logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa obróbka sygnału we wzmacniaczu przed tranzystorem mocy?

Nap5teR 20 Cze 2006 18:36 12657 7
REKLAMA
  • #1 2747301
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Witam Szanowni koledzy.
    Mój problem jest dość nietypowy może, chciałbym poznać tajemnicę sygnału we wzmacniaczu, a mianowicie dowiedzieć się jakiej obróbce sygnał musi być poddany zanim trafi do scalaka lub tranzystora mocy we wzmacniaczu, a potem do wyjścia głośnikowego. Pytam konkretnie o to na jakiej zasadzie działa wzmacniacz. Prześledziłem kilka różnych wersji wzmacniaczy, a dokładniej ściezek i układów jakie są w nich zawarte od wejścia aż do wyjścia. Czy ktoś mi pomoże zrozumieć tą istotę rzeczy? Bardzo zalezy mi na tej wiedzy, bym mógł wtedy sam zaprojektować prawdopodobnie wzmacniacz. Pomogło by to prawdopodobnie też innym początkującym użytkownikom i serwisantom sprzętu. Z góry dziękuję za wszelkie cenne rady i odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 2747342
    barti223
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Przyłączam sie.
    Nie raz montujemy układy których nie rozumiemy;)
    pzdr
  • REKLAMA
  • #3 2748128
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2748757
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Witam

Jaką obróbke masz na myśli ??

W "klasycznych" wzmacniaczach nie ma żadnej obróbki sygnału, sygnał np. z CD trafia na wejście wzmacniacza, z wejscia kierowany jest na przełącznik źródeł sygnału, następnie na przedwzmacniacz, w któym możemy wyregulować jego barwe ( ilość niskich i wysokich tonów), balans, oraz głośnosć, potem trafia do stopnia końcowego w któym nastepuje właściwe wzmocnienie mocy i z niego do kolumn.

Oczywiscie sposoby realizacji poszczególnych stopni mogą byc różne i nie sposób ich wszystkich omówić. Przełacznik źródeł mozebyć klasycznym przełącznikiem mechanicznym albo w postaci układu sacalonego - układów scaonych też jest mnóstwo, moga być sterowane za pomoca mikrokontrolera , albo kalsycznych mikroprzełaczników.
    Tak samo sprawa sie ma z przedwzmacniaczem, możesz zrobić to na tranzystorach lub układach sacalonych, tak samo jako potencjometr można użyć "potencjometru elektronicznego" (układ scalony) albo klasycznego potencjometru.
    W urządzeniach nowszej generacji jest tak ze wszytkie te bloki sa wbudowane w jeden duży układ scalony i tyle.

jedynie działanie końćówki mocy sie nie zmienia, choć tez można zrobić ją na tranzystorach albo na układach scalonych.

To z czego zrobisz wzmacniacz zalezy tylko od Ciebie :), jesli zamierzasz budować wzmacniacz na układach sacalonych to nie ma sensu wgłębiać sie w działanie scalaka - jeśli ktoś chce oczywiście może noty katalogowe są dośc łatwo dostępne.

Zaprojektowanie wzmacniacza na tranzystorach nie jest sprawą prostą i nie wiąże sie z przeczytaniem jednej książki czy wypowiedzi na tym forum.

Jeszcze jedno : sa wzmaniacze klas D i T, w których mozna powiedzieć zachodzi obróbka sygnału - sygnał przekształcany jest na ciąg impulsów prostokatnych , które potem odwzorowywane są w tranzystorach mocy , za pomoca odpowiednio zbudowanych filtrów wyjściowych.

Tak naprawde cała tajemnica działania jakiego kolwiek układu elektronicznego czy to TV czy radio, czy wzmacniacz, lezy w zasadzie działania poszczególnych elementów - tranzystorów, rezystorów, kondensatorów itd..
    Poprostu kiedyś ktoś mądry kombinował i znając zasade działania tranzystora wymyślił ze można nim np. wzmacniać sygnały, przy użyciu odpowiednije kombinacji elementów zewnętrznych. :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3584997
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Każda, chciałbym liznąć po trochę informacji z każdego źródła, jakie można znaleźć, każda klasa wzmacniaczy po trochę, szczególnie te najwyższej mocy, gdyż takich właśnie wzmacniaczy czeka mnie serwis niedługo i chcę wiedzieć dokładnie z czym mam do czynienia. Najważniejsze co muszę wiedzieć to właśnie to, co się z sygnałem audio dzieje od wejścia po wyście na głośniki. Znam podstawy elektroniki, ale nie miałem nigdy okazji się zagłębić w temat wzmacniaczy, co jednak okazało się mi bardzo potrzebne, więc proszę o pomoc :)
  • #6 3585201
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Nie kumam - znasz podstawy a nie znasz budowy (zasady działania) wzmacniacza ale jednoczesnie bierzesz sie za ich serwis- cos mi tu nie gra kolego.
    Mam zwyczaj ze nie biore sie za cos czego nie znam- szczegolnie jesli nie jest to MOJE
    Pozniej taki sprzet trafia w rece prawdziwego fachowca ktory MA wiedzę, praktykę i DOSWIADCZENIE - zagląda do urzadzenia i widzi istną demolkę - bo komuś sie wydawało ze to takie proste... Masę takich postów juz tu przeczytałem

PS Jesli bedziesz miał doczynienia z koncowkami duzej mocy to najprawdopodobniej bedzie to klasa AB - najbardziej popularna w tym segmencie. Wg mnie powinienes zaczać tę przygodę od zbudowania (od podstaw) czegos mniejszego by wogóle zrozumieć o co tu biega
  • REKLAMA
  • #7 3585370
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Cytat:
    chciałbym liznąć po trochę informacji z każdego źródła, jakie można znaleźć, każda klasa wzmacniaczy po trochę, szczególnie te najwyższej mocy, gdyż takich właśnie wzmacniaczy czeka mnie serwis niedługo i chcę wiedzieć dokładnie z czym mam do czynienia.

Zbyt łatwe to nie jest. W moim przypadku, aby wykonywać obecny zawód musiałem uczyć się 3 lata zawodu w szkole, i mając blisko 30 lat praktyki, ciągle zaskakują mnie nowe rozwiązania układów.
  • #8 3586918
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasad obróbki sygnału audio we wzmacniaczach przed stopniem mocy, ze szczególnym uwzględnieniem różnych klas wzmacniaczy, w tym klasy AB, popularnej w urządzeniach wysokiej mocy. Sygnał audio z źródła (np. CD) trafia najpierw na przełącznik źródeł, następnie do przedwzmacniacza, gdzie możliwa jest regulacja barwy dźwięku (tonów niskich i wysokich), balansu oraz głośności. Dopiero potem sygnał jest wzmacniany w stopniu końcowym mocy i kierowany do wyjścia głośnikowego. Realizacja poszczególnych etapów może być różna – od układów dyskretnych na tranzystorach po układy scalone i potencjometry elektroniczne, często sterowane mikrokontrolerami. Wzmacniacze wysokiej mocy wymagają zaawansowanej wiedzy i praktyki, a ich budowa i serwis są złożone, co podkreślają doświadczeni użytkownicy. Zaleca się rozpoczęcie nauki od prostszych konstrukcji, aby zrozumieć podstawy działania wzmacniaczy przed podjęciem się serwisu urządzeń o dużej mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA