Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

szukam schematu Weconic VX-2200

mane86 13 Cze 2006 23:44 1330 7
  • #1 13 Cze 2006 23:44
    mane86
    Poziom 12  

    Witam!
    Szukam schematu do wzmacniacza samochodowego WECONIC VX-2200.
    Jeśli ktoś posiada schemat lub jakąkolwiek informacje o tym wzmacniaczu to proszę pisać!
    Interesuje mnie czy można go mostkować i jaką posiada rzeczywistą moc!

    !!! Podaj markę, symbol i
    rodzaj urządzenia w temacie !!!
    Posty bez powyższego w tytule, następnym razem, będą przenoszone do KOSZA. [h]


    Widze ze duze zainteresowanie moim tematem ;-P
    Nadal potrzebuje schematu poniewaz ciagle swieci mi sie dioda "PROTECT" i nic nie gra.
    Moc tego wamacniacza to 2x100W RMS i mozna go mostkwac na 1x200W RMS.
    Jesli ktos ma jakis pomysl to pisac!

    Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty.

    W tym dziale nie zajmujemy się naprawami. [h]

    0 7
  • #2 24 Cze 2006 19:29
    Andrzej Ł
    Poziom 21  

    najpierw posprawdzaj elementy ,najprawdopodobniej masz walnięte tranzysto(y) mocy w końcówce.To jest chyba wzmak na dyskretnych elementach i z przetwornicą napięcia

    0
  • #3 24 Cze 2006 22:25
    mane86
    Poziom 12  

    Masz racje!
    Na wyjsciu jednego kanalu jest stale napiecie a na drugim cisza!
    Tylko wlasnie nie wiem czy wystarczy wymienic tranzystory mocy czy sterujące rowniez???
    Ale lepiej wymienie wszystko zeby byc pewnym!

    0
  • #4 25 Cze 2006 11:13
    Andrzej Ł
    Poziom 21  

    możesz spróbowac odłączyc obydwa tranz .mocy i pomierzyć napiecia na bazach,z reguły to powinno być plus minus 0,4-0,7 V,jak bedziesz miał taki wynik,to możesz wyjść z założenia ,ze stopnie sterujące sa ok.
    Większosć wzmaków da się tak sprawdzić.mozesz też podlutować jkiekolwiek tranz . mocy w "pająku" np. BD 249 i 250 i wtedy sprawdzić jak sie napięcia ustawią.

    0
  • #5 26 Cze 2006 22:52
    mane86
    Poziom 12  

    Zrobilem tak:
    wymienilem walniete tranzystory mocy na nowe. Dzialaly oby dwa kanaly. Niestety przy probie mostkowania jeden kanal po prostu "padl".
    Koncowki poszly do kosza. Wlasnie nie wiem w czym lezy problem. Moze w tym ze ktos w tej wlasnie koncowce dal tranzystory sterujace BD139 i BD140 zamiast orginalnych 2SD600 i 2SB631.
    Jutro jade do sklepu po te tranzystory. niestety w 2 sklepach ich nie dostalem.
    Wzmacniacz na 100% mozna mostkowac bo przy wyjsciach jest napisane BRIDGE a mi zalezy wlasnie na tym jednym zmostkowanym kanale.

    0
  • #6 27 Cze 2006 10:37
    Andrzej Ł
    Poziom 21  

    A w mostku pracuje na ilu ohmach ?
    Bo niektóre mogą tylko 8 ohm.
    Miałem kiedyś Macroma ,mocna bestia,ale niewytrzymywał w mostku większych mocy przy 4 ohm.
    A jakie tranz mocy stosujesz ?
    A poza tym powinny miec zliżoną charakterystykę,czyki komplementrana para z jednej serii tego samego producenta.
    Może są tam KTB 778 i bodajze KTC882 (niepamiętam dokładnie)?

    0
  • #7 27 Cze 2006 21:26
    mane86
    Poziom 12  

    No wlasnie tego nie wiem przy ilu ohmach moze pracowac!
    A tak poza tym to i tak przydalby sie ten schemat.

    W stopniu mocy sa tranzystory 2SA1186 i 2SC2387 obydwa z firmy SANKEN.

    Niestety juz w 4 sklepie nie dostalem tych tranzystorow sterujacych.

    Sprobuje jeszcze w niedziele na gieldzie a jak nie to bede musial zamowic przez internet.
    Zamiennikow nie chce wkladac bo wtedy bede pewien ze to nie od tego sie pieprzy ten jeden kanal!

    0
  • #8 29 Cze 2006 22:13
    mane86
    Poziom 12  

    Wzmacniacz gra super!
    Wymienilem wszystkie sterujace na oby dwoch kanalach na 2SD669 i 2SB649.
    Graja oby dwa kanaly i mozna bez problemu go teraz mostkowac!
    Wzmak jest po prostu super!
    Zatrzesie niejednym subwooferem!
    Pozdrawiam

    0