Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Passat 1.8 + LPG gaśnie podczas jazdy

Szanta 12 Cze 2006 15:35 2964 11
  • #1 12 Cze 2006 15:35
    Szanta
    Poziom 11  

    Witam
    Mam passata z instalacją LOVATO, komputer Autronic AL-700. Od początku miałam kłopoty z tą instalacją, . Mam ją już 1,5 roku. Niestety teraz jest tak, jak nie było do tej pory. Podczas jazdy za miastem silnik gaśnie z niewiadomych przyczyn. Początkowo myślałam, że to podczas zmiany biegów, ale okazało się, że robi to normalnie podczas jazdy, czasami jak nagle zwalniam. Wiem.... Muszę udać się do zakładu, ale prosiłabym o jakieś ewentualne wskazówki co do tej nieprzyjemnej usterki. Dodam, że filtr gazu mam sprawdzony i czysty. Na benzynie jedzie normalnie, więc to z pewnością gaz. Kiedyś gasł tylko na luzie, ale teraz w trakcie jazdy :cry:
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam

  • #2 12 Cze 2006 16:50
    grzebacz
    Poziom 21  

    1.w parowniku na samym jego dole jest pokrętło do spuszczania kondensatu-niestety tankujemy nie tylko gaz
    2.sprawdz mase na elektrozaworach!
    po zgaśnięciu odpala dobrze?ile pali gazu?

  • Pomocny post
    #3 12 Cze 2006 17:05
    tomek1212
    Poziom 16  

    PROPONUJE zmienic wlot powietrza do filtra tak aby nie byl ustawiony do przodu auta tylko do tylu (jak na przyklad jedziesz szybko lub hamujesz do kolektora dostaje sie wiecej powietrza i dlawi silnik a jak obrocisz do tylu to nie bedzie od tego uzalezniony). Typowa prypadlosc wsrod aut na LPG. POZDRAWIAM

    Posted from a mobile

  • #4 12 Cze 2006 17:31
    Szanta
    Poziom 11  

    Dziękuję za odpowiedzi. Poproszę znajomych mechaników o sprawdzenie tego wlotu powietrza do filtra. Przypominam sobie, że kiedyś już była taka historia z tym wlotem powietrza i wówczas gasł na luzie z górki. Później miałam auto stuknięte i nie mam pojęcia, być może coś zmieniono z tym wlotem i może być ustawiony znowu odwrotnie. Do sprawdzenia :D

    grzebacz
    Po zgaśnięciu odpala super, bo na benzynie i zaraz zresztą po przełączeniu na gaz jedzie dalej. A co do spalania to od zawsze pali po mieście do 18l/100 km, poza miastem ok. 10l.

    Pozdrawiam

  • #5 12 Cze 2006 22:54
    pafa
    Poziom 11  

    Szanta napisał:
    od zawsze pali po mieście do 18l/100 km, poza miastem ok. 10l

    8=O 8=O 8=O
    Ja to bym się zastanowił nad sensem instalowania gazu :idea:
    Mi na tym samym silniku Toledo pali 10l w mieście (instalacja na śrubie) co prawda jest trochę lżejszy.

  • #6 12 Cze 2006 23:43
    mateo027
    Poziom 25  

    To mi 3.0 V6 pali srednio do 14 gazowni... ale nie o tym mialo byc. Skoro gasnie podczas normalnej jazdy to reduktor,zasilanie zaworkow otwierajacych i tu powinienes cos znalezc.
    Pozdrawiam.
    P.S. Wlot nie dawalby Ci efektu gasniecia podczas jazdy bez zdejmowania nogi z gazu.

  • #7 12 Cze 2006 23:46
    lordwro
    Poziom 11  

    18l gazu/100km??????????????????????? Przeciez to szok!! Cos musi byc nie tak. Taki Passat benzyny pali w miescie max 9-10litrow. Strasznie duza różnica miedzy miastem a trasą. Moj Passat 1.8 kombi pali w miescie ok. 10l gazu przy spokojnej jezdzie a nawet z ciężkim autem na lawecie nigdy nie spalil mi wiecej niz 14-15 gazu. Instalke mam BRC Blitz. Passat z 1994 roku. Moze masz jakąś nieszczelnosc i gaz ucieka?????

  • #8 13 Cze 2006 06:36
    Szanta
    Poziom 11  

    Dziękuję Panowie za odpowiedzi :D

    Tylko jak mam dać do zrozumienia mechanikowi, że ma zajrzeć do tego i do tego :?: Facet się normalnie wścieknie i tak nie może już na mnie patrzeć, bo od poczatku mówię, że gaz źle założony :!:

  • #9 13 Cze 2006 08:57
    tomek1212
    Poziom 16  

    Zrob tak : zapal auto, przelacz na gaz i dmuchnij do wlotu powietrza. Jak zgasnie to wiadomo o co chodzi. Znam sie troche na rzeczy bo od 2 lat montuje i serwisuje instalacje LPG i CNG chociaz te drugie to bardzo malo. Proponuje zebys pojechal do innego dobrego serwisu i powiedzial co sie dzieje ewentualnie zasugeruj ze tn chyba wlot powietrza ale i bez tego dobry mechanik powinien sam sie zorietowac. Pozdrawiam

    Posted from a mobile

  • #10 13 Cze 2006 12:04
    marek234
    Poziom 14  

    Miałem podobny przypadek - był kiepskistyk na otwieranie elektrozaworów w centralce, docisnołem a przewody umocowałem i po sprawie. Lub jak ktoś napisał moze sprawdź masę na elektrozaworach.

  • #11 13 Cze 2006 15:19
    krypel2
    Poziom 11  

    Cytat:
    marek234
    -popieram miałem to samo szło nerwicy dostać

  • #12 28 Cze 2006 13:20
    Szanta
    Poziom 11  

    Witam
    Autko jeździ już ok. Zmieniłam wlot powietrza do filtra tak aby nie byl ustawiony do przodu auta tylko do tylu. Zawinęłam do tyłu... i jest ok :D

    Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam wakacyjnie (bo mam już wakacje ) :sm9:

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME