Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Obrotomierz LCD, lub diodowy, albo tez ze wskazowka

someone_23 30 May 2006 22:58 4079 7
Altium Designer Computer Controls
    someone_23
    Level 13  
    Witam moglby mi ktos podac elementy jakie trzeba kupic zeby zrobic obrotomierz LCD, diodowy albo ze wskazowka, podlaczany do cewki zaplonowej i zliczajacy ilosc iskier ktore potem przetwarza na ilosc obrotow? i jaki bylby maksymalny koszt takiego urzadzenia?.

Dla mnie najbardziej odpowiadalby diodowy lub tez ze wskazowka, bo wiem ze LCD bedzie na pewno drogi.

ten obrotomierz chce zainstalowac w moim simsonie s51, obroty beda maksymalne do 10 - 11 tys, na jeden obrot walu wystepuje jedna iskra. (silnik dwusuwowy)
  • Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
    someone_23
    Level 13  
    chyba kupie sobie czesci z tej stronki:
    http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45253

powiedzcie mi czy dobry wybor?

edit:
    cos mi sie tu nie zgadza w opisie jest napisane:
    "Obrotomierz można zamontować w samochodach z silnikami dwu i czterosuwowymi, z minusem na masie"
    a w pdf'ie:
    uklad zostal zaprojektowany by byla mozliwa wspolpraca z silnikami dwu lub czterocylindrowymi ;/ to wkoncu suwowymi czy cylindrowymi ?? ;/
  • Helpful post
    Qbuś
    Level 38  
    Troche drogi :!:

Na pewno chodzi o cylindry.
    someone_23
    Level 13  
    to mozna zrobic taki sam tyle ze taniej? i czy on w ogole bedzie pasowal do dwusuwowego jednocylindrowego simsona? (ta cena pewnie jest taka wysoka dlatego ze obrotomierz ma zastosowanie w wielu rodzajach silnikow.

//
    no to znow zle trafilem z wyborem ;/ i znow nie ma obrotomierzy dla sinikow dwusuwowych jednocylindrowych, zaraz mnie krew zaleje :[, a juz myslalem ze go kupie
    Qbuś
    Level 38  
    Znalazłem w starej książce obrotomierz diodowy który by ci pasował,dwa scalaki,1-UCY 74121, 2 - UL 1970 i trochę duperelków,jutro zeskanuję to ci podeślę , może ci się spodoba :D

Jest cały opis z płytkami drukowanymi
    someone_23
    Level 13  
    ok czekam.
  • Helpful post
    Qbuś
    Level 38  
    Witam! W załącznikach to co obiecałem.Układ nie był robiony przezemnie więc nie wiem czy działa ale chyba tak bo inne układy z tej książki robiłem i nie było problemów.

Życzę miłej zabawy :D

Ps.Sory za skany ale skaner chyba chce podwyżkę i strajkuje :D :D :D

Napisz czy coś z tego wyjdzie ?