Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Buczenie w wzmacniaczu Eltron 100

04 Cze 2006 23:00 4145 18
  • Poziom 10  
    Hej czy moze mi ktos pomóc ze wzmacniaczem Eltron 100. Gdy włączam wzmacniacz to po 15 sekundach jego pracy zaczyna mi buczeć tak zwany przydzwiek z sieci. patrzyłem zasilanie wszystko ok , i przedwzmacniacz tez ok. Jak go wyłącze to przestaje buczyć i gra chwilke az kondensatory sie rozładują. Pomóżcie.
  • Spec od drukarek
    Witam.
    Zanim będzie można o buczenie "winić" wzmacniacz, spytałbym o żródło
    wzmacnianego sygnału - co nim jest w przypadku tego wzmacniacza?w jakiej kondycji są przewody?czy wzmacniacz "buczy jednakowo niezależnie od rodzaju podpiętego żródła (proponuję go sprawdzić np z odtwarzaczem CD).
    Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Hej. Przewody są w dobrym stanie. Pod co go nie podłącze to i tak buczy (komputer, mp3,). Moim zdanie może jakis filter przeciw zakłuceniowy siadł nieraz potrafił sciągac mi nawet radio ( jakąś Rosyjską stacje)
  • Poziom 15  
    Witam przyzyn moze byc wiele, kondy filtrujące, w torze audio, albo jeszcze coś innego, bez podpiętego sygnału też buczy?
  • Spec od sprzętu Unitra
    Czesta przyczyna takiego zjawiska w ELTRONIE100 byl transformator.Byla juz ta sprawa poruszana na tym forum!!!
  • Poziom 23  
    Przed włączeniem wycisz wszystkie regulatory i wyłącz wszystkie kable od wzmaka,załącz i poczekaj czy będzie buczeć. Jeżeli nie buczy to włącz sumę i pokolei następne wejścia i tak stwierdzisz co jest przyczyną przydżwięku.Jeżeli po wyciszeniu wzmacniacz ma przydżwięk to pochodzi on z braku prawidłowej filtracji sieci w samym urządzeniu - sprawdż poziom napięć i pojemnosci kond.Jeżeli przydzwięk pochodzi z sygnałów zewnętrznych to sprawdż prawidłowość podania masy wejścia sygnału
    (nie może to być masa obudowy)
  • Poziom 10  
    Bez podpietego sygnału buczy. Transformator patrzyłem wkładałem inny i to samo jest. jak go włącze to tak 10-20 i zaczyna stopniowo wzrastac buczenie do pewnego stopnia i pozostaje.Kondensatory na zasilaniu są dobre, mysle ze to pochodzi z płytki sterujące. Na niej sa 2 kondy elektrolityczne i je ja wymieniłem i nic nie pomaga a reszta to same kondy ceramiczne (czy jakos tak zwane) czy te kondy mogą też wysiąść.
  • Poziom 42  
    Witam! W nich były montowane dwa rodzaje traf, z jednym karkasem i z dwoma oddzielnymi. Jeżeli masz to trafo z dwoma karkasami oddzielnymi, to te typy tak mają, a zwłaszcza, że prześlijmy z 220V na 230V, co automatycznie spowodowało zwiększenie gęstości prądu. Najbardziej mnie zastanawia, że przydźwięk przychodzi po 15-stu sekundach od załączenia. Zobacz czy w tym czasie nie nagrzały się tranzystory końcowe. Jeżeli nie, to proponuje wyjmij te trafo i podepnij przewodami, tak żeby trafo było za wzmacniaczem i sprawdź czy przydźwięk ustąpił. Sprawdź też, jaki jest pobór prądu samego trafa z sieci! Te same objawy mogą wystąpić, jeżeli padł zasilacz szeregowy, który zasila przedwzmacniacze, dla tego dobrze by było jak zacznie buczeć, żebyś odpiął ten zasilacz od głównego zasilacza, jak ustąpi, to wiadomo, co padło!
    Pozdrawiam
  • Poziom 23  
    Jeszcze raz prosze o odpowiedz na pytanie;czy przy wyciszonej sumie wzmak buczy?
    Jezeli tak - to przyczyną moze być za duży prąd spoczynkowy wzmaka spowodowany uszkodzeniem.
    Można to zdjagnozować pomiarem pulsacji na elkach filtra sieciowego ,dopinając sondę oscyloskopu.
  • Poziom 10  
    Tak. jak go scisze to i tak buczy wzmak.Oscyloskopu nie mam. Jak mozna to sprawdzic np. miernikiem. Jestem poczatkującym to jeszcze az tak dobrze sie na tym nie znam. W moim wzmaku siedzą tranzystory końcowe KD502 moze to ich własnie wina bo słyszałem ze w tych wzmakach siedzą KD503.
  • Poziom 15  
    Dolutuj do elektrolitów kondensatorki 100nF i do przedwzmacniacza też(oczywiście równolegle) i daj znać co sie dzieje.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Dolutuj do elektrolitów kondensatorki 100nF i do przedwzmacniacza też(oczywiście równolegle) i daj znać co sie dzieje.
  • Poziom 23  
    Witam;proponuje wykonać pomiar napięć złączy Baza-Emiter tranzystorów końcowych (to wazny parametr punktu pracy tranzystorów),lub pomierzyc prąd spoczynkowy płynący przez tranzystory
    końcowe. I jeszcze pytanie - czy tranzystory po 5min. pracy bez wysterowania bardzo sie grzeją?
  • Poziom 10  
    Hej.Po 5 minutach pracy wzmaka tranzystory sie nie grzeja mam podłączoną pod niego skrzynie basową 300W i pracyje bez zażutów.Jak mu dam troche czadu to dopiero tranzystory robią sie cieplejsze. Nie miałem innych kondensatorów zamiast 100nF znalazłem tylko 15nF. Nie ma różnicy i tak buczy. Wziełem sie za wymianę instalacji może to troszeczkę pomoże. Wymieniam przewody od tranzystorów i przedwzmacniacza.Jutro sie okaże.
  • Spec od sprzętu Unitra
    Jesli to nie trafo to nic tam nie zdzialasz to poprostu taka konstrukcja.Tez to przerabialem teraz mam Eltrona 100 U i gra 100 razy lepiej nie ma takiego charakterystycznego "Bzyczenia" w glosniku!
  • Poziom 10  
    Podłączałem inny transformator i jest to samo. Transformator wziełem zdala od wzmaka i nic nie pomogło.
  • Spec od sprzętu Unitra
    Tak jak pisalem Ci wyzej jesli wymiana trafa nic nie dala to juz wiecej z tym nic nie zrobisz tez mialem tego eltrona i wszelkie dodatkowe kondensatory i inne prowadzenia masy nic nie daly.Buczenie to pochodzi od samej koncowki-taka konstrukcja-niestety-Eltron100U ma juz troche inaczej zbudowana koncowke i ten efekt nie wystepuje.Wiec szkoda twojego czasu pracy i pieniedzy sprzedaj to i kup sobie eltrona 100U!
  • Poziom 24  
    adrian888 napisał:
    Hej. Przewody są w dobrym stanie. Pod co go nie podłącze to i tak buczy (komputer, mp3,). Moim zdanie może jakis filter przeciw zakłuceniowy siadł nieraz potrafił sciągac mi nawet radio ( jakąś Rosyjską stacje)


    Jeśli ściąga Ci fale długie - to na 90% wzbudzenie - zwiększ wartość kondensatora na stopniu napięciowym.
  • Poziom 11  
    Witam!:)

    Mam identyczny problem co kolega:
    adrian888

    TABSIOR
    kolego jesteś pewien ze zwiększenie kondensatorow w stopniu zasilającym coś da?
    i czy masz na myśli układ zasilania wzmacniacza gdzie znajdują się te kondensatory 2x4700uF bo mnie to jakoś nie przekonuje...???

    Moderowany przez Krzysztof L.:

    Zapewne nie chodzi o kondensatory w stopniu zasilającym...

  • Poziom 25  
    adrian888 napisał:
    Moim zdanie może jakis filter przeciw zakłuceniowy siadł nieraz potrafił sciągac mi nawet radio ( jakąś Rosyjską stacje)


    Sprawdź T106 (BF257 - możesz dać BD139) oraz ciągłość masy (urwany kabel?).