Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak odkleić szkło reflektora?

DawiDD 09 Jun 2006 22:17 24165 9
    DawiDD
    Level 28  
    Witam
    Czy jest jakiś prosty sposób żeby odkleic szkoło od obudowy reflektora tak żeby niczego nie uszkodzić i później je przykleić? To samo chciałem zrobić z kierunkami przednimi( Lampy i kierunki są stare, brudne w środku i parują) Samochód to mazda 323 z 1991r Czym ewentualnie później to skleić?
    Pozdrawiam
    piotrwan
    Level 12  
    Witaj, sposób jest ale czy łatwy?. Musisz delikatnie nozykiem do tapet go wyciąć(tnąc stary klej) o ile jest miejsce na nóż(uwaga na palce i inne części ciała) do momentu aż sie odzieli szkło od lustra.To wszystko zależy jaka jest szczelina z tym klejem czyli czy dasz rade wejść z tym nożykiem.POtem wiadomo umyć lustro jakim zwykłym płynem do naczyń i dobrze spłukać( tylko nie wycierać go bo ta odblaskowa warstwa jest bardzo cienka i łatwo ja wytrzeć) . A skleić poprostu klejem silikonowym. To tyle,powodzenia i uwaga na ten nóz do tapet sa bardzo ostre..:)nara
    piotriix
    Level 16  
    jak ci sia uda mozna tez sprobowac cieniutka stalowa linka ewentualnie mocna zylka,podobnie jak wycina sie szybe w samochodach
    sampler
    Level 16  
    Zadnych zylek czy scyzorykow. Wkladasz do piekarnika doajesz 100-120 st i wyciagasz po okolo 10-15 minutach. Klej robi sie jak maselko i odkleisz nawet nie uzywajac sily. Oczywiscie kontroluj stan plastikow bo one czasami moga sie rozplywac powyzej temp 120 st.
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    z tym ogrzewaniem to dobry pomysł oddzielałem kiedyś szkło od halogenu przeciwmgielnego a że nie chciało mi się iść z nim do domu to grzałem go na piecu w garażu, ładnie szkło odeszło i nic się nie uszkodziło a na początku właśnie próbowałem grzebać nożykami i innymi przyżądami ale szkło zaczęło odpryskiwać więc zrezygnowałem.
    Także moja rada grzać i będzie dobrze
    Pozdrawiam
    qubak2
    Level 11  
    Ja proponuje odklejać w gorącej wodzie (wrzącej ) szkło zalać zimną wodą wewnątrz i zatopić w wodzie przy 100st odejdzie z łatwością a grzanie zastosować przy wkładaniu rozgrzewając klej to zapobiega punktowemu rozgrzaniu sie szkła i w konsekwencji pęknięciu to jest sprawdzona metoda przezemnie.

Pozadrawiam.
    quattro
    Level 14  
    Zadne piekarniki nożyki i takie tam
    w piekarniku spalisz plastik
    weź 2 opalarki lub dobre suszarki do włosów rozgrzej równomiernie - musisz uwarzać bo szkło nie równomiernie nagrzane pęka ( dla tego najlepiej 2 opalarki
    jak rozgrzejesz tość mocno to dicht którym szkło jest przyczepione pozwoli na odklejenie go od plastiku
    przyklejać radzę na silikonie do szyb
    SEBA
    sampler
    Level 16  
    Opalarka za to mozna spowodowac ze peknie szklo. Panowie bez doktoryzacji. Piekarnik lub wrzaca woda. Pamietajmy ze plastik zaczyna plynac powyzej 125 stC. Zatem ustawiamy tak 110-120 i wszystko bedzie ok.
    dawidowicz55
    Level 9  
    tak to si robi w profesjonalnych firmach zajmujących się regeneracją lamp: aby w tym przypadku odkleić klosz należy go podgrzać - potrzebna jest opalarka z regulacją temperatury - ustawiamy temperaturę na 350-380 stopni i ogrzewamy na styku klosza a obudowy - pomału i równomiernie dookoła - po kilku minutach klej łączący klosz i obudowę zrobi sie miękki i plastyczny - teraz klosz można delikatnie podważyć i zdjąć .