Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka skrzynia do głośnika PIONEER TS-w300

Czarnybytom 31 May 2006 16:49 2108 7
    Czarnybytom
    Level 13  
    Mma owy głosnik ma on 4ohm przeczytałem też na stronie że ponoć ma 80w mocy i 300w mocy muzycznej..Średnica membramy głośnika wynosi 28cm.I tak wogule to mam zamiar zrobic sub aktywny.A jak to sie do czgos przyda to magnes ma na środku dziure.Średnica magnesu wynosi jakies 14cm a jego grubosć 3 cm plus 1cm bo jest on w kształcie storzka z obcietym szpicem.
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    60l closed, sub nie powali zejściem (f3 ok 59 Hz) ale zagra bardzo szybko, tzn jego odpowiedź impulsowa będzie imponująca (niecałe 5 ms), nie widziałem tego głośnika (skożystałem z bazy danych winisd) ale czy nie jest to głośnik samochodowy?

A w sumie to jaki miałby być PIONEER
    (potraktujcie to jako pytanie retoryczne)
    :D
    Czarnybytom
    Level 13  
    No a mugł bys podać jakos dokładniej wymiary skrzynie w sensie z jakich plyt go złożyc jakie dac wygłuszenie bo jak czytałem w gtowych projektach to koles przed ostatni pisze że do głosników o średnicy 30 cm wystarczy skrzynia około 45 po wytłumieniu.
    przemo-lukas
    Czarnybytom wrote:
    bo jak czytałem w gtowych projektach to koles przed ostatni pisze

jaki przed ostatni? nie rób sobie żartów, nikt nie będzie szukał przed ostatniego kolesia, podaj link
    Czarnybytom wrote:
    pisze że do głosników o średnicy 30 cm wystarczy skrzynia około 45 po wytłumieniu.

więc źle pisze, jeśli mamy doczynienia, z konkretnymi głośnikami, to buda może wyjść różna od 45l(w zależności od naszych preferencji)
    tzn. że co? że do 30cm dajemy budę 45l i na maxa wytłumiamy? przpraszam, na prawdę nie chcę nikogo obrazić, ale to jakieś brednie bajkopisaża. Spójż tylko na to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic465146.html
    Chyba że człowiekowi chodziło że wygłuszenie zwiększa akustycznie obudowę, nikt tego dokładnie nie jest w stanie określić, ale w tym konkretnym przypadku musiało to by być o jakieś 30% a w to, to akurat nie uwierzę.
    Jeśli ma to być sub do autka, to raczej wymiary są podyktowane jego wielkością(półki, bagażnika), jeśli do domu, to dobrze by było aby krawędzie były jak najbliżej głośnika, a obiętość to x*y*z [dm]
    więc zaprojektój jaka będzie Tobie odpowiadać.

Większość robi na płycie 18 względnie skleja płytę przednią, ja natomiast stosuję płyty 28mm i dodatkowo wzmacniam poprzeczkami.

Na wygłuszenia daj materiał o względnie najmniejszej gęstości np. watolina. W budach zamkniętych stosujemy wytłumienie w całej obiętości komory, aby jak najbardziej zabezpieczyć obudowę przed jej rezonansem, a nie po to aby zwiększyć ją akustycznie.

Jeszcze jedno: licząc obiętość, uwzględnij wszystkie elementy w budzie takie jak: głośniki, poprzeczki itd.One zmniejszają obiętość(oczywiste)

pozdrawiam
    przemo lukas
    Czarnybytom
    Level 13  
    To jest to co napisłą tam lukasik.Jest to na tym twoim linku:

Uniwersalna obudowa do sprawdzania glosnikow 30cm, jednak nie estradowych. Czesto stosowana przy subwooferach samochodowych, np przez JBL. Jest nastawiona na wydajność w zakresie 40-60Hz i zapewnia odpowiednią kontrolę głośnika przy duzej mocy od okolo 35Hz i najlepszą w zakresie ~40-60 Hz gdzie występuje duże natężenie w przypadku muzyki "skocznej" Wink .
    Moim zdaniem bardzo optymalna i dzieki niej mozna określić mozliwości głośnika, a takze normalnie odsłuchiwać. Konstrukcja bassreflex.

objętość 45l netto nastrojona na 40Hz , wytłumiona na każdej sciance ~2,5cm np wełną mineralną albo np 5cm specjalną "watą"

Dla osób, które chcą same to wykonać z płyt o gr. 18mm wiórówek i/lub MDF podaję wymiary:

40cm * 40cm 2szt przod/tył
    40cm * 32,8cm 2szt gora/dół
    32,8cm * 32,8cm 2szt boki

< taka obudowa bedzie miala brutto 48,2l , jednak po odjeciu objetosci zabieranej przez glosnik 2-2,5l i bassreflexu ~0,5l , wyjdzie okolo 45l netto.

bassreflex o srednicy 7,5cm i długości 10,5 cm.
    (do eksperymentow na 39Hz-11,4cm , na 38Hz-12,4cm)

P.S. Mozna latwo sprawdzić jak głośnik zachowa się w obudowie zamkniętej, wystarczy zatkac BR.

Testowane przeze mnie glosniki , JBL GT2-12, GT4-12, Infinity Kappa 120.2se i alpiard Wink cw1202c.

.............................

Myśle ze y masz racje... aczkolwiek robie tak skrzynie jak on muwi tylko nei mam pojecia gdzie dac bas reflex....A robie ta skrzynei poniewarz w tym przypadku nie musze płacic za materiały ponieważ miałem na tyle płyty wiórowej 18mm....A ja szczeże powiedziawszy nigdy nei projektowalem takich żeczy i nawet niewiem zbytnio jak sie za to zabrac mam głośnik tez za darmo wiem że działa i postanowaiłem cos zrobic.A jeśli mugł bym cie prosic to podaj mi wymiary płyt do twojej skrzyni która ty bys zrobił albo jesli masz to jakies zdjecia i sprubuje zrobic to po twojemu.Pozdrawam
    przemo-lukas
    zrób jak uważasz, ale odpowiedź impulsowa będzie koszmarna, to po prostu nie mieści się na wykresie, to jest rozwiązanie dla kogogoś tagiego co czas nie istnieje :D
    Z obudową to tak jak napisałem np. 3,6*3.6*4.8 = 62.2l, te 2.2l na magnes i ewentualne wzmocnienie, ale najlepiej policz sam, gdyż nie wiem jak chcesz to wzmocnić(chodzi o obiętość tego materiału)
    p.s.
    tak jak myślałem, to było wyrwane z kontekstu, jest to buda do sprawdzenia głośników :D ,tylko po co coś takiego klecić, masz konkretny głośnik, do którego wyliczyłem paczkę, więc po co kombinować, chcesz budę b-r, to sprzedaj ten głośnik i kup coś co się nadaje do takiej paczki
    Czarnybytom
    Level 13  
    Będe napewno robił bude taka jak muwisz tylko jak narazie mam problem ze wzmacniaczem ale staram sie go rozwiazać.A bude bede robił takaj jak muwisz ale nie obraził bym sie jak byś mugł wysłać mi na emila jakies fotki jak wzmacniasz skrzynie.Pozdrawiam. marten1(malpa)interia.pl
    adameczek89
    Level 10  
    A ja mam ogromna prosbe! Mam taki "głosnik" niestety bez membrany...Czy ktos moglby zamiescis Fotke tego głosnika??
    A jeszcze lepiej gdyby ktos mi na mejla wyslal adameczek1989(malpa)interia.pl
    Bede ogromnie wdzieczny!!
    A jeszcze mam takie pytanie czy ktos wie czy da sie ta membrane zastapic jakas inna?? Moze Tonsil, moze STX? Cewke mam!!