Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radio Alan 48+ - nie uruchamia się

DominikG 30 Maj 2006 16:32 1847 16
  • #1 30 Maj 2006 16:32
    DominikG
    Poziom 10  

    Alan 48+

    Radio dzialalo, a pozniej juz nie dziala, tzn wogole sie nawet nie uruchamia

    Nie chce pisac gdzie to sie stalo, ale chcialbym wiedziec jak to moglo sie stac

    Czy jak ktos wlaczy przycisk na gruszce a nie jest zamontowana antena, to moze takie cos sie stac ?
    Slyszalem ze na bank pojdzie koncowka mocy, ale czy cale radio moze poleciec ?

    A moze ktos sie orientuje czy jest w tym radiu jeszcze jakis dodatkowy bezpiecznik ? Przyznam ze sama mysl ze mam je wyjmowac z zamontowanego miejsca napawa mnie o wymioty, ale wolalbym nie wywalac tego radyjka bo jest naprawde fajne

    Mam zalozony bezpiecznik na kablu zasilajacym, ale bezpiecznik jest caly. Gniazdko zapalniczki tez dziala, wiec te rzeczy wyeliminowalem odrazu

    Czy jesli bym musial kupic drugie radio i zdecydowalbym sie znowu na taki sam model, to czy bede musial stroic antene ?

    0 16
  • #2 30 Maj 2006 21:29
    Tomasz.W
    Poziom 35  

    DominikG napisał:
    ...czy jest w tym radiu jeszcze jakis dodatkowy bezpiecznik...
    Zgodnie ze schematem w środku jest bezpiecznik . Mógł on ulec uszkodzeniu przy odwrotnym podłączeniu zasilania , zwarciu w układzie lub przeciążeniu .

    0
  • #3 31 Maj 2006 00:46
    oki188
    Poziom 22  

    Gdzie ty na schemacie widzisz dodatkowy bezpiecznik nie ma go tam wcale jest tylko dioda zabezpieczająca przed odwrotną polaryzacją.
    Opisz dokładniej uszkodzenie czy działa podświetlanie czy cokolwiek widać na wyświetlaczu.
    Morzliwe terz jest że uszkodził ci sie wyłacznik w pokrentle Volume to dośc typowa usterka.
    Jeśli jednak zdecydowałbyś sie na wymiane radia nie muszisz ponowie stroić antenki.
    Pozdrawiam.
    "OSA" Biłgoraj

    0
  • #4 31 Maj 2006 10:21
    Tomasz.W
    Poziom 35  

    oki188 napisał:
    .....Gdzie ty na schemacie widzisz dodatkowy bezpiecznik....
    Zerknij w załącznik i powiedz jeszcze raz że nie ma .

    0
  • #5 31 Maj 2006 10:47
    DominikG
    Poziom 10  

    oki188 napisał:
    Gdzie ty na schemacie widzisz dodatkowy bezpiecznik nie ma go tam wcale jest tylko dioda zabezpieczająca przed odwrotną polaryzacją.
    Opisz dokładniej uszkodzenie czy działa podświetlanie czy cokolwiek widać na wyświetlaczu.
    Morzliwe też jest że uszkodził ci sie wyłacznik w pokrentle Volume to dośc typowa usterka.
    Jeśli jednak zdecydowałbyś sie na wymiane radia nie muszisz ponowie stroić antenki.
    Pozdrawiam.
    "OSA" Biłgoraj


    Poprostu radio juz sie nie właczyło :( jesto to mozliwe?

    0
  • #6 31 Maj 2006 11:07
    Tomasz.W
    Poziom 35  

    DominikG napisał:
    ...po prostu radio juz sie nie właczyło :( jesto to mozliwe?...
    Jak widać jest to możliwe . Obawiam się że bez demontażu radia ustalenie usterki nie będzie możliwe . Jeżeli chcesz sam poszukać usterki to schemat i jakiś miernik oczywiście masz .

    0
  • #7 31 Maj 2006 11:08
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Możliwe. Na przykład jak nie dochodzi do niego napięcie. Sprawdzałes to?
    Michał

    0
  • #8 31 Maj 2006 12:31
    DominikG
    Poziom 10  

    przez gniazdo zapalniczki :)

    0
  • #9 31 Maj 2006 20:24
    Olek II
    Moderator

    Tomaszu W nie ma bezpiecznika w radiu. Ten na schemacie to bezpiecznik na kablu zasilającym. Czasem trzeba zagladnąć do środka. Pozdrawiam

    0
  • #10 03 Cze 2006 22:18
    monrad
    Poziom 16  

    prawdopodobnie poszedł włącznik zpotencjometrem siły głosu.na próbę wystarczy zmostkowac

    0
  • #11 03 Cze 2006 23:06
    switaniec
    Poziom 18  

    W Alanie 48 jest taki "bezpiecznik mimowoli".Jest nim tasma laczaca plyte glowna z plytka potencjometrow...... Adam Jezeli sie przepalila to niestety trzeba znalezc przyczyne...

    0
  • #12 25 Cze 2006 12:27
    oki188
    Poziom 22  

    Sprawć jeszcze dla pewności czy jest napięcie w zapalniczce bo zapalniczka w samochodzie terz jest zabezpieczona bezpiecznikiem.
    Jeśli jest napięcie to usterka jest w radiu.
    Odwrotną polaryzacje kabli pomijam bo skoro masz przewód zakończony wtyczką do zapalniczki to biegunów nie mogłeś pomylić bo ci wcześniej radio działało.
    Co do tego uktytego bezpoiecznika to zgodze sie z kolegą bezpiecznik jest tylko 1 załorzony na przewód zasilający.
    Ale wątpie aby taśma sie spaliła patzrąc na jej grubośc to chyba z 10A wytrzyma jako bezpiecznik a oryginalny ma 2A i wedłóg kolego jest cały.
    Ja stawiam raczej na zasilanie procersorka lub na potencjometr z włącznikiem.
    Pozdrawiam.

    0
  • #13 12 Kwi 2007 03:07
    Mercino
    Poziom 10  

    witam!!! podłączyłem alanka 48 plus do samochodowej instalacji (bieguny prawidłowo) zapalił się wyświetlacz, pochodził chwilkę i padł. Antena była podłączona i gruszka także. Po luknięciu do wnętrza stwierdziłem zapach plastiku w tylniej cześci obudowy dokładnie tu gdzie są dwa transformatorki przy zasilaniu. Czy ktoś zna parametry tych transformatorków, i czy oprócz tych transformatorków mogło pójść coś jeszcze? jak sprawdzić inne punkty? A może jest ktoś kto mi wykona naprawę tego alana? Pozdrawiam

    0
  • #14 12 Kwi 2007 07:41
    birband
    Poziom 23  

    Panowie tyle dyskusji. Każde radio cb MA NA ZASILANIU WSTAWIONĄ DIODĘ, która zabezpiecza przed pomyłkowym odwróceniem zasilania. I czasami nawet bez takiego przypadku może polecieć, dlatego najpierw trzeba ją sprawdzić a potem szukać dalej. Do tego dochodzi stabilizator napięcia, czasami zwykła dioda stabilizacyjna czasami jest to tranzystor a czasami układ scalony trzeba przedewszystkiem sprawdzić te miejsca.

    0
  • #15 12 Kwi 2007 18:28
    johnson255
    Poziom 17  

    no i dokładnie , zgadzam sie z kolegą birband-em, jeżeli nie wiesz co się mogło zepsuć to weź miernik w dłoń i leć od początku i sprawdzaj czy dochodzi zasilanie do procesorka, a jeśli nie wiesz jak i nie umiesz to daj to komuś kto umie i po sprawie.

    0
  • #16 12 Kwi 2007 21:14
    Mercino
    Poziom 10  

    witam. zmieniłem diodę i radio świeci ale teraz jest problem taki iż mam cały czas kanał 9 na wyświetlaczu a na to co mówię do mikrofonu nawet skala nie drgnie. Jest jakaś dioda zabezpieczająca tu od strony wejścia mikrofonu?

    0
  • #17 12 Kwi 2007 22:05
    U-96
    Poziom 12  

    Sprawdz jakie jest zasilanie na procesorze ,powinno być +5 V,tranzystor Q 415.W najgorszym przypadku padł procesor :(

    0