irek2 napisał: Prymitywna pzretwornica pojemnosciowa moze podniesc napiecie z 12V do 24V co ogranicza moc wyjsciowa podlaczonego zasilacza do ok 50W. Mozna tez zrobic pzretwornice na -12V wtedy tez bedzie 24V tylko ze symetryczne +-12V a przetwornica bedzie obslugiwala tylko polowe pradu zasilania bo prad z +12V bedzie pobierany prosto z aku. Nadal nie wiele to wnosi i TDA1562Q bedzie dysponowal podobna moca.
Myslalem o wyzszym napięciu (kilka stopni).
Mimo iz już wiem ze to nie ma sensu postaram sie wrzucic schemat tego co mi chodzilo po głowie bo chcialbym uslyszec uwagi na ten temat (tak w celach edukacyjnych

)
irek2 napisał:
Nie ma znaczenia w ktora strone nawiniesz uzwojenia bo sa symetryczne.
To by wyjaśniało dlaczego znajdywałem sprzeczne informacje (jedni robią tak inni odwrotnie). Naprawde nie ma to absolutnie zadnego znaczenia?
Czy nie mylę sie ze bedzie to tak ze przy odwrotnym nawinieciu odwrócą sie plus z minusem? Chciałbym wykonac trafo "symetrycznie" tzn tak zeby naprzeciwko plusa pierwotnego był plus wtórny i tak samo z minusem - jak nawinąc zgodnie czy przeciwnie?
irek2 napisał: Wazne jest zeby dobrze polaczyc odczepy w uzwojeniach bo sa one podwujne.
To nawet dla mnie jest oczywiste
Dodano po 4 [godziny]: irek2 napisał: Mozna tez zrobic pzretwornice na -12V
Jak to zrobic?
marioosz napisał: Czy nie mylę sie ze bedzie to tak ze przy odwrotnym nawinieciu odwrócą sie plus z minusem? Chciałbym wykonac trafo "symetrycznie" tzn tak zeby naprzeciwko plusa pierwotnego był plus wtórny i tak samo z minusem - jak nawinąc zgodnie czy przeciwnie?
Już wiem ze napisalem bzdure takze prosze zignorować tę częśc wypowiedzi
A tu uproszczony schemat tego co mi po glowie chodzilo:
Teoretycznie na wyjsciu mozemu otrzymać cos kolo +-44V
I teraz mam pytanie co do tego schematu:
Jakie (i dlaczego!) byloby wg. teorii optymalne rozmieszczenie pojemnosci w takim ukladzie (w zasadzie to chyba lepiej byloby mowic o ladunkach)?
Czy w kazdym spopniu tyle samo czy w kazdym nastepnym o polowę mniej?