Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DTV2 brak pasma III oraz wizji po niskiej cz.

Bocianowski 09 Jun 2003 14:49 2148 11
  • #1
    Bocianowski
    Level 13  
    Witam,
    TV Schneider Sports 90 - DTV2. Część usuniętych usterek opisałem w https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic45443.html
    Schmat znajduje się w dziale TV Schematics
    Objawy:
    1. Po włączeniu TV odbiera pasmo III (nap. na p. 9 i 10 MEA2901 ok. 11,3V). Po chwili odstraja się (nap. na p. 9 rośnie do ok. 11,7 V natomiast na p.10 spada do 0,0 V). Czasem odbiera pasmo III całkiem długo, natomiast ZAWSZE go traci po przełączeniu na pasmo IV/V lub wejście video. Odbiór z pasma IV/V (kanał 21) jest bezproblemowy (nap. na p.11= 11,3V, p.9 i 10= 0,0V). Napięcia zasilające MEA2901 U10=30V i U13=12V obecne i prawidłowe.
    Pytanie: ubity MEA 2901, czy TUNER (głowica)? Sygnałów z CCU2070 nie jestem w stanie sprawdzić (podstawiałem drugi procesor, ale z nim TV w ogóle nie wstaje).



    2. Brak wizji po niskiej, fonia ok. (ale mam wrażenie, że tylko mono - przełączanie stereo/mono nie powoduje żandnych zmian; źródło stereofoniczne). Sygnał video podawany z VCR przez scarta (płytka scarta podstawiona) zasilanie p.26 na St.1 = 14V obecne. C801 podstawiony, klucz U353 też. Brak poprawy - obraz ledwo widoczny, duże jasno-białe obszary w miejscach o jasnej treści z poszarpanymi liniami, w ciemnych coś niewyraźnie widać. VCU 2136 raczej wykluczam, bo sygnał video z p.cz. wchodzi po kluczu w to samo miejsce i obraz jest ok. Wygląda mi to na problem z pamięcią, ale nieszczęśliwie z drugiego posiadanego przeze mnie zestawu MDA2602-21 daje się czytać, ale nie chce się programować (wyczrpany limit zapisów, albo ubita :( ).
    Stąd pytanie: czy obie pamięci są elektrycznie identyczne a różnią się tylko wsadami? Jeśli tak, to zaprogramuję MDA2602-32 wsadem z 21 (po pożyczeniu programatora ;) ).

    Proszę o pomoc, bo walczę z tym TV w wolnych chwilach już od ponad miesiąca, a pomysły już mi się wyczerpały.

    Pozdrowienia.
  • #3
    Bocianowski
    Level 13  
    :arrow: jez - napięcie U10=30V (wg schematu) na oscyloskopie idealne, żadnych śmieci; martwi mnie tylko wartość mierzona 32,4V, a jest tam zenerka na 30V (sprawna), czyżby tolerancja 10% :)?

    Wnioski z ostatnich działań:
    - kości MDA2062-21 i MDA2062-32 są identyczne elektrycznie, można je programować "na krzyż" tj. 21 wsadem z 32 i odwrotnie; przy okazji: biny do DTV2 znajdujące się na elektrodzie są ok.
    Niestety w moim przypadku podmiana zawartości pamięci nic nie pomogła :(

    - głowica i MEA2901 są sprawne (za radą kolegi artjab przerwałem połączenie pomiędzy MEA2901 a głowicą i nie miało to żadnego wpływu na napięcia na p. 9 - 11 MEA; podstawiłem więc MEA2901, niestety bez rezultatu)

    - wniosek (ciekawe, czy słuszny?) częściowo ubity jest procesor CCU - widać na nim w srodkowej części obudowy plamkę, jakby po przegrzaniu - (nie daje się zmyć), bo to on steruje bezpośrednio MEA2901; zmylił mnie tylko fakt prawidłowej pracy TV w paśmie IV/V
    - sądzę, że wymiana CCU (chwilowo nie mam nic do podstawienia) rozwiąże również problem zakłóceń sygnału wizji po niskiej cz.

    Pozdrowienia
  • #4
    Bocianowski
    Level 13  
    Podstawienie procesora CCU S7916P (35 zł, giełda) usunęło obydwie usterki (a wcześniej przekopałem pół "cyfrówki").

    Czekają mnie jeszcze regulacje geometrii, a zwłaszcza balansu bieli - niestety nie jestem zadowolony z reprodukowanych przez ten TV barw. Ustawianie G2 też działa jakoś dziwnie (np. nie widzę wartości MIN nawet po skręceniu nap. na G2 do minimum). Serwisówka, po poprawnym (sic!) ustawieniu G2 zaleca metodę "prób i błędów" przy ustawianiu czerni i balansu bieli, ale z dotychczasowych wyników nie jestem zadowolony (a to obraz z przewagą zieleni, a to czerwony świeci za mocno, biele kłują w oczy itp. :(
    Może jakieś sugestie z Waszej strony co do tych końcowych regulacji?
    Czyżby zużyte katody?

    Pozdrowienia
  • #6
    Bocianowski
    Level 13  
    :arrow: piotr, dzięki za wsady. W pierwszej chwili chciałem zapytać, czy uważnie czytałeś mój post (pisałem, że podstawiałem już wsady), ale coś mnie tknęło i dałem spokój - może wiesz lepiej.
    Więc zaprogramowałem MDA Twoimi wsadami (przy okazji ubijając jedną kostkę - jak się okazało nie lubi być wsadzana odwrotnie do programatora :( wszystko z pośpiechu). I TV ruszył z całkiem ładnymi kolorami. Przez dwie minuty :(
    Po tym czasie jest tak, jak poprzednio, po zjechaniu nasyceniem na minimum obraz testowy ewidentnie zielony :cry:
    Swoją drogą, trudno mi uwierzyć by istniały uniwersalne nastawy balansu bieli w EEPROMach. Przecież to zależy głównie od kineskopu (a ten jest wiekowy - jakieś 12 lat) i toru wzmacniaczy RGB. Więcej w tym typie TV nic nie ma, oczywiście poza PVPU, DTI i najbardziej podejrzanym VCU na którego wyjściach RGB są jeszcze trzy Zenerki.
    Niestety, nic więcej wczoraj nie pomierzyłem (1:30 w nocy). Zamierzam:
    - zamienić miejscami sterowanie katod R i G, co powinno dać jednoznaczną odpowiedź, czy to wina kineskopu - jeśli tak, to koniec działań :( (szyjkę już obstukiwałem)
    - jeśli zaświeci na czerwono - to obejrzę oscylogramy na wyjściu VCU, jak będą ok. no to ewidentnie tor wzm. G do naprawy,
    - jeśli nie, to klapa - NIE POTRAFIĘ wyrwać 40 pinowej kości obustronnie lutowanej (ani odsysaczem, ani taśmą - wychodzi jedynie, gdy grzeję wszystkie piny z jednej strony jednocześnie - ale transformatorówką), bez uszkodzenia jej, bądź druku :cry:

    Może jeszcze jakieś sugestie z Waszej strony, coś przegapiłem?

    Pozdrowienia
  • #7
    piotr
    Level 23  
    witam
    tak dokładnie przeczytałem posty ale jak wiem z doświadczenia wiele razy wsady były inne i dlatego podesłałem ci uniwersalne.
    „możesz mieć uszkodzony kineskop”, można eksperymentować (regeneracja metoda domowa) czasami daje niezłe skutki
    zobacz jeszcze jedna metodę zamieni katody G-B i wtedy zobacz co się dzieje jak zmniejszysz nasycenie możliwe ze jest uszkodzenie w wzmacniaczu wizji
    powodzenia
  • #8
    djtomi
    Level 22  
    Scalaka zawsze mozna wyciac a pozniej piny pojedynczo powyjmowac:D
  • #9
    Bocianowski
    Level 13  
    Dzięki :arrow: djtomi, tak zrobiłem z MEA2901 :)
    Niestety co do VCU, DTI, PVPU i innych 40 pinowych nie mam pewności co do ich uszkodzenia, więc wolałbym jej wyrwać w miarę możliwości bez uszkodzenia zarówno kości jak i druku. Hmm, poćwiczę chyba na ubitej płycie z DTV1 :D

    Pozdrowienia
  • #10
    djtomi
    Level 22  
    Zrob grot taki by grzal 1 strone ukladu i podgrzewaj raz 1 raz druga strone.
  • #11
    Bocianowski
    Level 13  
    Ha! Taki grot mogę zrobić tylko dla transformatorówki. Niestety słyszałem, że te kosci nie lubią za bardzo silnego pola magnetycznego :(

    Może wypowie się ktoś, kto robił podobne eksperymenty? (tzn. czy CMOSy przeżyły operację wylutowania transformatorówką; MEA2901 i U353 udało mi się wylutować bez uszkodzenia właśnie transformatorówką). Problem jest w tym, że chcę wykorzystać do podstawienia uklady z innej płyty, więc nie mogę sobie pozwolić na ich wycięcie ;)
    Natomiast moją stacją lutowniczą (XYtronic 136 ESD) jakoś nie udaje mi się podgrzać wszystkich pinów jednocześnie :cry:

    Pozdrowienia
  • #12
    djtomi
    Level 22  
    Jakby pole elektromagnetyczne szkodzilo cmosom to mialbym straty na pare tysiecy, ja glownie uzywam transformatorowki, stacji uzywam tylko do smd, i to w ostatecznosci.