Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyjście "0/12V" w tunerach, jak to działa?

kbc_seba 15 Jun 2006 23:21 1979 3
    kbc_seba
    Level 13  
    Wyjście "0/12V" w tunerach, jak to działa?
    Czy inne tuner np: FERGUSON AF-6318 CR (SECA), który jest poniekąd lepszy jest też możliwe w nim uaktywnienie tej funkcji? Słyszalem, że w gnieżdzie SCART tunera jest taki przełącznik "0/12V" i uaktywnia się przy wciśnięciu przycisku TV/SAT na pilocie. Czy ktoś wtajemniczony może mi odpowiedzieć jak to działa? Mam mętlik w głowie.
    Pozdrawiam!!
  • Helpful post
    piotrekmilitowski
    Level 23  
    Witam ! zmaina napiecia na złączu typu SCART to jest nic więcej jak tylko przełącznik, za pomocą polaryzacji z 0V na 12V na 8mej nóżce euro, przełączamy np. TV/SAT. To wyprowadzenie co masz z tyłu tunka można wykożystać do podobnych celów! W niektórych Ferdkach zamiast tego bywa jeszcze gniazdo SPIDF (cyfrowy dźwięk), bądź też gniazdo IRD!
    PS. (W ferdkach mozna wszystko www.forum.dvhk.pl) Pozdrawiam
    erneest
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Złącze 0/12V służy np do sterowania dodatkowego przełącznika 2/1. Masz wtedy możliwość podłączenia dwóch przełczników diseqc 4/1 a co za tym idzie możliwość oglądania kanałów z 8 pozycji satelitarnych. Sygnał napięciowy w eurozłączu nie ma nic wspólnego z tym sygnałem.
    ul1002

Level 35  
    Wyjście chinch 0/12V można wykozystać jako zasilanie - slot modemu - lub do niczego . W menu nie musisz tego właczać czy wyłaczać :) . pozdr