marcin_oizo wrote: Pan Tomek pisał o lampie PFL200. Istotnie ciekawi mnie ta lampa lecz nigdzie jeszcze nie wiedziałem żadnego schematu z jej wykorzystaniem. Myślałem już kiedyś o wykorzystaniu jej w radiu ale nie mam zielonego pojecia gdzie szukać. Z tego co sobie myślę to sekcja F poszła by na w.cz. a sekcja L na m.cz. Mam rację?
Witam
Masz rację. Proponuję budowę właśnie na tej lampie PFL200. Ja buduję coś podobnego na pentodzie 6AC7 czyli Twoje F i tu wzm. w.cz. oraz 6AG7K i to Twoje L czyli pentoda mocy. Jeśli masz katalog to porównaj parametry tych lamp. Ja nie mam parametrów PFL200. Musimy obaj poprosić kolegę Tomka o poradę gdzie ma być detekcja, na której lampie.
Według mnie to najlepiej dać na pentodzie mocy L. Schematu też nie mam ale coś się sklei. Dobieram w tym momencie podzespoły pod LW (zakres fal długich) i czekam na uwagi Tomka. Praktycznie to mam zasilacz, obudowę w drzewie i antenę ferrytową do nawinięcia. Jednak i u Ciebie chyba musisz zrobić przegląd posiadanych części aby nie tracić groszy na zbędne detale. Myślę, że jakieś części po stronie pentody mocy to masz: głośnik, trafko Tg itp. Budujemy oczywiście odbiornik dwuobwodowy z reakcją.
Ja coś tam w tym zakresie mam i chętnie wspomogę, ale też nie mam zbyt wiele.
.............................
Widzę, że kolega Tomek już coś zaproponował. Jak będziesz miał Marcinie jakieś pomysły i/lub problemy pisz i będziemy dalej działać praktycznie.
Pozdrowienia