Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Vectra A 2.0 - elektryczna szyba

21jaro 19 Cze 2006 23:01 1996 12
  • #1 19 Cze 2006 23:01
    21jaro
    Poziom 9  

    Witam serdecznie.
    Mój problem jest następujący:podczas jazdy zamykałem szybkę i o dziwo szyba coraz wolniej zaczęła się zamykać-po chwili stanęła całkowicie-i co najciekawsze poszedł dymek z drzwi.Po wyciągnięciu załego mechanizmu z drzwi-sprawdziłem silnik elektryczny-jest ok. otworzyłem czarne plastikowe pudełeczko (chyba jakiś moduł do sterowania-znajduje się w drzwiach zaraz przy silniku el)) i zauważyłem iż są 2 małe przekaźniki i na jednym tzn. na jego uzwojeniu jest szadź-tak jakby izilacja się trochę przetopiła.Niestety na żadnym szrocie nie mogę tego dostać Moje pytanie jest następujące: czy nie da się jakoś obejść tej skrzyneczki???wyeliminować ją i podłączyć bezpośrednio silnik -przełącznik??

    Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź.,

    0 12
  • #2 19 Cze 2006 23:40
    _robert_
    Poziom 20  

    Przełącznik nie jest wstanie wytrzymać obciążenia silnika,trzeba to zrobić na dwóch przekażnikach które odciążą przełącznik.W taki sposób połączone nie będą się opuszczały ani domykały automatycznie
    działają tylko w trakcie trzymania wciśniętego przycisku.
    Potrzebujesz dwa przekażniki spoczynkowo zwarte(30i87a)
    zacisk 30 przekażnika do silniczka szyby
    87a do masy
    87i85 do plusa stałego lub po stacyjce
    86 do włącznika szyby(sterowanie masą na zamknięcie
    Przekażnik nr dwa
    j.w tylko 86 do włącznika sterowanie masą na otwarcie.
    koszt około 30 zł.

    0
  • #3 20 Cze 2006 08:00
    21jaro
    Poziom 9  

    Panie Robercie dziękuję za szybką odpowiedź:D. Ale muszę przyznać że troszeczkę jestem zielony w te klocki. (rozumiem że po zainstalowaniu tych przekaźników "czarna skrzyneczka "będzie zbędna?? Gdyby był Pan taki miły to prosiłbym o schemacik może być w Paincie bo naprawdę nie jestem zbyt obcykany w tym temacie:cry:.Serdecznie pozdrawiam.
    ps: rozumiem że to jest nazwa tych przekaźników acha i jeszcze jedno pyanko:gdzie moge dostać takie przekaźniki?? Przepraszam że może zadaję zbyt banalne pytania ale wolę się upewnić.

    0
  • Pomocny post
    #4 20 Cze 2006 09:53
    _robert_
    Poziom 20  

    Czarna skrzyneczka nie będzie potrzebna.Szukaj przekażnika o nr 561 lub spoczynkowo zwartego(30i87a).Przekażnik kupisz w sklepie motoryzacyjnym lub na allegro (przekażniki do odcięcia w autoalarmie)
    http://allegro.pl/item109135636_przekaznik_12_vdc_30_40_a_okazja_na_allegro.html
    Nie przepraszaj,kto pyta nie błądzi...
    Pozdrawiam
    Opel Vectra A 2.0 - elektryczna szyba

    Dodano po 6 [minuty]:

    Zasilanie i przewody włącznika znajdziesz przy wtyczce modułu(czarna skrzyneczka).

    0
  • #5 20 Cze 2006 11:31
    21jaro
    Poziom 9  

    Dziękuję Serdecznie Panie Robercie[/b]. Zakupię te przekaźniki i będę majstrował. Gdyby coś nie wyszło znowu będę Pana prosił o pomoc.Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję:D. !!!!

    0
  • #6 21 Cze 2006 19:41
    21jaro
    Poziom 9  

    Panie Robercie niestety ale nie działa:-( Silnik jest dobry na 100%. Połączyłem przekaźniki zgodnie z Pana schematem....:-( ma Pan jeszcze jakiś pomysł?? Pozdrawiam

    0
  • #7 21 Cze 2006 19:56
    wloc
    Spec od samochodów

    jeśli tak się nieruszył silniczek to może jest zablokowany

    0
  • #8 21 Cze 2006 20:12
    _robert_
    Poziom 20  

    Jeśli silnik jest sprawny na 100% to żle podłączyłeś przekażniki .
    Na wyjściu czyli przy podłączonej kontrolce(żarówce)pod dwie 30 i naciśnięciu włącznika szyby musi zaświecić jeśli nie to żle połączone ...
    Sprawdż wszystko doładnie ...
    Kontrolka podłonczona pod zaciski silniczka nie może nie świecić prz podłonczonym silniczku...

    Dodano po 9 [minuty]:

    Sprawdż czy szyba porusza się bez problemów przy wymontowanym silniku jeśli nie to kolega wloc ma rację i trzeba najpierw naprawić sam mechanizm podnośnika szyby...

    0
  • #9 21 Cze 2006 22:35
    21jaro
    Poziom 9  

    Koledzy jeśli chodzi o zablokowanie silniczka to jest to nimożliwe ponieważ cały mechanizm mam wyciągnięty-i jeśli podłącze bezpośrednio to śmiga. Pierwszy problem to podłączenia a drugi to ....... wpięcie się pod włącznik szyb. Kurcze tam jest tyle kabli że głowa mała:-( Jeśli wiecie jaki kolorek kabli wychodzących z włącznika lub wiązki w drzwiach trzeba podłączyć pod styki 85 przekażnik to proszę o pomoc.Po woli ten samochód mnie denerwuje. :-( Pozdrawiam

    0
  • #10 23 Cze 2006 21:45
    _robert_
    Poziom 20  

    Wyciągnij przełącznik szyby sprawdż na których przewodach pojawia się masa na jednym przy zamykaniu na drugim przy otwieraniu (jeden koniec kontrolki do plusa a drugi do kabelka włącznika jeśli przy naciśnięciu otwarcia zapala się kontrolka ,to jest ten przewód,analogicznie z zamknięciem),kolory tych przewodów znajdż przy module i podłącz pod 85.

    0
  • #11 23 Cze 2006 22:26
    21jaro
    Poziom 9  

    Dziękuję serdecznie. Jutro wezmę miernik i jazda. Jeśli chodzi o działanie silnika problem się rozwiązał......okazało się że przekaźniki nie było takie. tzn. jeden styk musiałem przerwać :-) Powiem szczerzę że przeraża mnie ta wiązka w drzwiach- jest 6 kabelków. Dziwne zjawisko-jak szukałem 12V to na czerwonym miałem ale jak nadusiłem przycisk otwierający szybkę wówczas spadło napięcie do 4.6 V. Ciekawe co się dzieje?????????? bo po podłączeniu silnika do tego kabelka -ilnik nie ruszył a jak podłączyłem do akumu;atorka silnixczek pięknie śmigał.

    0
  • #12 25 Cze 2006 20:04
    _robert_
    Poziom 20  

    Sprawdż bardzo dokładnie przewody w przelotce drzwi plus lub masa mogą być nadłamane.
    Trzeba znależć porządne zasilanie(silnik musi działać).
    Cała zabawa z dodatkowymi przekażnikami może okazać się niepotrzebna jeśli twój moduł nie posiada
    zasilania 12V, a z tego co piszesz wynika ,że ma
    4,6V...

    0
  • #13 26 Cze 2006 09:06
    21jaro
    Poziom 9  

    No i już po problemie. Jak się okazało był przełamany kabelek przy podłodze :-( przekaźniki podłączone, szybka założona i wszystko śmiga. Panie Robercie moduł musiałem wyrzucić ponieważ by walnięty jeden przekaźnik którego nie mogłem dostać :-( serdecznie dziękuję za pomoc.Pozdrawiam serdecznie i życzę jak najmniej problemików z instalacją elektryczną :-):D

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo