Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie stosujecie interkonekty?

przemo-lukas 19 Jun 2006 17:40 6647 19
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Chciałbym otworzyć nowy wątek i prosiłbym o nie opisywaniu, tudzież kłótni o zasadności używania takich czy takich sygnałówek, tylko napisaniu, jakie stosujecie i co o nich sądzicie.
    ghost666
    Translator, editor
    Zwykłe samoróbki - kabel mikrofonowy + chinche. Zazwyczaj oba produkty Alphard, jak mam ochote na coś lepszego to klotz na kabel + wtyczki neutrika.
    Czasami do kabli do subwooferów etc uzywam koncentryka, ale to rzadko...
    przemo-lukas
    a co sądzisz o RCA Bullet Plug, nie są wykonywane ze stopów tylko z czystej miedzi i pozłacane. Czy warte są 35zł/szt?
    Tremolo
    Level 43  
    Mam najtańsze nie widze różnicy. Sprzęt raczej niezły. Kable 3-4 klasy niższej.
    Nie ma sensu kupowac za drogich kabli. Co za rożnica w jakiej siatce przyniesiesz Żywce z monopolu?
    jak zrobisz sobie samemu interkonekt na dobrych grubych przewodach, bedzie warty więcej niż taki sam droższy 2-3 razy.

miałem za około 6 złotych z Prolechu świetne kable, grube wytrzymałe, giętkie no i tanie.
    ghost666
    Translator, editor
    A pozatym - zależy w jakim środowisku chcesz stosować kabel - jeśli w domu to nie widze sensu pakowania sie w kable po 90zł/metr i wtyczki po 35zł/sztuke. Jeśli to estrada, to nie ważna jest cena, ważna jest jakość. Nie wyobrażam sobie jakichś cienkich kabelków, z szczątkowym ekranem ciągnących sie po 30 metrów, w dodatku w takim miejscu że co 10sek ktoś w nie wdeptuje. Tutaj kabel musi mieć grubą izolacje, dobry ekran i być wytrzymały czysto mechanicznie, podobnie jak wtyczki i gniazda, bo głupia sprawa jest jak ktoś sie potyka o kabel i sie wtyk łamie w pół...
    irek2
    Level 40  
    jak juz zaczynamy temat o kablach to czy widzieliscie co alphard wprowadza do oferty?
    Haj Endowe kabelki cale w zlocie i ladnym opakowaniu. Pewnie juz sie boja wielkie firmy ze im spadnie sprzedaz. Beda probowali odsluchac te kable zeby napisac ze zle graja :) Ja poczekam jak beda to udowadniac.
    przemo-lukas
    ghost666 wrote:
    klotz na kabel + wtyczki neutrika.

no to nie są najtańsze sygnałówki.
    Będe miał kabelki ze srebra, z kąd nie pytajcie :D
    I zastanawiam się nad wtyczkami RCA, jakie wybrać. Chciałbym kupić z czystej miedzi, pozłacane. Może znacie firmę godną polecenia?
    ghost666
    Translator, editor
    irek2 - mi sie podobają, chociaż jeszcze ich na oczy nie widziałem. Ale doskonale rozumiem polityke Alpharda, bo sam robie podobnie z tym "hi-endem" - wystarczy ze coś sie swieci, a już można zacząć bajerować klienta o szerokiej scenie, masywnym dole i łagodnej górce. Moim zdaniem Alphard dobrze trafił - na ludzi ze średnim sprzetem i średnim portfelem, którzy chcą żeby sprzet był z wysokiej półki, jak to sie mówi ;).

przemo - czy ja mówie że najtańsza? ale dosyć tania mimo wszystko - kabel 4zł/m + wtyczka 4..8zł/szt. Przy interkonekcie do domu to wychodzi ok 20..40zł za pare dosyć porządnych kabelków.
    I pochwal sie skad masz kabelek srebrny, bo mam pewne podejrzenie ;). Co do RCA to naprawde polecam Neutrik albo Nakamichi.

I zapytam sie przy okazji - jakie polecacie Jacki i XLRy, ale już na estrade? I jakie kable - zależy mi żeby były wytrzymałe i dobrze sie lutowały.
    przemo-lukas
    ghost666 wrote:
    I pochwal sie skad masz kabelek srebrny, bo mam pewne podejrzenie ;).

Więc tak, szukałem opini na temat materiałów używanych do przewodów sygnałowych i znalazłem między innymi firmę sonusoliva:
    http://www.sonusoliva.pl/

tam jest wersja budżetow, którą zamówiłem.
    Natomiast przewody, którymi dysponuję to nie powiem skąd mam(pozostawię to twojej wyobraźni).
    Już szybko wyjaśniam o co chodzi. Generalnie są dwa fronty: przeciwników i zwolenników stosowania kabli o cenie wyższej niż "marketowa". Chcę to roztrzygnąć organoleptycznie: czyli dowiozą mi kabelki z sonusoliva, zrobię własne(srebrne :D ) i porównam je z moimi samoróbkami starymi(prz wyboże materiałów sugerowałem się intuicją, czyli kabelki od mikrofonu i solidnie wyglądające RCA). Przyjechał braciszek ze studiów i będzie zmieniał kabelki tak abym nie wiedział, który w danej chwili "gra"
    :D :idea:

P.S.
    Po odsłuchach może ktoś się skusi na kabelki SONUSOLIV'y?
    :D
    ghost666
    Translator, editor
    Hm... ciekawy eksperyment. Jeśli masz możliwość, to może też przemierz je nieorganoleptycznie? Tzn generator (albo funkcyjny, albo lepiej - biały szum) kablem do kompa i jakieś FFT (niestety chyba bedzie trzeba na kompie). Ciekawe czy wogóle będą jakiekolwiek różnice...

Co do kabelków z Sonus Oliva - podziekuje, brzydze sie sprzetem nie DIY :P. A poważniej mówiac, to pewnie nie mam kasy na takie zabawki, a stronka z nutami w tle nienajlepiej mi sie kojarzy.

Moja wyobraźnia coś mi podpowiada. Pozwole sobie zapytać się czy przypadkiem materiałem na Twoje kable nie jest koncentryk srebro w teflonie? Był kiedyś na Alledrogo koło 5zł/m chyba...

//edit
    P.S. nie wiecie gdzie można kupić takie plecionki jak są na tych wszystkich hajendowych kablach? Najlepiej tanio (bo to drogie nie jest, sprawdzałem u zachodnich hurtowników) i w polsce. Dodanie czegoś takiego napewno poprawi wygląd i ze zwykłego kabla zrobi wizualny hajend. Na stronie podanej wyżej są, ale nietanie szczególnie że ja moge wziąść to hurtem...
    przemo-lukas
    Jeśli chodzi o pomiary to będe miał z tym problem, gdyż prawdę mówiąc nie wiem jak się za to zabrać.

Fakt, strona Sonus Oliva nie należy do najpiąkniejszych. Proszę tu jest dużo ładniejsza:
    http://www.audio-nova.net/
    Czytałem niesamowite opinie o kabelku phobos II.
    Swoją drogą ciekawi mnie ile będzie kosztować interkonekt ALPHARDA

Nie, nie trafiłeś, ale może z tym skończmy :D

Jeśli kupisz hurtem to na pewno będę twoim klientem :D
    ghost666
    Translator, editor
    `Hm... Co do pomiarów - postaram sie pomóc, coś razem wymyślimy, powiedz tylko do jakiego sprzetu miałbyś dostęp. W najgorszym wypadku zrobi sie loopbacka z kompa do kompa. Bo chyba karte muzyczną masz? ;)

Rzeczywiście - audio nova ładniejsze, ale duzy problem to nie jest wykonac takie w domu :).

Hm... zatem nie bede dociekał, jakbys mimo wszystko chciał sie przyznać - PW ;).

Co do zamówienia hurtem osłonek na kable i porządnych koszulek termokurczliwych - www.cableorganizer.com. Osłonki najtansze po $0.25/ft czyli koło 3zł/m, koszulki nie pamietam. Jedyny problem to to że to w stanach ;). Ale myśle że jakbyśmy zamówili wiekszą ilość to sie opłaci. Albo pogadac z nimi czy nie mają/nie znają kogoś kto robi to w EU - tutaj koszty przesyłki nie są już wielkie...

Pozdrawiam :)
    zlotnik
    Level 16  
    ja mam z allegro firmy PROLINK dobrze wykonane jak za tą cenę gróbe kable wtyczki metalowe nie jakiś badziewny plastik i niby pozłacane :D
    irek2
    Level 40  
    o zwyklych pomiarach w zakresie czestotliwosci audio mozecie zapomniec. Zupelnie nic nie zmierzycie. Nawet jak byscie porownywali rozne wzmacniacze operacyjne to komputer nie zauwazy roznicy.
    W AUDIO byly opisywane Audioszolki z odsluchami kabli i sie okazalo ze przy dluzszych fragnentach probek utworu muzycznego nikt nie potrafil odroznic brzmienia. Potem skrocili probki utworow do kilkunastu sekund i zastosowali metode odluchu typu kabel A, kabel B a potem jeden z nich a to dlatego zeby wykryc roznice. Chyba jeden czlowiek mial 8czy 9 trafien na 10. Ale czy wykrycie roznicy w brzmieniu to wykrycie lepszego kabla? Raczej nie.
    Testowali tez te same kable na roznych wtykach i doszli do wniosku ze nie ma zadnych roznic brzmieniowych. Wtyki sa po prostu bizuteria dla przewodu i czym drozszy kabel powinien je miec drozsze. Jesli chodzi o wtyki to ja stawiam na pewny styk, czyli dobre sprerzyste wyprowadzenia dobrze jak RCA jest zakrecany i ma naciety srodkowy trzpien.
    przemo-lukas
    irek2 trudno nie przyznać ci racji. Ale mam kilka uwag:
    1. diabeł tkwi w szczegółach, na przykładzie głośników. Mamy dwie różne firmy wykonyjące przetwornik z koszem aluminiowym, membraną powiedzmy kewlarową, z magnesem o tych samych parametrach.Różnią się użytymi, klejami stopem drutu nawojowego w cewkach. Teoretyzując powinny grać tak samo, a jednak nie grają?
    2. nawet jeśli gra to subiektywnie lepiej, to czy nie warto poprawiając sobie humor kupić lepsze kabelki? Wtedy to wszystkim opowiadamy i każemy wsłuchiwać się w różnice?(To tyczy się, jeśli faktycznie nie będe wstanie usłyszeć różnic).
    3.trudno polemizować z faktem że srebro jest lepsze od miedzi, chociażby dlatego że tlenki miedzi są słabym przewodnikiem w przeciwieństwie do srebra. Podobnie jest z różnymi stopami. Fakt że na "ucho" mogą to być różnice praiwe niesłyszalne, ale istnieją(patrz pkt. 1).
    4. mówiłeś o odsłuchach całych utworów a następnie kilkudziesięciu sekundach, a może chodzi o długotrwałe przesłuchiwanie całych płyt i jak to wpływa na nasz odbiór, samopoczucie :D

Ale nie chcę wyprzedzać faktów (przed sprawdzeniem czy jestem w stanie usłyszeć takie różnice). Jóż niedługo :D

właśnie dostałe dostałem kabelki, teraz pograją (wygrzeją się) jak pan mi poradził i do dzieła. Po weekendzie opiszę wrażenia :D
    ghost666
    Translator, editor
    Zatem kto chętny do zamówienia z www.cableorganizer.com? Napewno ja - koszulki i oploty nylonowe, ktoś jeszcze, bo samemu mi sie nie opłaca ;).
    przemo-lukas
    Panowie! (no właśnie, na forum nie ma kobiet?)
    Przesłuchałem, porównałem, rozebrałem(te firmowe)
    Wrażenia:
    Nie potrafiłem rozróżnić swojej samoróbki od sonusolivy.
    Różnica jest słyszalna(stare interkonekty vs nowe), nie zgadywałem który kabel gra, po prostu wiedziałem.
    Różnica w zakresach nikich tonów była niewielka(może wcale) za to śrenie i wysokie to inna bajka. Bardziej "wyrazistrze" szczegułowe, przeszkadzajki w kawałkach Mails`a Davis`a rewelacja.

Wnioski-podejżenia:
    1. może do robienia pomiarów, sceptycy używają mało dokładnego sprzętu, a ucho jest dużo bardziej precyzyjnym nażędziem.
    2. przy lepszym sprzęcie, może faktycznie goście są w stanie określić bardzo dokładnie różnice pomiędzy poszczególnymi kabelkami

UWAGA
    Nie twierdzę, że czym droższy kabel tym musi "grać" lepiej. Ale jedno jest pewne, w przyszłości staraniej będe dobierał materiały do połączenia klocków.
    p.s
    samoróbkę sprzedałem, tak mocno i sugestywnie opowiadałem znajomemu o moich doświadczeniach, że się skusił.
    80zł do przodu :D
    Caleb_
    Level 33  
    ja uzywam jakiegos alpharda za 20zl. koncowki wygladaja podobnie do tych, ktore zaprezentowal terminus. Roznica miedzy tym aplhardem, a kabelkiem za 2zl jest slyszalna. Uwage moja przyklula "gora", ktorej jest wiecej na tym alphardzie - na poczatku przy upgradzie roznicy nie odczulem, ale po przypadkowej przesiadce "wstecz" "gory" nie bylo - talerze perkusji brzmialy jakos tak strasznie wycofanie. Dalej zadnych porownan nie robilem, bo pewnei zadzialalaby na to bardziej moja podswiadomosc... Sprzet, na ktorym slucham nie jest niczym specjalnym: yamaha cdx-630e, unitra at9100, zg60. z tego tez powodu kazdemu polecam kupno troche lepszych interkonektow niz za 2zl.