logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki Swift - spadki napięcia i przester dźwięku przy głośnym odtwarzaniu muzyki

juur 07 Cze 2006 22:33 1746 7
REKLAMA
  • #1 2708505
    juur
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    zainstalowałem dziś kondensator - normalnie napięcie na kondensatorze -14,2- 14V,1, gdy gra wacha się od 13,9-14, 1 z jedno faradowy dietzem, ale gdy dam głośniej to spada do 13,6 i robi przester. jeden stopień głośniej i zaczyna głośnik charczeć:(

Gdy stoje na zewnątrz auta słysze jak alternator posykuje w rytm muzyki. Gdzie jest słabe ogniwo? narazie wiem,że przewód do kondensatora nie jest debeściak... ale ta praca alternatora? syk syk w rytmie black eyed peas?

autko ma 14 lat, silnik 1,3 100tys przebiegu i orginalne kable niskiego napięcia (i jeden ten od cewki do aparatu zapłonwego z napisem 'japan 1992':D)
  • REKLAMA
  • #2 2709122
    raveland
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    13,6 to dobre napiecie na kondzie ja bym sie tym nie przejmowal i jezdzil
    byc moze alternator z wycienczenia konczy juz swoj zywot albo wystarczy wymienic tylko szczotki
    jaki masz wzmak i jakie bezpieczniki w nim i jaki aku??
  • REKLAMA
  • #3 2709140
    wojtus87
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    w swifcie jett bardzo maly aku...
  • REKLAMA
  • #4 2709447
    juur
    Poziom 12  
    Dwa wzmacniacze - Pioneer gm-x802 (pobór max 40 amp. 2X20 bezp.moc rms przy 14,4 -300, przy 12 -240) Jbl GTS 180 x moc rms jakiejś 160 w. Aku mały, ale nawet przy włączonym silniku napięcie jakieś 12,6. Póki nie ma ogromnych basów to jest spoko, ale gdy się pojawiają to napięcie spada a alternator zaczyna posykiwać w rytm muzyki. coś można z tym zrobić?

Dodano po 1 [minuty]:

bo już nie wiem czy to wzmacniacz nie wyrabia czy auto:(
  • REKLAMA
  • #5 2710033
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    akumulator jest bardzo slaby i to moze byc przycznyna tej sytuacji
  • #6 2710417
    levy_21
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    ciekawe jaką wydajność ma twój alternator piszez ze wzmaki mają max 40A a alternator ? 90A ? poszukaj informacji w tym kierunku bo moze sie okazać ze alternator i bateria przy max obciązeniu pracują na "zwarciu"pozdrawiam
  • #7 2711215
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Sorki ale wydaje mi sie ze aku+altek nie wyrabiaja.Jaki masz aku? ok 40Ah? altek 40-60A?,kondy nic tu nie dadza,trzeba wstawic mocniejsze aku i pomyslec nad altkiem,zalezy jaki prad daje.
  • #8 2712119
    juur
    Poziom 12  
    jutro jade wymienić łożyska w alternatorze, to może przy okazji zagadam w boschu co tu zrobić... a jak nie to moja pogoń za dzwiękiem;) się wreszcie zakończy bo alternatora nie chce wymieniać. mierzyłem dziś prąd i sytuacja na aku nie różni się zabardzo od tego na kondensatorze. ALE kiedy włączył się wentylator chłodnicy napięcia spadło do 13, 5. już wentylator go zabija... wymienie łożyska i zobaczymy.

Podsumowanie tematu

✨ W Suzuki Swift z silnikiem 1,3 i oryginalnymi kablami niskiego napięcia pojawia się problem spadków napięcia i przesteru dźwięku przy głośnym odtwarzaniu muzyki. Pomimo zainstalowanego kondensatora (1F), napięcie na nim spada z 14,2V do około 13,6V przy dużym obciążeniu, co powoduje charczenie głośników i słyszalne posykiwanie alternatora w rytm muzyki. Wzmacniacze Pioneer GM-X802 (maks. pobór 40A, moc RMS 2x160-300W) oraz głośniki JBL GTS 180 są zasilane z małego akumulatora, który przy włączonym silniku utrzymuje napięcie około 12,6V. Wentylator chłodnicy dodatkowo obniża napięcie do 13,5V. Użytkownicy wskazują na możliwe zużycie alternatora, konieczność wymiany szczotek lub łożysk oraz niewystarczającą pojemność akumulatora (około 40Ah). Kondensator nie rozwiązuje problemu, a przy dużym obciążeniu alternator i akumulator mogą pracować na granicy swoich możliwości, co skutkuje spadkami napięcia i zakłóceniami dźwięku. Planowana jest wymiana łożysk alternatora i konsultacja w serwisie Bosch w celu poprawy wydajności układu zasilania.
REKLAMA