Witam.Panowie,zauwazmy,ze problem ze spalona pompa,maja tylko uzytkownicy autek z instalacjami gazowymi i ktorzy maja odciecie tejze pompy podczas jazdy na gazie(pomijajac naprawde waskie grono uzytkownikow autek bez instalacji gazowej,a ktorym sie ta pompka spalila.Ale to juz napewno porostu wada samej pompki.)Mialem warsztat przez ponad 20 lat i z nastaniem ery elektrycznych pompek paliwa,ani razu nie spotkalem sie ze spalona pompka w aucie bez instalacji gazowej.Natomiast przynajmniej raz na tydzien mialem do czynienia z wymiana spalonej pompki w autkach z instalacja gazowa.
A sprawa jest prosta:pompka paliwa nowa,prosto z fabryki,lezaca na polce w sklepie,czy w magazynie serwisu lub warsztatu,jest posmarowana i od zewnatrz i od wewnatrz specjalnym plynem,ktory podobnym do WD40,ktory konserwuje,zabezpiecza przed woda(w tym przypadku wilgocia i ogniskami rdzy).Dlatego te pompki moga lezec na polkach nawet 10 lat albo i dluzej.Ale po wlozeniu tej pompki do baku z benzyna,substancja ta zostaje rozpuszczona i wymyta,a role tego preparatu zastepuje benzyna,ktora chlodzi,czysci i utrzymuje przy zyciu ta pompke.Ale niestety benzya powoduje wysuszanie mechanizmow tejze pomki i jezeli ona nie pracuje przez dluzszy czas,moze poprostu sie zastac.Ponowne uruchomienie tej pomki oczywicie ja ruszy i pracuje ona normalnie,ale kilkadziesiat lub kilkaset takich uruchomien na sucho i z biegiem czasu szlag ja trafia.Pozatym duzym bleden posiadaczy instalacji gazowych(tych,ktorzy nie maja odciecia pompki)jest utrzymywanie przez dluzszy czas zbyt niskiego poziomu poziomu paliwa w baku,co jest przyczyna palenie sie pompek.Nalezy pamietac,ze w baku CALY CZAS powinno byc conajmniej te 10 litrow benzyny.Bledem jest jezdzenie przez pol roku na rezerwie.Mam autko z wtryskiem,na gazie,10 letnie,mam przejechane na nim juz 425 tysiecy km i nic z pompka mi sie nie dzieje.Wiec to o czyms swiadczy.Natomiast kolega,ma autko 5 letnie z gazem,przejechane 150 tysiecy i juz raz wymienial pompke(oczywiscie ma odciecie pomki przy jezdzie na gazie).Wiec to o czyms swiadczy.
A teraz chlodzenie.Benzyna,plynaca w magistrali,jako tako nie chlodzi samych wtryskow ale wtryskiwacze,ktore podczas jazdy na gazie przez dluzszy czas nagrzewaja sie.Ale to im raczej nie szkodzi.Duze znaczenie ma raczej smarowanie przez benzyne koncowek wtryskow,ktore sie wysuszaja i kazde uruchomienie takiego suchego wtryskiwacza powoduje jego podwojne zuzycie(poniewaz nawet przy samej jezdzie na benzynie,te koncowki wtryskow tez sie wysuszaja,ale producent tak to skonstruowal,ze maja one wytrzymalosc na cala zywotnosc autka).
Tak wiec wydaje mie sie,ze nie ma sie o co klocic,co jest lepsze.A kazdy uzytkownik autka zrobi jak bedzie chcial.O wypowiedz tych,ktorzy instaluja instalacje gazowe w fabrykach samochodow(oryginalne instalacje).Dlaczego w takich autkach(w salonie) nie ma odcietej pompy paliwa?I co na ten temat ma do powiedzenie sam gwarant?