Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers ZWE 24-3 MFK 23 woda niby ciepła a jednak zimna

01 Jun 2006 17:49 5522 6
  • Level 19  
    Witam! Mam problem z piecem i nie wiem jak to ugryźć.
    Piec działał 5 lat bez problemu i wszystko do tej pory było ok. Po zimie zaczął wariować. Mianowicie po włączeniu ciepłej wody piec załacza się i grzeje "normalnie", temperatura na piecu rośnie do 86 stopni(ustawienie prawie na max) a woda w kranie jest okolo 30 -40 *C.
    Odleglość pieca od kranu to ok. 3 m.
    Wcześniej się to nie działo.

    Zauważyłem jeszcze jedną nieprawidłowość, tzn. po wyłączeniu ciepłej wody w momencie kiedy temperatura na piecu wynosi 75*C temperatura ta zaczyna rosnać (piec nie grzeje) aż do włączenia ogranicznika temperaturowego i wtedy wyskauje błąd - dzieje się to zazwyczaj gdy ciepła woda jest długo włączona.
    Co posprawdzać aby znaleźć przyczynę tych usterek? Czy lepiej od razu dzwonić po serwis?

    Pozdrawiam bartek
    [22.06.2021, g.9.00] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Level 41  
    Wygląda to na niedrożność rurek w piecu, może się zakamieniły, może jakieś filtry......
    Pozdr.J.
  • Level 19  
    dzieki za odpowiedź.
    w których miejscach w piecu są te filtry? co do kamienia to calkiem możliwe. a może być jakaś inna przyczyna? np elektronika (coś z czujnikiem temperatury) lub coś z pompą?
    czy jestem w stanie stwierdzić czy to na pewno jest kamień?
    bo jeżeli to kamień to zostaje mi serwis.
  • Level 41  
    Filtry są najczęsciej na wlocie rur do pieca , takie ukośne jakby zaworki tylko zakęcone korkami.
    wydajność pompy też jest ważna, takie pomy mają z reguły przełącznik stopniowo regulujący ich wydajność, zobacz może przestawienie na wyższy poziom pomoże....
    Pozdr.J.
  • Level 19  
    ok filtry sprawdzone - idealne. a co do pompy to ona przeciez jest tylko na centralne. a wode mi pompuje hydrofor.

    własnie zrobilem test i włączyłem centralne ogrzewanie i wtedy woda nagrzewa się do takiej temperatury jak pokazuje wyświetlacz. a jak wyłącze ogrzewanie to piec "udaje" że grzeje. może jeszcze jakieś pomysły?

    -----------------------

    EDIT:

    Dzisiaj zauważyłem że po włączeniu ciepłej wody połowa z wszystkich palników działa ok tzn niebieski płomień a druga pali sie po prostu żółtym ogniem (tak jak ognisko). Może to jest przyczyna (mało powietrza)?

    Nie znam się na piecach grzewczych ale chcę wykluczyć wszystkie możliwości zanim wezwę serwis.

    prosze o jakiś sugestie

    pozdrawiam
    bartek
  • Level 19  
    Zrobilem to to powinienem zrobic na poczatku. Rozebralem porywe piece i moim oczom ukazała się połowicznie zapchana przez sadzę nagrzewinica.

    Palnik nie byl w duzo lepszym stanie. Wykrecilem wiec obie czesci, nagrzewnice wyczyscilem karcherem ( i jest jak nowa) a palnik potraktowalem delkikatna szczoteczka i przedmuchalem sprezonym powietrzem.

    I działa jak nowy.
  • Level 1