Czarnybytom wrote: bo jak czytałem w gtowych projektach to koles przed ostatni pisze
jaki przed ostatni? nie rób sobie żartów, nikt nie będzie szukał przed ostatniego kolesia, podaj link
Czarnybytom wrote: pisze że do głosników o średnicy 30 cm wystarczy skrzynia około 45 po wytłumieniu.
więc źle pisze, jeśli mamy doczynienia, z konkretnymi głośnikami, to buda może wyjść różna od 45l(w zależności od naszych preferencji)
tzn. że co? że do 30cm dajemy budę 45l i na maxa wytłumiamy? przpraszam, na prawdę nie chcę nikogo obrazić, ale to jakieś brednie bajkopisaża. Spójż tylko na to:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic465146.html
Chyba że człowiekowi chodziło że wygłuszenie zwiększa akustycznie obudowę, nikt tego dokładnie nie jest w stanie określić, ale w tym konkretnym przypadku musiało to by być o jakieś 30% a w to, to akurat nie uwierzę.
Jeśli ma to być sub do autka, to raczej wymiary są podyktowane jego wielkością(półki, bagażnika), jeśli do domu, to dobrze by było aby krawędzie były jak najbliżej głośnika, a obiętość to x*y*z [dm]
więc zaprojektój jaka będzie Tobie odpowiadać.
Większość robi na płycie 18 względnie skleja płytę przednią, ja natomiast stosuję płyty 28mm i dodatkowo wzmacniam poprzeczkami.
Na wygłuszenia daj materiał o względnie najmniejszej gęstości np. watolina. W budach zamkniętych stosujemy wytłumienie w całej obiętości komory, aby jak najbardziej zabezpieczyć obudowę przed jej rezonansem, a nie po to aby zwiększyć ją akustycznie.
Jeszcze jedno: licząc obiętość, uwzględnij wszystkie elementy w budzie takie jak: głośniki, poprzeczki itd.One zmniejszają obiętość(oczywiste)
pozdrawiam
przemo lukas