kupilem we wtorek amplituner taki jak w temacie -> link do aukcji. Jeszcze go nie mam (bylo swieto, i byly opoznienia w wysylce), ale jak juz go dorwe to bedzie trzeba sprawdzic czy dziala... no i tu pojawia sie problem bo wlasnych glosnikow/kolumn jeszcze nie mam. Wiec sie zwrocilem z pomoca do kolegi - on ma zestaw 5 kolumn JAMO: 2 x 120 W + 3 x 100 W - 6 ohmowe => czy jak wezme te dwie studwudziestki albo dwie setki (albo jedne i drugie ) i podczepie pod tego soniaka to nie zjara mi sie nic
Aha, no i przy okazji jeszcze dwie sprawy... no moze trzy:):
1. bo ten soniak jest stereo, ALE czy istnieje mozliwosc podpiecia jakiegos suba pod to cosik? jesli tak to jak to zrobic ?
2. bede musial sobie wkoncu sprawic jakies glosniki, tzn kolumny i czy np te byly by ok?!
3. co sadzice o tym amplitunerze? nie przesolilem kasy na to cos?[/url]
Nic sie nie stanie, wzmacniacz sie nie spali. Mozna do niego podlaczac kolumny o impedancji od 4ohm do 16ohm, jesli podlaczysz np. 2ohm to moze sie spalic. 6ohm spokojnie przyjmie. Acha tylko jak podlaczasz 4 kolumny na raz to impedancja zadnej z nich nie moze byc mniejsza od 8ohm.
Hmm suba podpiac nie bardzo jest jak. Jedyne wyjscie to sub aktywny(ktory ma wlasny wzmacniacz) a sygnal brac z wyjscia sluchawkowego. Ale najprawdopodobniej jesli wsadzisz jacka w gniazdo sluchawek to zostanie odciety sygnal na kolumy. Jesli tak bedzie to bedziesz musial go rozkrecic i pobawic sie przy wyjsciu sluchawkowym i dowiedziec sie ktore kable doprowadzaja dzwiek i do nich sie podpiac.
Kolumny AudioMega i inne wynalazki z allegro po okazyjnie niskiej cenie a niby super mocy sobie mozesz darowac. Rozejrzyj sie po dziale DIY - Wlasne konstrukcje i poszukaj czegos co by ci odpowiadalo.
315zl za taki amplituner to chyba odpowiednia kasa. 2x 80wat rms przy 8ohm to dobry wynik wiec mocy troche bedzie. Moim zdaniem nie przeplaciles. I do tego w bardzo dobrym stanie.
Napisz:
-ile masz kasy na calosc = glosniki, obudowa, zwrotnice, wykonczenie. Czyli ile jestes w stanie dac max na 2 kolumny.
-ile metrow kwadratowych ma twoj pokoj
-jakiej muzyki sluchasz
-czego oczekujesz od kolumn
A ja postaram ci doradzic jakie glosniki do kolumn wsadzic. Pomoglem ?
Subwoofer możesz podpiąc ale tylko aktywny ze swoim wzmacniaczem.
Jeśli kupujesz już na allegro; to jesli chcesz oszczędzić to kupuj głośniki uzywane. Kupisz naprawdę porządne głośniki. Najlepiej sprawdź czy dana firma wogule istnieje czy nie jest to czasem firma składająca bez wiedzy akustycznej gdzieś drewniane trumny w piwnicy pod barem przez napalonych akustyków.
Z tanich kolumn, czasami na sklepie tonsila (taka strona http://www.skleptonsil.pl/ ) czy www.e-tonsil.pl sa bardzo fajne promocje, mozna kupic bardzo ładne zestawy.
jakies Focusy itp.
Jesli bedziesz kupował na allegro zwróć uwagę na kolumny ELTAXA, JBL, Quadrala, Tonsila (uwaga, bo ostro przebijają), Tannoya. Mimo iz kupisz kolumne 4-5 letnią z jakims defektem poszycia: to pogra lepiej niż nowa Audiomega, VoiceKraft itp..
Nic sie nie stanie, wzmacniacz sie nie spali. Mozna do niego podlaczac kolumny o impedancji od 4ohm do 16ohm, jesli podlaczysz np. 2ohm to moze sie spalic. 6ohm spokojnie przyjmie. Acha tylko jak podlaczasz 4 kolumny na raz to impedancja zadnej z nich nie moze byc mniejsza od 8ohm.
Czyli czterech tych kolumienek JAMO (2x120 i 2x100 - 6 ohm) nie moge podlaczyc?
Armosus wrote:
Hmm suba podpiac nie bardzo jest jak. Jedyne wyjscie to sub aktywny(ktory ma wlasny wzmacniacz) a sygnal brac z wyjscia sluchawkowego. Ale najprawdopodobniej jesli wsadzisz jacka w gniazdo sluchawek to zostanie odciety sygnal na kolumy. Jesli tak bedzie to bedziesz musial go rozkrecic i pobawic sie przy wyjsciu sluchawkowym i dowiedziec sie ktore kable doprowadzaja dzwiek i do nich sie podpiac.
Z wyjscia sluchawkowego? nie moznaby np z tylu amplitunera skorzystac z DAT lub TAPE out`a? albo cos tam z tylu wlasnie pokombinowac?
Armosus wrote:
Napisz:
-ile masz kasy na calosc = glosniki, obudowa, zwrotnice, wykonczenie. Czyli ile jestes w stanie dac max na 2 kolumny.
-ile metrow kwadratowych ma twoj pokoj
-jakiej muzyki sluchasz
-czego oczekujesz od kolumn
A ja postaram ci doradzic jakie glosniki do kolumn wsadzic. Pomoglem ?
Kasy na glosniki/kolumienki moge przeznaczyc max 400zl, tylko ze ja w tworzenie wlasnych kolumn nie chce sie bawic - bo nie znam sie na tym i nie mam czasu na to , wiec chcialbym zakupic gotowca jakiegos.
Pokoj moj ma... hmm 12 m2? Nie wiecej. No ale ten sprzet moze w przyszlosci zostac przeniesiony w jakis wiekszy lokal (czyt. inny pokoj w mieszkaniu), a kazdy inny pokoj jest wiekszy od mojego.
Jaka muzyka? Ciezko powiedziec , wszystkiego po trochu jak to sie mowi... ogolnie to co w radiu leci (tylko nie jakies stare przebije z lat 70` itp)
Od kolumn czego oczekuje? Hmm, tego zeby ladnie graly. Ogolnie zalezy mi na takim fajnym glebokim miekkim basiku (no ale to praca dla suba, ktorego nie wiem czy podepne pod to , najwyzej opchne to i kupie cos 5.1). Na poprostu ladnie i czysto grac, nie chce zeby po odkreceniu do polowy potencjometru slychac juz bylo powoli ze cos trzeszczy...
Czy pomogles? No pewnie , w moim przypadku kazda opinia wniesie cos nowego do mojego mozgu
Tremolo wrote:
Z tanich kolumn, czasami na sklepie tonsila (taka strona http://www.skleptonsil.pl/ ) czy www.e-tonsil.pl sa bardzo fajne promocje, mozna kupic bardzo ładne zestawy.
jakies Focusy itp.
to zapodajcie jakies gotowe zestawy, cena max tak jak wyzej... najlepiej by bylo, gdyby to bylo gdzies w wawie (odbior osobisty wtedy i nie trzeba bulic za przesylke)
Tremolo wrote:
Jesli bedziesz kupował na allegro zwróć uwagę na kolumny ELTAXA, JBL, Quadrala, Tonsila (uwaga, bo ostro przebijają), Tannoya. Mimo iz kupisz kolumne 4-5 letnią z jakims defektem poszycia: to pogra lepiej niż nowa Audiomega, VoiceKraft itp..
JBL- hmmm, moj kolega wlasnie ma taki sub tej firmy podczepiony pod jakis ampl yamahy - gra miodzio - wlasnie przez to ze widzialem to cudo natknelo mnie zeby kupic ten amplituner
"Czyli czterech tych kolumienek JAMO (2x120 i 2x100 - 6 ohm) nie moge podlaczyc?"
No niestety, lepiej ich tak nie podlaczac, moze i sie nic nie stac ale moze i cos sie spalic. Jak producent mowi 8ohm to lepiej sie tego trzymac
Nie spotkalem sie jeszcze ze zrodlem oznaczonym DAT, moze ktos wyjasnic?
O tape out'cie ktos juz pisal ze to nie jest wyjscie liniowe, i tam nawet spore napiecia czasem ida. Nie wiem jak jest w praktyce moze jak sie umiejetnie glosnosci dobierze to bedzie ok, sam jeszcze nie probowalem.
Wzmacniacza nie palą Omy tylko prąd wyzwalany napięciem na wyjsciowej parze lub większej ilości par tranzystorów. jesli bedzie normalnie słuchał bez przesteru i jesli przez 6 Om bedzie mu leciał prąd taki jak przy 8Omach no to dlaczego niby miały by sie spalic kolumny?
niektóre wzmacniacze mialy myk w postaci zmieny napiecia wyjsciowej pary przez dodatkowe odczepy w transformatorze - po to żeby moc max. na 4 czy 8 omach była taka sama.
Między 6 a 8 Om jest niezauwazalna rożnica jak pomiedzy na przykład 8 i 4. Aczkolwiek jest dużo przykładów dobrych 8omowców chodzacych pod 4 omowcami, przy dość dużych mocachm czy dobrych 5 omowcach chodzacych na 2 Omach.
=======
Głośniki trzeba będzie podłączyć w sposób mieszany - szeregowo-równolegly.
Suba możesz podpiąć, ale musi mieć rozdzielaną wewnętrzną zwrotnice u tego aukcjonariusza tez kupisz takie SUbwoofery prawdopodobnie z CATA - dwa głośniki wewnątrz. Wtedy odpowiednio laczysz wejścia kolumn. I będzie dzialało.
Suba możesz podpiąć, ale musi mieć rozdzielaną wewnętrzną zwrotnice u tego aukcjonariusza tez kupisz takie SUbwoofery prawdopodobnie z CATA - dwa głośniki wewnątrz. Wtedy odpowiednio laczysz wejścia kolumn. I będzie dzialało.
ktory SUB u tego allegrowicza masz na mysli:
1. ten 2. ten 3. a moze ten
A ja mam jeszcze taka rozkminke... jakbym chcial ten amplituner pod komputer podlaczyc... to jakim kablem, co i jak podlaczyc?
no dobra , ufam Ci, postaram sie go wylicytowac:-)
a co z tym komputerem?
a jesli chodzi o kolumny, to chyba zdecyduje sie na Tonsile Samba 250 (czyli podobno soundfinder`y), mzoe byc?