trike3 wrote: Odnośnie mojego trafo które chciałbym zastosować w migomacie, to mam do dyspozycji:
(dane z tabliczki znamionowej)
napięcie 220V
Moc 6,5 kVA
Jzn - 115A
V - 65V
Nawinięte profilem:
Wtórne 5X4 (miedź)
Pierwotne 4x1,5 (miedź)
Regulacja prądu wsuwanym rdzeniem.
Mam teraz szereg pytań odnoszących się tego trafo i prosiłbym o pomoc.
Czy da się zrobić tak aby pozostawić trafo do spawania elektrodami, a do tego wykorzystać je jako migomat??
Rdzeń jest wykonany tak że każda cewka jest na osobnym karkasie, ale wyprowadzenia do końcówek spawalniczych wychodzą ze środka uzwojenia, a na górze jest tylko zacisk do łączenia dwóch cewek. Takie wykonanie jest i na wtórnym i na pierwotnym.
Jak zrobić odczep w takim przypadku do migomatu?
Jak zrobić odczeby? Czy lepiej jest odwinąć z cewki i wykonać odczepy, czy poprzez dowijanie (tylko problem będzie z miejscem). czy jeżeli nie dysponuje odpowiedznim profilem mogę dowinąć brakujące zwoje podwójnym drutem o tym samym przekroju co profil ??
Czy po zastosowaniu odczepów rdzeń wsuwany należy wyrzucić, czy może pozostawić go do zwiększenia możliwości regulacyjnych.
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Marcin
Oczywiście że możesz pozostawić możliwość spawania elektrodą
Co do rdzenia to należy go wyciągnąć lub wysunąć do oporu gdy będziemy spawać drutem w osłonie gazu a wsuwać do elektrody.
Proponuję na uzwojeniu pierwotnym wykonać 2 odczepy przez odwinięcie zwojów i jeśli tylko jest miejsce to również przez dowinięcie. Dodatkowo należy wykonać 2 odczepy na uzwojeniu wtórnym(niekoniecznie odwijając a przez odizolowanie i na lutowanie płaskownika Cu lub przecięcie zwoju z bocznej części cewki, odgięcie na zewnątrz i na lutowanie końcówek Cu. Po założeniu końcówek to sprawa jest prosta dla każdego. Należy wykonać mostek łączący końcówki i wyprowadzenie go jako dodatkowego odczepu (tą czynność można powtórzyć np.3 razy i mamy dodatkowe 3 odczepy).