Możesz kupić 2 jakieś stare zepsute drukarki atramentowe. W jednej drukarce są 2 silniki krokowe. Jeden do przesuwania papieru, a drugi do przesuwania kartridży. Chyba że chcesz nówki, bo takie widziałem na niecie coś po około 140 zł/szt.
mam jedna drukarke lexmarka z735 rozebralem i znalazlem 2 silniki lecz nie wiem czy to sa te...
sa na nich oznaczenia:
pierwszy-rs-385sh-14180 rn935325
drógi-rk-378ca-14420 td095416
W drukarkach są tylko krokowe, bo potrzeba tam precyzji. Tylko że do nich jeszcze potrzebujesz sterownika, bo normalnie podłączone do prądy nie będą działały.
witam !! a o jakim momencie potrzebujesz tych silników ? ( jak ciężko im będzie ) . i jeszcze jaka precyzja Cię interesuje ? . jak wystarczą słabe to najlepiej ze starych stacji FDD 360Kb . wystaje z nich 5 przewodów a sterowanie jest proste . jak kupisz na allegro silniki z 4 przewodami lub 6 przewodami to będą silniejsze , ale sterowanie bardziej złożone . napisz co to ma ciągnąć . jak będziesz wiedział o co Ci chodzi to mogę coś tam poszukać. pozdrawiam !!
2 kabelki chyba wystarcza. U mnie tez w Epsonie byly 2. Silnikiem korokowym steruje się przez zamiane biegunów na 2 kabelkach z odpowiednią częstotliwością. Mozesz tu poczytać:
witam !! podałem Ci link a Ty napisałes że dokładnie te silniki . niestety silniki z linku mają sześć wyprowadzen - więc jak to jest ? .silniki z drukarek ( chyba te o któreych piszesz ) mają po dwa wyprowadzenia - są to silniki DC a nie krokowe . podaję Ci raz jeszcze link http://www.nipponpulse.com/Products/Motors/TinCansSpecs.cfm?ProductID=81 . no to było było na tyle . podeślij link do schematu tych efektów ( jak możesz ) . pozdrawim !!
Najprostszym sposobem sprawdzenia czy silnik jest krokowy czy DC jest przyłożyć śrubokręt do niego. Jeśli śrubokręt jest przyciągany, to jest to silnik DC.
witam !! ależ ja się nie mam zamiaru kłócić ! ja po prostu wiem jak wyglądają i jak działają silniki krokowe . mam ich ze 40szt . wracając do tematu - konstrukcja z pierwszego linku opiera sie na " serwach " - i myślę że jest o wiele doskonalsza od drugiej ( drugi link ) . szkoda że nie mieszkasz w Polsce , zrobić takie cewki/rotor/łożyska to nie problem. silnik krokowy robi Ci krok ( dwa/trzy/itd. ) sygnał - step, a zmienia kierunek , sygnał- dir , więc promień będzie Ci " skakał " . dlatego układ "galwanometr " jest napewno lepszy . jest jeszcze pytanie - jak Ty to będziesz sterował ? . co do silników krokowych to polecam - ( wszystkim ) http://www.cnc.info.pl/ . pozdrawiam !!
witam !! więc jak ? robisz te GALVA czy potrzebujesz silniki krokowe ? . może poszukaj z drukarek igłowych - tam były silniki krokowe ( trochę za duże mogą być ) . jeżeli nie , to jak mogę Ci pomóc ? . pozdrawiam !!