Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Domowa instalacja elektryczna- zasilająca

kasro 12 Jun 2006 12:50 12070 20
Computer Controls
    kasro
    Level 11  
    Witam,

Piszę w sprawie podobnego tematu jaki kilka lat temutoczył się na forum: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic170879.html?postdays=0&postorder=asc&start=120

Moja sytuacja jest podobna. Skromny fundusz na wymianę instalacji. Wprowadzam się do mieszkania po rodzicach. Mnóstwo wydatków, a prąd tzreba zrobić. W bloku z lat80 jest instalacja z aluminium, która często robi figle. Z racji generalnego remontu, chcę to od razu wymieć, bo chyba był się załamał, gdyby coś się skopciło, a wszedzie nowe ściany.
    Mieszkanie 3 pokoje+ łazienka+kuchnia+przedpokój. w łazience pralka w kuchni piekarnik elektryczny 2kV, lodówka i zmywarka. Do finalnego podłączenia bezpieczników, zamówie elektryka,lecz reszte chcę zrobic samemu. Mam ogólne pojęcie o prądzie ( technik elektronik) lecz zupełny brak doświdczenia w instlacjach elektryczny. Zapewne są pewne zasady projektowania, tworzenia obwodów, itp. Instalacja z puszkami, nowymi esami + może zabezpieczenie różnicowe ( nie wiem ile to kosztuje). Jeśli ktoś jest chętny do pomocy to z góry dziękuję. MOgę przesłać na maila plik z rozmieszczeniem pokoi i zaznaczonymi punkytami odbioru prądu ( światło + gniazdka) :cry:

Pozdrawiam
  • Computer Controls
    lukiiiii
    Level 28  
    Rozumiem ze bedziesz klad nowe kable w calym mieszkaniu, polóz odrazu przewod 3 zylowy.

I obwod kuchnia i lazienka 2,5mm^2 miedz bezpiecznik 16A
    II obwod pokoje tez mozna dac 2,5mm^2 ewentualnie pozniej od puszek w poszczegolnych pokojach 1,5mm
    III obwod oswietlenie przewod 1,5mm^2 eska 10A a nawet 6A starczy.

oczywiscie im wiecej obwodow tym lepiej.
    Pod to wszystko mozna podlaczyc roznicowke 30mA lub tez 2 roznicowki, pierwsza na kuchnie i lazienke, druga na reszke, koszt jednej okolo 100zl.

Kable dochodzace do twojego mieszkania tez trzeba wymienic, a to juz sprawa administaratora budynku, jaki masz bezpiecznik glowny? jezeli np 25A to kable dochodzce do twojego mieszknia powinny miec 4mm^2 Cu
    i najlepiej jak by ci zrobili juz instalacje 3 przewodowa, bo bez tego nie zabardzo podlaczysz roznicowke no chyba ze podzial PEN zrobisz wmieszkaniu, to i tak bezpieczniejsze niz mostkowanie w gnizadach.

nie zapomnij o miejscowych polaczeniach wyrownawczych
    kasro
    Level 11  
    Na wymienę kabli do mojego miekszania nie mam co liczyć. Administracja nieda na to kasy a mnei nie pozwoli bo ma pomalowaną na nowo klatkę.

1. Czyli rozumiem, że całe światło jest na jednym obwodzie, a obwód 1 i 2 to są gniazdka?
    2. 2,5 kable na głownym trakcei do puszki, apotem można dać 1,5?
    3. Czy może być kable 3 żyłowy do wszystkich gniazdek?
    4. co z tą róznicówką jeśli nie mam sznas na nowe kable od licznika do mieszkania?

Dodano po 17 [minuty]:

Mam jeszcze pytanie o o metode pętli
    czyli faze pociągniemy od bezpiecznika przez cale mieszkanie do puszek a potem spowrotem do bezpiecznika
    krzysztofh
    Level 29  
    Ja bym jeszcze dołożył osobny obwód dla obciążenia w kuchni 2kW (jak sądzę a nie 2kV) i do zmywarki.
    Rozdział PEN na PE i N powinien być uziemiony, więc nie zawsze uda się wykonać w domu, jak instalacja w domu jest stara. Nie wiadomo jakiego rodzaju jest sieć zasilająca dom.
    Jak nie można wykonać podziału na PE i N nie ma sensu montowanie różnicówki która jest obecnie wymagana przy odbiorze nowych instalacji.
  • Computer Controls
    rysikgo
    Level 13  
    Przepisy wymagają uziemienia punktu rozdziału, ale teoretycy i chyba
    znaczna część praktyków uważa ,że można wybrać mniejsze zło.
    Sama różnicówka będzie pracowała prawidłowo bez uziemienia p.rozdziału.Dobrze by było wykonać miejscowe połączenia wyrównawcze w łazience i kuchni.Kabel zasilający mieszkanie może się upali[kwestia czasu] i spółdzienia go i tak wymieni,a instalacja w mieszkaniu już będzie gotowa.
    Obwody gniazd:
    1.łazienka
    2.kuchnia
    3.pokoje
    lukiiiii
    Level 28  
    kasro - swiatlo moze byc nawet na kilku obwodach, jak pisalem im wiecej tym lepiej, ale nie ma co przesadzac, swiatlo na osobym obwodzie uchroni cie przed ciemnosciami jak jakies gniazdko zrobi zwarcie.
    oczywiscie do kazdego gniazdka mozesz prowadzic 3 przewody, ale nie zawsze musisz miec gniazdko z bolcem.

Jak administracja nie chce wymienic kabli to wezwac energetyke ona wymieni i przedstawi fakture administracji. Sam mieszkam w mieszkaniu pkp, byli u mnie elektrycy z pkp zrobic tablice bo wszystko bylo w niej na odwrot, no i ja patrze a do mnie ida przewody 1,5mm^2 Cu, jak zwrocilem na to uwage to powiedzieli ze to sprawa energetyki, jak przyszedl pan z energetyki blombowc licznik, to sie spytalem czy wymienia, a oni ze moga ale protokół i faktura pojdzie na pkp.
    kasro
    Level 11  
    Ok. A czy ktos jest wstanie te wszystkie rzczy nanies na schemat abym zobaczyl :]. Bo nie am rady teg zrobic z pamieci.

Czy poczekacie aż czy ja zrobie ten schemat i naniesiecie ewentuaalne poprawki? Ale to potrwa kilka dni.
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    :arrow: lukiiiii
    Czy komputer lub żelazko będziesz używał tylko w kuchni lub łazience?Te urządzenia wymagają instalacji(gniazdek)trójprzewodowej(z przewodem ochronnym)-lepiej więc wszędzie poprowadzić trójprzewodową,a jeśli chodzi o instalację oświetleniową, to też powinno się prowadzić z przewodem ochronnym(no bo jeśli zechcesz zainstalowac z biegiem czasu żyrandol metalowy?)Pozdrawiam.
    kasro
    Level 11  
    A co z tą pętlą? Bo kolega co ma mi pomagać zaciągnął języka i ktoś mu zamieszał ta pętlą. Lecz nie wiem czy to ma sens, jeśli się robi kilka obwodów. Bo w przypadku gdyby szedł główny kabel, wzdłuż pokoi i od nich były rozgałę\zienia. to ok. Ale obwodów ma być kilka więc chyba to nie ma sensu.

Co w przypadku gdy do moich bezpieczników dochodzi kabel 2 żyłowy? Czy mostkować ziemie z zerem przez bezpiecznikami, czy w gniazdkach wystarczy?

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Chyba zostanę przy takich obwodach:

I obwod lazienka 2,5mm^2 miedz bezpiecznik 16A
    II obwód kuchnia 2,5mm^2 miedz bezpiecznik 16A
    II obwod pokoje tez mozna dac 2,5mm^2 ewentualnie pozniej od puszek w poszczegolnych pokojach 1,5mm

Każdy obwód ma świtało + gniazdka.

Pytania:
    Czy jest to dobre rozwiązanie?
    Czy te 16 A na kuchnie i łazienke jest ok, a 10 na pokoje?
    lukiiiii
    Level 28  
    oczywiscie do kazdego gniazdka mozesz prowadzic 3 przewody, ale nie zawsze musisz miec gniazdko z bolcem.
    Topolski Mirosław
    Oczywiscie kolega ma racje, mialem na mysli poprowadzic przewod PE do kazdego gniazdka, ale jesli nie jest potrzebny bolec to zostawic zaizolowany przewod w puszcze

Co w przypadku gdy do moich bezpieczników dochodzi kabel 2 żyłowy? Czy mostkować ziemie z zerem przez bezpiecznikami, czy w gniazdkach wystarczy?
    Nie mozesz w gniazdkach jak chcesz polozyc instalacje 3 przewodowa, najlepiej przy tablicy glowniej ale juz o tym byla mowe ze nie da rady, wiec jak to bylo pisane wybrac mniejsze zlo i polaczyc PE z N przed bezpiecznikami w domu i oczywiscie roznicowką

Każdy obwód ma świtało + gniazdka.

Pytania:
    Czy jest to dobre rozwiązanie?
    Czy te 16 A na kuchnie i łazienke jest ok, a 10 na pokoje?

Mysle ze starczy na kuchnie i lazienke, zalezy co chcesz podlaczc w pokojach, moze sie zdarzyc ze odkurzacz i zelasko rownoczesnie i w tedy moze 10A byc za malo ale ogolnie powinno starczyc. ale w sumie jak kladziesz nowe kable miedziane 2,5 i 1,5 to spokojnie mozesz dac na pokoje 16A
    Ja jestem bardzo za tym aby swiatlo bylo na osobnym obwodzie, ale tak jak napisales nie jest zle, bedziesz mial ciemno w damym pokoju jak wyskoczy bezpieczniki.
    kasro
    Level 11  
    Ok. 16A na pokoje będzie dobrym rozwiązaniem, gdyż będą na jednym obwodzie, a w dużym pokoju będzie dość sprzętu RTV. Nie ma sprawy. Chętnie bym zrobił światło na osbnym obwodzie, lecz ściany, po ktrych będą szły głowne obwody są działo i cienkei chyba jedną cegłę. A muszę tam jeszcze upchać kabel z kablówki bo ciągnę do wszytskich pokoju przy jednej robocie i skrętkę UTP pod Internet,aby potem nie chodzić w plątaninie kabli.

Czy w jednym peszlu, mogę ułozyć 3 żyłowy kabel prądowy+UTP ( ewentualnie ekranowaną UTP) + koncentryk pod TV? Czy może np. wystąpić problem z zakłoceniem?

Czy w przydku łączenia PE z N, różnicówka jest bezwględnie wymagana?
    lukiiiii
    Level 28  
    Czy w przydku łączenia PE z N, różnicówka jest bezwględnie wymagana?

Takie lączenie to prawie to samo co mostkowanie bolca w gniazdku z PEN, roznicowka nie jest potrzebana, jest ona zabezpieczeniem dodtakowym, ale warto ja zamontowac, nawet mozesz poeksperymentowac i dac jedna na cale mieszkanie, byc moze prad uplywu bedzie sie miescil w granicach 30mA co jest raczej pewne przy nowej instalacji.

Co do zakłocen nie mam pojecia, ale domyslam sie ze jak bedziesz wlaczal cos duzego(zelasko, grzejnik) to jednak jakich impuls pojdzie wzdluz kabli i moga byc zaklocenia, nie mowie juz o wlaczaniu wiertarki itp. jak juz sieciowy kabel ekranowany.
    A myslales zeby poprowadzic owe kable nie w peszlu ale w malym Ceowniku od montowania regipsow?
    ekaand
    Level 22  
    kasro,a czy pomyślałeś o tym żeby zrobić instalację podtynkową bez peszla?
    elektrykos1
    Level 12  
    Witam kolegów!
    Kolego "lukiiiii" różnicówka wytrzyma jedna na całe mieszkanie choć nie polecam jednej na całe mieszkanie, prąd upływu w takich instalacjach jest około 10 mA (średniej wielkości dom)nawet w małej instalacji trzy pokoje to może mniej.
    Ido kolegi „kasro” Druga sprawa można położyć instalacje podtynkową bez żadnych rurek, wtedy nie będzie problemu z kuciem czy zmieszczeniem kabla w ścianie, trzecia sprawa nie prowadzi się różnych kabli w jednej rurce czy kanale mam na myśli potencjały czyli sygnałowe z prądowymi i jeszcze jedno najlepiej weź elektryka bo ja już czarno widzę tą instalacje żebyś potem nie płakał bo może być za późno. Na zdrowiu i życiu się nie oszczędza i niemożna mówić że się niema pieniędzy. Ja widziałem nie jedną taka instalacje i efekty były opłakane nawet prawie tragiczne na szczęście nie doszło do porażenia ale potrafiły się kable czy rozdzielnia wypalić i efekt taki że trzeba było wtedy wołać fachowca a to juz kosztowało wiele więcej jak na początku zaoszczędzili. I na końcu i tak trzeba taka instalację opomiarować a ty też tego nie zrobisz.
    kasro
    Level 11  
    Dziękuje za troske o moją instalację, lecz proszę nie myśleć, zę bierą się za to laicy.
    Gownym wykonawcą tego projektu będzie przyjaciel, który ma wszytskie uprawnienia SEP-owskie bez ograniczeń i na BHP się zna. NIgdy tylko nie robił od nowa całj instalacji i szykamy tylko ideii i dobrych rad jakby to logistycznie rozplanować i wspómoc sie Wasza wiedzą.

:o)
    elektrykos1
    Level 12  
    Witam kolegów!
    Niema za co dziękować. :D ale jak by sie na tym znał to by nie zadawał takich pytań. To mi pachnie takim czymś że ja to robiłem tylko........
    Zamów projekt a projektant ci zaprojektuje tak jak będziesz chciał i będzie to bezpieczne. To że ma uprawnienia to jeszcze nic nie znacz wiedząc jak sie je u nas zdobywa a jak sam piszesz mało praktyki w tej dziedzinie i w takich instalacjach. I cały czas będę jednak obstawał za fachowcem.
    A tak na marginesie pozdrawiam Cie sam pochodzę z Bytomia choć od piętnastu lat mieszkam w Staszowie
    krzysztofh
    Level 29  
    Daj kable pod tynk YDYP bez peszla a nie będzie trzeba kuć głębokich bruzd.
    Instalacji antenowej a tym bardziej sygnałowej (skętka do komputera) nie wolno kłaśc razem bo mogą być problemy z jakością sygnału video lub transmisją danych (komputer). O przebicia napięcia raczej nie bał bym się.

Kable wszędzie trzyżyłowe, niezależnie od tego czy PE będzie wykorzystana. Z reszta obecnie takie sa normy.
    Jeżeli chodzi o uziemienie w gniazdach, to powiem, że np. w Niemczech nie ma na rynku gniazd bez uziemienia. Tam obowiązuje inny system gniazd i nie ma bolca tylko dwa styki (system schuko). To powinno dać do myślenia tym, którzy dalej traktuja sprawy bezpieczeństwa po macoszemu.
    Nie przekonują mnie takie uwagi, że suszarka ma wtyk dwubolcowy bo posiada określony stopień ochrony przeciwporażenowej.

Dalej pokutuje przekonanie - jak nikt nie będzie odbierał instalacji to można choćby kabelkami wielożyłowymi połączyć i co nie będzie prąd płynął? Widziałem takie przypadki lub łączenie na skrętkę miedzi z aluminium.

Przychylam się do zdania przedmówców aby oświetlenie było na osobnym obwodzie i osobno zabezpieczone.
    Jeszcze w kwestii przepisów: do punktu oświelteniowego należy doprowadzić przewód trzyżyłowy. Jeżeli żyrandol dwusekcyjny 4 żyły.
    Zauważ, że od p[ewnego czasu większość oświetlenia szczególnie te wykonane ze stali mają styk lub kostkę do podłączenia przewodu PE.
    kasro
    Level 11  
    Instalacja wykonana przy zmiksowanych założeniach z tego forum, ale najwazniejsze to:

- jedna różnicówka
    - 3 obwody
    - kable podtynkowy baz peszli
    - głowny trakt, łazienka i kuchnia na 2,5 kw
    - pokoje i światło na 1,5 kw
    - do światła kabel 3 żyłowy
    - wszytskie gniazdka z PE
    - instalcja pomierzona i sprawdzona przez fachowca.

wszytsko ok.

dziękuję wszytskim za pomoc i dobre rady. Temat uważam za zakończony.

Życzę miłych wakacji dla wszystkich.
    Enpro
    Level 22  
    A ja ci dodam tylko jedno do tego, nie dawaj żadnuch puszek łączeniowych żeby ci wypadały deklę albo zamalujesz i nie będziesz wiedział gdzie je potem szukać tylko daj puszki do osprzętu głębokie i tam łącz trochę to więcej pare metrów przewodu ale estetycznie w domu niż z tymi deklami.
    zwora
    Level 18  
    Jak juz ktos wczesniej wspomnial z roznicowka trzeba uwazac. Ja bym nie dawal tej samej roznicowki w kuchni i lazience, bo urzadzenia kuchenne z reguly maja duzy prad uplywu (choc w malej kuchni w bloku moze nie bedzie z tym az takich problemow - kwestia urzadzen i ich ilosci) a w lazience nie moze byc roznicowka wieksza niz 30 mA.
    Piotr Pajkert
    Level 32  
    Witam!
    zwora wrote:
    Jak juz ktos wczesniej wspomnial z roznicowka trzeba uwazac. Ja bym nie dawal tej samej roznicowki w kuchni i lazience, bo urzadzenia kuchenne z reguly maja duzy prad uplywu (choc w malej kuchni w bloku moze nie bedzie z tym az takich problemow - kwestia urzadzen i ich ilosci) a w lazience nie moze byc roznicowka wieksza niz 30 mA.

Owszem, wszystko to racja, ale przewód PE musi być porządnie uziemniony (zapewnia to Energetyka). Bez tego różnicówka nie będzie chronić przed porażeniem, tylko wyłaczać prąd w najmniej spodziewanych momentach.
    Zauważ, że od p[ewnego czasu większość oświetlenia szczególnie te wykonane ze stali mają styk lub kostkę do podłączenia PE.
    Bez sensu. Proponuję róznicówkę - jeśli już - tylko w łazience.
    Nowe przepisy są głównie po to, by zarabiać kasę na naiwnych.
    Stary typ instalacji (w miedzi oczywiście) zupełnie wystarcza do bezpiecznego używania energii elektrycznej.
    Cześć!