Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterowanie Multiplekserem (??)

Łysacz 22 Cze 2006 15:51 9381 69
  • #61 22 Cze 2006 15:51
    m_wojcik
    Poziom 25  

    To nie jest OK - przecież układ nie może być aż tak zależny od listwy zasilającej. Sprawdź dokładnie odsprzężenia zasilania jak Koledzy razdzili, bo prędzej czy później będziesz mieć znów problemy.
    Sprawdź też zasilacz, czy nie robi jakichś hec - może jednak jest za słaby albo słabo odfiltrowany.

  • Arrow Multisolution Day
  • #62 22 Cze 2006 15:59
    rasty
    Poziom 27  

    I jeszcze jedno, dołącz pin RESET do masy, niech nie łapie zakłóceń. On i tak jest "psu na bude" :D . W Twoim przypadku niepotrzebny.

    pozdr.

  • Arrow Multisolution Day
  • #63 22 Cze 2006 16:57
    Łysacz
    Poziom 13  

    OK. Wielkie dzieki za wszystko :D

    Pozdrawiam

  • #64 22 Cze 2006 17:20
    _jta_
    Specjalista elektronik

    W zasilaczu potrzebne są kondensatory od końców uzwojenia do masy - do eliminacji zakłóceń.
    I obowiązkowo kondensator ceramiczny minimum 100nF przy samym układzie scalonym.

  • #65 24 Paź 2008 13:30
    reptylion
    Poziom 2  

    Właśnie zbudowałem ten układ wg schematu z pdf, i niestety nie działa. Jak sprawdzałem miernikiem, to na wejściach 4076 jest napiecie, ale na wyjściach nie ma nic. Ktoś wie w czym może być problem?

  • #66 24 Paź 2008 14:56
    _jta_
    Specjalista elektronik

    Pewnie czegoś zapomniałeś podłączyć, ale nie napisałeś tu ani gdzie szukać tego PDF-a,
    ani na tyle dokładnej informacji, żeby z niej coś wynikało, a jasnowidzów na forum za mało...

  • #67 24 Paź 2008 22:26
    reptylion
    Poziom 2  

    pdf jest tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=519901&start=27&sid=e34ed0384305902c8ec0e8da228a9f8d
    wszystko jest podłączone, scalaki sa podpięte pod zasilanie, a nieużywane nóżki zwarte do masy. kiedy wciskam przycisk ( a w moim przypadku zwieram przewód do + zasilania), to powinna zaświecić się dioda, niestety tak się nie dzieje, sprawdzałem woltomierzem, to na żadnym z wyjść obu 4076 nie ma napięcia, wszystkie elementy są nowe.

  • #68 25 Paź 2008 00:01
    _jta_
    Specjalista elektronik

    * Czy po naciśnięciu przycisku pojawia się napięcie na CLK?
    * Czy po naciśnięciu przycisku pojawia się napięcie na którymś D?
    * Czy na wejściach DDA,DDB,ODA,ODB,RST jest 0V?
    (zakładam, że zasilania i masa są podłączone, do odpowiednich
    nóżek scalaków, ale można na wszelki wypadek sprawdzić i to)

    Jak nie znajdzie się błędu - ściągnąć opis 4076 i sprawdzić:
    * co powinno być podane na nóżki DDA,DDB,ODA,ODB,RST?
    * czy dla CLK aktywne jest zbocze narastające?

  • #69 25 Paź 2008 20:17
    reptylion
    Poziom 2  

    Po zwarciu przycisku na clk mam 0,4 mV a przy rozwarciu 0,2 mv.
    Przy zwarciu S1 pojawia sie napięcie D0 (14 nóżka), dla pozostałych przycisków analogicznie, czyli D1, D2...
    Na wejściach DDA,DDB,ODA,ODB,RST jest 0,4 mV.

  • #70 26 Paź 2008 01:29
    _jta_
    Specjalista elektronik

    To coś jest źle zmontowane, albo jakiś element jest wadliwy, bo napięcie 12V powinno przechodzić przez S1
    nie tylko na D0, ale przez diodę do połączenia z pozostałymi diodami i opornikami 220k (do masy) i 100k (do
    CLK), zmniejszone do około 11.4-11.5V na skutek spadku na diodzie, i dalej przez opornik 100k na CLK.

    Poszukaj do którego miejsca nie przechodzi i ustal, dlaczego - może diody są odwrotnie połączone, może brak
    jakiegoś połączenia, albo gdzieś jest zwarcie do masy. Zwarcie do masy możesz rozpoznać podając w miejsce
    podejrzane o zwarcie napięcie zasilania przez opornik, np. 1k, przy włączonym zasilaniu - jak popłynie kilka mA,
    albo więcej, to jest zwarcie; jak nie ma zwarcia, a napięcie nie przechodzi, to przerwa lub wadliwy element.