Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ELEKTROLIZA Co to za gaz?

scalak4 13 Jun 2006 23:32 1544 4
    scalak4
    Level 17  
    Ostatnio zrobiłem takie "doswiadczenie" Do elektrolizera wlałem elektrolit któym była woda z sola. Na ujemnym biegunie zaczął sie wydzielac gaz. Nie wiem co to za gaz. Mysle ze to wodór albo tlen. Jak przyłożyłem ogień do gazu to nieźle buchnęło. Ktos wie co to za gaz?
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    scalak4 wrote:
    Ostatnio zrobiłem takie "doswiadczenie" Do elektrolizera wlałem elektrolit któym była woda z sola. Na ujemnym biegunie zaczął sie wydzielac gaz. Nie wiem co to za gaz. Mysle ze to wodór albo tlen. Jak przyłożyłem ogień do gazu to nieźle buchnęło. Ktos wie co to za gaz?

W wyniku elektrolizy wody do odpowiednich elektrod podążają atomy pierwiastków wchodzących w skład wody, a więc wodór i tlen.
    Do ujemnego bieguna (katody) podąża dodatni kation wodoru, natomiast do dodatniego (anody) ujemny anion tlenu.
    Po tym wyjaśnieniu, jest oczywiste, iż był to wodór.
    Potwierdza to również zapalenie się (ponownie powstanie wody po połączeniu się z tlenem atmosferycznym) wodoru.
    Wszak, to wodór jest gazem palnym, tlen jest tylko gazem podtrzymującym spalanie.

Pozdrawiam
    Greg
    christo
    Level 26  
    Skąd wziąłeś te bzdury, że woda dysocjuje?

W tym przypadku dusocjacji podlega sól NaCl. Dysocjuje ona na kationy sodu i aniony chlorkowe. Kationy sodu lecą do elektrody ujemnej gdzie reagują z wodą dając NaOH i wodór.
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    christo wrote:
    Skąd wziąłeś te bzdury, że woda dysocjuje?

W tym przypadku dusocjacji podlega sól NaCl. Dysocjuje ona na kationy sodu i aniony chlorkowe. Kationy sodu lecą do elektrody ujemnej gdzie reagują z wodą dając NaOH i wodór.

Czy ja gdzieś napisałem o dysocjacji ? ? ?
    A nawet gdyby, to przy słabym roztworze, całość rozpuszczonej soli NaCl natychmiast ulegnie rozpadowi, natomiast wydzielanie gazów na elektrodach będzie trwać nadal, kiedy tylko będzie płynąć prąd, więc jak ten fakt wytłumaczysz swoją teorią?
    Poczytaj sobie tam:
    http://www.sciaga.pl/tekst/5549-6-dysocjacja_elektrolityczna

Pozdrawiam
    Greg