W czasach przedunijnych posiadalem uprawnienia pomiarowe SEP do 1kv. Opracowalem przedstawiony niżej protokól przeglądu urządzenia spawalniczego. Wystawialem tych protokólów setki. PIP przeprowadzal kontrole zakladów (też po wypadkach przy pracy) i przeglądal te protokoly. Nikt nigdy nie mial żadnych zastrzeżeń. Póżniej przyszly czasy , że nikt nie prosil o protokoly , a mi skończyly się uprawnienia i protokolów już nie pisalem. Obecnie znowu pojawiają się prośby o protokoly. Z tego co czytam na forach, aby robić pomiary i wystawiać protokoly trzeba mieć uprawnienia SEP pomiarowe, "E" i"D" , (eksploatacji i dozoru) Wiadomo; aby zrobić pomiary spawarki nie muszę wychodzić z warsztatu,nie muszę znać budowy instalacji, glębokości zakopania kabla, warunków dopuszczenia do pracy itp. Na egzaminach SEP tylko o to pytają bo nikt na spawarkach się nie zna i nie zadaje pytań na ten tmat, mimo że chcę mieć uprawnienia tylko w zakresie spawarek. Dlatego nie chcialbym wkuwać jakichś zupelnie nie przydatnych mi rzeczy. Do tego chyba są jakieś przepisy dotyczące legalizacji przyrządów. Może ktoś ma te wszystkie sprawy uregulowane i podzieli się wiedzą na ten temat. Z góry dziękuję.