Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

126p cały czas swieca kontrolki i nie za sie zgasic.

Kukiz18 20 Jun 2006 21:35 2130 10
    Kukiz18
    Level 21  
    Witam. mam malucha EL. wywalilo mi juz kilka razy bezpiecznik nr 7 odpowiedzialny min za spryskiwac i wycieraczki. kiedys spalil mi sie w drodze i zwarlem to przewodem. Poki stacyjka byla nie przekrecona bylo ok. Nastepnie zapalilem samochod , ujechalem 100m i zaczeło sie kopcic:/ od tej pory samochodu nie mozna zgasic kluczykiem a kontrolki (ładowanie i cisn oleju swieca non stop) musze odłaczac akku. Poza tym wszystko sprawne. Co moze byc nie tak? dokad idzie ten kabel z bezp nr 7

prosze o pomoc
    andrzej1982
    Level 18  
    Sprawdź kostkę stacyjki, pewnie jest spalona. A co do bezpiecznika to nie pomogę.
    Kukiz18
    Level 21  
    moze to troszke glupie pytanie, ale gdzie ja znajde? pod kierownica? apropo stopiony kabel w bezp idzie chyba do samego silnika. Znalazłem w komorze silnika taki sam o takim samym kolorze, jest stopiony:/
    Kukiz18
    Level 21  
    alternator?? ładowanie jest wiec po co?
    tzok
    Moderator of Cars
    Więc pozostaje Ci "wypruć" wiązkę, w której jest ten kabel i ją wymienić, bo się zrobiło zwarcie między przewodami w wiązce. Na przszłość radzę też nie "drutować" bezpieczników, bo skoro się palą to znaczy, że coś jest nie tak (jest przebicie, zwarcie).
    Kukiz18
    Level 21  
    "wypruc" wiazke :( ona biegnie od samych bezpieczników zakamarkami do silnika, nawet nie wiem gdzie bo nie widac. wiem tylko ze i z przodu i z tyłu przy silniku jest podtopiony ten kable. Szkoda ze nie wiem do czego idzie :(
    andrzej1982
    Level 18  
    Kostkę stacyjki, musisz zdjąć kierownicę, obudowę kolumny i to jest takie coś do którego dochodzą kabelki przykręcone do stacyjki na 2 małe śrubki. Będziesz je widział z "przodu" stacyjki.

Proponuję zakupić książkę Fiat 126 Sam naprawiam, może się przydac do niektórych czynności.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przede wszystkim kostka stykowa stacyjki. Tak jak wyżej naiano dostaniesz się do niej po ściągnięciu obudowy kolumny kierownicy. Przy bębenku kluczyka. Wykręcasz dwie śrubki i wychodzi.
    Następnie szukasz przyczyny palenia się bezpiecznika. Czy palił się sam z siebie, czy w momencie załaczenia wycieraczek lub spryskiwacza? Musisz sprawdzić czy nie zasila on jeszcze innych obwodów.
    Po trzecie. Skoro już zaczęło się palić i teraz masz ciągłe zwarcie, to musisz rozebrać puszkę bezpieczników i sprawdzić co się popaliło. Bo jeżeli puszka uległa stopieniu, to możliwe, ze jakieś przewody teraz zwierają. Możliwe, że konieczna będzie wymiana.
    W necie powinieneś bez trudu znaleźć schematy elektryki do malucha. Pogooglaj sie z hasłem fiat 126p. Jest strona fanklubu i wiele porad technicznych.
    PS. Czy auto nie było bite lub elektryka jakoś łatana lub przerabiana?
    1robert
    Level 18  
    możesz mieć zwarcie na kabelkach które idą do skrzyni biegów do włącznika lampy cofania. miałem taki przypadek .. troche sie na szukałem zanim znalazlem.. czasem kabel sie po prostu przetrze o skrzynie i zwiera do masy . żeby było śmieszniej to czasem zwiera a czasem nie... :)
    pozdrawiam
    Kukiz18
    Level 21  
    Własnie tak:) zwarcie bylo na kablu ktory biegl do czujnika cofania. Zreperowałem to. A to ze cały czas swiecily kontrolki to wina stykow stacyjki. Po małej przeróbce wmontowałem styki ze stacyjki z fiata125p. Dziękuje wszystkim za pomoc. Problem uwazam za rozwiazany. temat zamkniety.