Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny glosnikowe Unitra - Tonsil - naprawa/tuning?

g00fy 19 Jun 2006 15:29 1982 6
Wago
    g00fy
    Level 12  
    Wpadly mi ostatnio w rece dwie dwudrozne kolumny glosnikowe Tonsil (30W, glosnik niskotonowy to GDN 20/30). Jenda ma calkowicie zerwane zawieszenie gorne. Graja ponoc pieknie (kiedy sa cale). Jak najlepiej wziac sie za naprawe? Wymienic w obydwoch tylko amortyzator, czy moze cala membrane? A moze lepiej kupic nowe glosniki?

Warto wymieniac przewody w srodku?

A teraz dalej: czy kiedy bede mial juz te glosniki cale, to warto jest je jakos przerobic? Moze dodac bass-reflex, albo jeszcze jeden glosnik pasywny?

I ostatnie: czy jest sens doladowania tego zestawu tuba basowa? (watpie, wole sie jednak zapytac ;) )

A, wysokotonowki sa w stanie idealnym :P

Wiem ze temat byl juz poruszany, chodzi mi jednak o przypadek kiedy chodzi mi o jak najlepsza jakosc ;) Prosze tez o opinie jak glosniki radza sobie ze wszystkimi pasmami, moze warto dodac jakis inny glosnik?
  • Wago
    piotrkurasinski
    Level 16  
    Jeśli się nie na tym nie znasz to lepiej oddaj je do regeneracji komus kto to wcześniej robił
    Broń boże nie ruszaj (tuninguj) tych kolumn tylko je okaleczysz
    Z tą tubą... pewnie chodzi ci o rulon samochodowy w sumie nic nie stoi na przeszkodzie aby rozbudować stereo do 2.1
  • Wago
    g00fy
    Level 12  
    Wow, jesli nic im nie brakuje to nawet nie dotkne wyzynarki ;D

Z tym zeby to zrobic nie ma problemu, chodzi mi raczej o to kiedy uzyskam najlepsza jakosc z tych kolumn (po naprawie glosnikow).
    paker_bor
    Level 22  
    uzyskasz ją po regeneracji głośników i wymianie okablowania w kolumnie

Dodano po 5 [minuty]:

uzyskasz ją po regeneracji głośników i wymianie okablowania w kolumnie
    veteran5
    Level 14  
    Ty tych kolumn nie tuninguj czasem. Co możesz zrobić: tak jak poprzednik napisał - wymienić okablowanie i oddać do regeneracji, ale tylko na oryginalnych membranach. Bass-reflex'ów nie dawaj wogóle, ponieważ ten głośnik nie jest do tego przeznaczony, bo Ci zacznie mulić przeciągniętym basem, i bas nie zejdzie tak nisko.
    pozdro.
    g00fy
    Level 12  
    Regeneracji zamierzam dokonac sam. W jaki sposob w takim razie? Domyslam sie ze na tych membranach, a moze jednak zmienic? Jaki wziac amortyzator, pianke?
    Caleb_
    Level 33  
    zadnego wymieniania membrany jesli jest cala! Kup jedynie zawieszenie gorne piankowe odpowiednie dla tego glosnika z www.umifon.pl lub www.pabel.pl . Kable mozesz wymienic, ale roznicy wielkiej nie bedzie (prawdopodobnie zadnej nie uslyszysz ;)). Jesli jednak Cie tak kusi, bo w sumie inwestycja niewielka to dla niskosredniotonowego 2x1.5mm OFC i dla wysokotonowego 2x0.5mm OFC - kupisz w kazdym sklepie elektronicznym. Grubszych nie kupuj, bo tylko wieksze problemy z lutowaniem beda. A i na koncu zobacz czy kolumna jest szczelna - przy dociskaniu membrany palcami powinna stawiac duze opory. Jesli tak nie jest to upewnij sie ze wszystko jest idealnie szczelne (pod glosnikami i pod terminalami). Nieszczelna kolumna oslabi mocno bas, a nawet moze powodowac rozne dziwne swisty. Powiedz jak kolumna jest wytlumiona. Na wszystkich sciankach gabka? Jesli tak to do srodka wypchaj jeszcze cala objetosc luzno wlozona watolina (niescisnieta).