    Niestety nie posiadam bateri w mojej armadzie pracuje tylko na zasilaczu.
    Wtyczke dorobiłem sam, jak będe w domu to zrobie fotke jak to wygląda.

    Ma ktoś może pomysł jak zrobić prostą przetwornice z 14v na 17 - 18 v? Chce odpalić laptopa w aucie .
    Pozdrawiam.

    0
  • #20 15 Kwi 2008 17:01
    xxl_
    Poziom 10  

    Może panowie troszke odnowimy temat.
    Mam właśnie na stole Compaq Armada 7400.
    Nie chciał się wogóle uruchomić.
    Zasilacz (oryginalny) podawał 14V. Do 18.5V to troszeczke daleko. Zrobiłem swój zasilacz (PROWIZORKA najlepsza :) ) z zasilacza HP 19V 4.5A i oporniczka 2.2A.
    Pozwole sobie użyć zdjęcia kolegi żeby pokazać jakie kolory łączyłem. Kabel od zasialcza Compaq zostawiłem, aby zachować wtyczkę do gniazda lapka.
    Wylutowałem kabelek bezpośrednio z tego uszkodzonego zasilacza. Czerwony to PLUS+ Biały to MINUS- .
    Żółty należy przez opornik połączyć z PLUSEM+ czyli z czerwonym. Laptop wstał, ale nie do końca, na matrycy głucho.
    Pod zewnętrznym monitorem również. Czy ktoś z Was miał coś takiego? Wyciągnięcie wszystkiego co zbędne (baterii, cd-romu, dysku) nie daje dalszego rezultatu, ale efekty już powoli widać :)
    Zasilacz Compaq ARMADA 7400Zasilacz Compaq ARMADA 7400

    Moderowany przez TONI_2003:

    Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

    0