Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec gitarowy: jak wmontować efekt?

seven01 12 Jun 2006 10:12 2448 12
Wago
    seven01
    Level 20  
    Witam wszystkich i mam nadzieje ze mi pomorzecie. Wziołem sie za budowe pieca gitarowego dośc sporych rozmiarów jak 28' tv :) Wykonałem juz końcówke j-35 wzbogacajac ja o 2n3773 toshiby trafo 400W +-40 V po wyprostowaniu i odfiltrowaniu. Przedwzmacniacz także wykonałem z kitu na UL1354 modyfikujac rezystor w sprzeżeniu zwrotnym uzyskalem wysoka czułość układu. Co do głośników to niestety jestem ograniczony finansowo i planuje instalacje 4 szerokopasmowych tesli (wiadomo których). No i teraz zaczyna sie moj dylemat przecież nie zostawie takiego kloca z 5 gałkami łacznie z overdrivem. Co można w to wmontowac Reverb, Compresor, czy moze jakiś inny efekt, no i jak to wszytsko ze soba połaczyc??? myślałem jeszce o zrobieniu footswitcha do tych efektów.

P.S Jak zrobić aby było można podłaczyć 2 gitary pod ten piec.
  • Wago
    Rysiek.K
    Level 14  
    z rewerbem raczej bym nie próbował robiłem kedyś cyfrowe i analogowe i naprawde jest problem z ich jakością, fajny efekt dają sprężyny ale to już nie jest rozwiązanie na dzisiejsze możliwości techniczne, nie bede ci sugerował żadnych efektów bo to zależy tylko od twojej wyobraźni i umiejętności elektronicznych, a przedewszystkim wymagań akustycznych czy jesteś w stanie im sprostać.
    Musisz określić jakich efektów najczęściej używasz przejdz sie do jakiegoś sklepu obejrzyj co takie piece mają i na tej podstawie sprubuj coś dopasować.
    Ja jednak sugeruję w warunkach amatorskich zostać tylko przy przesterze.
    Dodatkową gitarę możesz podłączyć najprościej przez rezystor robiąc zwykły dzielnik, ale jeśli chcesz sie pobawić zrób to np przez jakiś wbudowany mikser określający poziom sygnału każdej z gitar
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Witam

Generalnie w piacech gitaorwych montowane są tylko przester i reverb no i oczywiście kanał "czysty" wszystkie dodatkowe efekty są dołączane w postaci "kanapek" lub multiefektów.

Nie zgodze sie z tym że poglos sprężynowy to przeżytek, każdy piec jest wyposażony w pogłos sprężynowy ( z wyjątkiem wyrobow amerykańskiej firmy Line 6 - oni wszystko robia cyfrowe). Spręzyna jest niestety dość droga kosztuje ok. 150 zł, jednak jesli ktoś chce to może kupić i na podstawie schematu jakiegoś pieca zrobić sobie pogłos sprężynowy.

Podłączenie dwóch gitar do jedego pieca jest troche kłopotliwe w uzytkowaniu i wymaga zdublowania przewzmacniacza, inaczej obie gitary będą grały z takimi samymi ustawieniami barwy oraz głośności , a to wydaje mi sie bezsensowne.

Pozdrawiam[/url]
  • Wago
    Tremolo
    Level 43  
    Można laczyć więcej efektów. Będziemy mieli tak zwany piecyk z modelowaniem brzmienia: ostatnio modne sa takie różnego rodzaju LINE6 i Behringery.

Co do podlączenia ukladów musiałbyś miec swoisty dosłownie programator z takiego telewizora by to dobrze przepinać.

Dwie gitary na jednym glośniku, nawet przy rożnych brzmieniach to porażka bez mikrofonu i miksera.

Na pocżątek daje sie compresor/limiter -> phaser (ma og większośc pieców basowych) potem masz kaczki - no kaczkę rzadko chyba do pieca sie ładuje. Potem masz przestery, chorusy/flangery i modulatory no i jakieś pogłosy: sprężyna, cyfrzak itp.

Najlepiej zrobić tak : preamp -> SEND ... efekty ... ->RETURN -> pogłos -> końcowka mocy. Czyli tzw. pętla efektów.
    seven01
    Level 20  
    Szlag mnie trafia koncówka cyka wyśmienicie ale niestety preamp mnie wyprowadza z rownowagi. Panowie bez podpiecia zrodla harczy smarczy przydzwiek taki ze głowa puchnie jesli dotkiniemy masy to 75 % ustempuje co jest grane ?

Jak zrobic kanał czysty i przesterowany na czym to polega
    Tremolo
    Level 43  
    Zewrzyj wejście 95% charczenia powinno ustąpić, to fenomen elektryczności atmosferycznej, prądów blądzących, elektroakustyczne szumy instalacji elektrycznej i blędy w wykonaniu preampa.

Robisz dwa preampy jeden ma czyste brzmienie: szklanka, drugi ma brzmeieni przesterowane: Przelacza się je jak kanały w starym telewizorze.

Tu masz najprostszy modej jeden kanal jest wykorzystywany w obu funkcjach.
    https://tremolo.elektroda.pl/tematykanf.php?a...osne%205W%20TDA1905%20-%20ARZ6604.gif#schemat

Po za tym wazne jest to by po wpięciu gitary i wykręceniu volume na max nic nie charczyło.
    seven01
    Level 20  
    Tremolo co rozumiesz mówiąc zewrzyj wejscie
    Tremolo
    Level 43  
    Goracy przewód wejściowy do masy. Idealne źródło napięcia 0mV.

Jesli podczas takiego testu na wyjsciu pojawia się jakis sygnał, brumienie, buczenie - znaczy że cos jest nie tak ze wzbudem, przebicia, szumy zbyt wielkie, cos się przypaliło, kondensatory nie trzymają.

jak masz preamp z przesterem to tam wzmocnienia sa takie wielkie że otwarty przewód, wejście jest potencjalnym dawca sygnału.

u mnie otwarty miliwoltomierz ma 13mV (zmiennego) a zamknięty ma 7mV co jest porównywalne z niektórymi sygnałami przystawkek (tanie) przy wzmocnieniu na przesterowanym kanale (tam praktycznie wzmacniacze operacyjne są otwarte no to Ci ten sygnał wzmocni wzmacniacz podobnie jak gitarę.

jak wzmanciacz ma źle poprowadzona mase przez ekran lub rozczłonkowanie masy to sama obudowa może być paskudnym źródłem zniekształceń.
    seven01
    Level 20  
    zwarłem wejcie preampa z masa i straszne rzeczy sie pojawily wyglada na uszkodzony moze tda polecialo
    Rysiek.K
    Level 14  
    Tremolo dobrze mówił o zwarciu wejścia ale może zwarłeś to wejście nie mając na wejściu kondensatora oddzielającą składową stałą od zmiennej.
    Generalnie kazdy piecyk ma tak ustawione gniazdo wejściowe że jak wyjmiwsz wtyczkę to automatycznie wejście jest zwierane do masy, właśnie po to by nic nie szumiało.
    seven01
    Level 20  
    chyba blad popelnilem ja teraz testuje napisze co i jak
    seven01
    Level 20  
    Wiec tak pogrzebałem troche w tym preampie i w koncu uzyskałem dla mnie bardzo fajne brzmienie ciepłe wyrażne i przyjemne. Jednakże mam jeszcze jeden problem kiedy dam wzmocnienie na max oraz treble maks wzbudza mi wzmacniacz :( jak to rozwiazac
    P.S
    Koledzy jak zbudowac układ który po wypieciu kabla z gitary zwierał by wejscie preampa do masy ??
    Rysiek.K
    Level 14  
    oj kolego kolego, przyjrzyj sie twojemu gniadu Jack powinno mieć wbudowany przełącznik, że jak wypniesz wtyk to przełącznik zmienia pozycję, a jeśli niema powinieneś kupić takie gniazdo w sklepie które ma wbudowany przełącznik.