logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar Dafne PDH 585 - Czy warto naprawiać bęben z dziurą na dwa palce?

nandor 08 Cze 2006 22:46 2625 6
REKLAMA
  • #1 2711869
    nandor
    Poziom 1  
    Wiatm potrzebna mi pomoc.Dziura jest na dwa palce,co dalej .Jakie są koszty i czy jest sens naprawiac?Dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2711945
    bogdan5
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    w bębnie czy w zbiorniku ?
  • REKLAMA
  • #3 2711973
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    No jak w bębnie to koszt ~200zł. Jak w zbiorniku to ~160zł chyba że przerdzewienie nie jest nigdzie na zgrzewach ani na uchwytach to można załatać.
  • REKLAMA
  • #4 11007375
    IRON_2006
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    jak skutecznie załatać taką dziure ??? jakimś klejem ??
  • REKLAMA
  • #5 11011281
    Trull
    Poziom 28  
    Ocena: 600
    Jeśli mam być szczery to takie pralki powinny już dawno znaleźć się na złomie. Zastanów się dobrze czy warto pchać w taki sprzęt pieniądze i czas. Teraz załatasz zbiornik a za kilka tygodni padnie coś innego, i ponieważ już coś przy niej zrobiłeś będziesz dalej się pchał z naprawami. A to skończy się tym że w końcu wydasz na nią tyle co na 2/3 nowej.
  • #6 11015665
    IRON_2006
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    Wszystko się zgadza, jednak jest kilka powodów dla których warto ratować taki sprzęt, bo :
    1. Prosta obsługa.
    2. Dobrze pierze, choć za oszczędna nie jest.
    3. Posiada prostą budowę, co czyni ją niezawodną.
    4. Mam ją 8 lat i używam ją bardzo rzadko, mam drugą pralkę którą używam częściej.
    5. Poza tym czerpie przyjemność z faktu że coś potrafię naprawić, czego wszystkim szczerze życzę. Pozdrawiam i oczekuje porad co można zrobić z dziurawym bębnem pralki.
  • #7 11023349
    BOBBY1234
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Ja też miałem dziurę w zbiorniku 16 letniej Gracji , wyczyściłem dałem blaszaną łatkę od środka na kleju distal, potem drugą z zewnątrz też na kleju i skręciłem obie wkrętami (myślałem dać nity ale nie miałem nitownicy), działa już 2 lata.
    Naprawa takiej pralki to góra kilkadziesiąt złotych a np sąsiadka za wymianę łożysk w 4 letniej Amice zapłaciła 300 zł nie mówiąc o naprawach pralek z nierozbieralnym zbiornikiem albo z supernowoczesną elektroniką.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy naprawy pralki Polar Dafne PDH 585 z dziurą o wielkości dwóch palców w bębnie. Koszt naprawy bębna szacowany jest na około 200 zł, a w przypadku dziury w zbiorniku około 160 zł, o ile uszkodzenie nie obejmuje zgrzewów lub uchwytów, wtedy możliwe jest załatanie. Pojawiły się pytania o skuteczne metody załatania, np. przy użyciu kleju. Część uczestników sugeruje, że naprawa starszych pralek może być nieopłacalna ze względu na ryzyko kolejnych awarii i koszty przewyższające wartość nowego sprzętu. Inni wskazują na zalety starszych modeli, takie jak prosta budowa, niezawodność i możliwość samodzielnej naprawy. Przykładowa metoda naprawy dziury w zbiorniku obejmuje zastosowanie metalowej łatki przyklejonej od wewnątrz i zewnątrz oraz dodatkowe zabezpieczenie wkrętami. Koszt takiej naprawy jest znacznie niższy niż wymiana łożysk czy naprawa nowoczesnych pralek z elektroniką i nierozbieralnym zbiornikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA