Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor JC-1945UMW MultiSync E950 - brak obrazu

23 Cze 2006 11:38 1437 24
  • Poziom 12  
    Mam monitor model: JC-1945UMW MultiSync E950, w którym po załączeniu zaczyna buczeć transformator w przetwornicy nie ma żadnych wychodzących napięć, tak wygląda usterka. Zamieszczam ten temat bo może ktoś już miał podobne uszkodzenie. Dodatkowo mam pytanie dotyczące schematu tego monitora, ponieważ nie mogę znaleźć go :-( jeśli ktoś mógłby podąć gdzie mógłbym go ściągnąć, to pomogłoby mi w zlokalizowaniu usterki.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 12  
    Zacznę od tego ze przetwornica ta posiadała na początku te napięcia, ale przy próbie sprawdzenia czy czasem powielacz nie padł tzn. podczas odłączenia cewek odchylania i sprawdzeniu napięć na powielaczu, zgrzał mi się tranzystor na wysokim napięciu niestety uszkodził się:( po wymianie pojawiła się właśnie ta usterka i teraz za bardzo już nie wiem gdzie mam tego szukać:( wydaje mi się ze to może być spowodowane jakimś zwarciem zaraz za tym transformatorem.

    Tutaj zamieszczam genezę usterki tego monitora:

    A usterka tego monitora polegała na tym ze obraz pulsował powodowało to zaburzenie obrazu, które polegało na tym ze obraz zmieniał swoje parametry raz był zwężony raz za bardzo rozszerzony, ale dało się to naprawić z menu monitora i później wracał obraz do normy towarzyszył temu taki stuk podobny do tego jak przy uszkodzonym tranzystorze na wysokim napięciu tzn. takie jakby próbkowanie, aż do momentu jak przestał działać całkowicie:(

    p.s. Ten schemat juz mam lecz nietety to nie jest ten model ale choc troche podobny.
  • Poziom 34  
    Cześć.
    Po pierwsze Sprawdź czy przetwornica Ci się uruchamia - odłączenie cewek to był bardzo zły pomysł - takie rzeczy sprawdza się podłączając w miejsce HOT-a żarówkę, a nie wypinając cewki.
    Padł pewnie reg. napięcia +B - jeśli nie pasuje schemat Prześledź po ścieżkach od zasilanie i powinien tam siedzieć jakiś mosfet.
    Oczywiście po drodze mogą się znaleźć jakieś bezpieczniki lub rez bezpiecznikowe.

    Co do pierwotnego uszkodzenia to wygląda na jakieś zimne luty albo padający trafopowielacz (pasowało by sprawdzić pojemność kondensatorów).
    Pozdrawiam.
  • Poziom 12  
    Jeśli chodzi o to czy na HOT-cie mam jakieś napięcia to ich nie mam :( ten MOSFET na wyjściu z przetwornicy to jest ok. Napisz dokładnie czy to o ten ci chodzi on jest zaraz na wejściu powielacza razem z zestawem diod (czy to jest ten regulator napięciu +B).

    A co do HOT-a ten tranzystor 2SC5411 jest dobry, ponieważ wymieniałem go na nowy (udało mi się znaleźć nawet oryginał :)).

    Chyba zostaje mi sprawdzanie elementu po elemencie od przetwornicy do powielacza, bo tak jak pisałem po tym zagrzaniu się HOT-a zaczęły się te problemy z buczącym transformatorem w powielaczu :( .

    A co do cewek to odpiąłem je, dlatego żeby sprawdzić czy one czasem nie obciążają za bardzo powielacza, jeśli on by się uszkodził (dokładnie chodziło mi tu o to czy on po prostu wydala, bo bez znacznego obciążenia powinien startnąć i powinny się pojawić napięcia wychodzące z przetwornicy).
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 21  
    Czy E950 nie ma czasem osobno WN i osobno odchylania? Czy pulsowanie obrazu było w stylu zoom tzn. zmieniała sie szerokość i wysokość w tym samym czasie? Jeśli tak było to trafopowielacz do wymiany ewentualnie naprawy.

    I nigdy nie wypinaj cewek w ten sposób.
  • Poziom 12  
    Jeśli to trafo powielacz to jak sprawdzić czy to on padł, nie chodzi mi o to ze po prostu nie ma napięcia na HOT-cie, bardziej rozchodziłoby mi się o to czy jest jakiś inny sposób (nie ma w ogóle napięć za trafo powielaczem i przed nim tez :().

    Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa, jeśli on jest uszkodzony to może to powodować zwarcie aż takie ze nie mam żadnych napięć w przetwornicy?!

    Dodatkowo mam pytanie, jeżeli to on to, w jaki sposób go naprawić, jeżeli jest taka możliwość.
  • Poziom 21  
    Najpierw odpowiedz na moje pytania.
    Co do braku napięć to monitor ma zabezpieczenia pewnie któreś zadziałało.
  • Poziom 12  
    cyt: "Czy E950 nie ma czasem osobno WN i osobno odchylania?"

    Nie za bardzo rozumiem, o co dokładnie, co chodzi w tym pytaniu czy może o to ze bezpośrednio z HOT-a podaje napięcie na cewki czy poprzez jakieś układy...

    Ale postaram się to przybliżyć o tuz:

    U mnie wygląda to tak z HOT-a bezpośrednio idzie na jeden zacisk wtyczki tam gdzie są podpięte cewki ochylania, a na kolejny zacisk tej wtyczki (cewek odchylania) podpięte są dwie cewki (nie odchylania), które są sterowane z przekaźnika, a przed nimi jest zestaw tranzystorów MOSFET.
    Te dwa zaciski na tej wtyczce do której są podpięte cewki odchylania są oznaczone CNDY - może to coś wyjaśni.

    Natomiast, co do drugiego pytania cyt: "Czy pulsowanie obrazu było w stylu zoom tzn. zmieniała sie szerokość i wysokość w tym samym czasie?" to:

    Tak się zachowywał do póki nie uszkodził się całkowicie.

    Mam nadzieje ze to pomoże w udzieleniu mi pomocy z moją usterka starałem się jak mogłem przybliżyć problem.

    Na zakończenie ma pytanie dotyczące tych zabezpieczeń czyli co najczęsciej uszkadza się w takim przypadku?
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Jeśli rozszerzaniu towarzyszył trzask to na 100% masz uszkodzony powielacz, zresztą po objawie to nawet bez trzasku 70% szans że to powielacz.

    Resztę uszkodziłeś sobie sam po odłączeniu cewek. Jeśli zabezpieczenie WN zadziałało to nie wypaliłeś sobie wtedy dziury (na środku ekranu) w luminoforze. Jak wypaliłeś to wyrzuć ten monitor na złom. Co mogłeś uszkodzić ?? dobre pytanie. Pewnie regulator i jakieś rezystory zabezpieczające, może wtórną w zasilaczu w gałęzi zasilającej odchylanie. Jak się bawiłeś dłużej z odłączonymi cewkami to diabli wiedzą co jeszcze. Nie pozostaje nic jak miernik do ręki i szukać.

    ps. Widzę że o budowie monitora masz mgliste pojęcie, proponuję oddać go do serwisu. Tak na oko naprawa wyjdzie pewnie min. 150zł zastanów się czy warto dać tyle kasy za baniatą 19".
    A i nie kupuj chińskich zamienników trafopowielacza za 80 czy 100zł .
  • Poziom 12  
    No cóż mam nadzieję z nie wypaliłem sobie dziury w luminoforze
    Dzięki za rade...

    A co do tego czy się opłaca za bianatą 19 dać 150zl (oczywiście minimum...(serwis)) za naprawę to chyba sam znasz odpowiedz.

    A jak piszesz ze się znasz na naprawie a z tego, co piszesz to tak jest to wiesz ze się nie opłaca oddać to serwisu

    A tak na marginesie to mógłbyś trochę oszczędzać trochę może nie do końca początkujących serwisantów, ale może nie tak zawansowanych jak ty, ale to chyba typowe dla każdego, kto już coś wie.

    Ale dziękuje za radę pomogła

    A dodatkowo żeby upewnić cię ze jestem może początkującym serwisantem to dodam ze jak nie ma sterowania odchylaniem to ruch elektronów, które są sterowane właśnie omawianym odchylaniem nie mają sterowania i mogą uderzać w sposób nie ukierunkowany (np.zbyt dużą prędkość elektronów) to może właśnie spowodować omawianą usterkę.(Wypalenie luminoforu!!!!)

    Jeszcze raz dziękuje!!!!!


    Pozdrawiam:-)

    p.s. Jak to mowią "kto pyta ten nie błądzi". - aha i jeszcze jedno jak tam moze być jakieś napięcie na ochylaniu, jeśli zasilania nie ma bo jest wypięte...
  • Poziom 21  
    Nie nie, moja porada na temat serwisu nie była złośliwa.
    Widzisz w dobrych serwisach za wycenę z reguły nie bierze się kasy czasem warto zapytać. Pierwotna usterka u dobrego fachowca kosztowała by cię pewnie to 130zł -150zł i tydzień czy dwa czekania, dostał byś gwarancję.
    Znając się na monitorach zaoszczędził byś około 50-70zł.

    Gdybyś odłączył zasilanie odchylania to nie uwalił byś HOT-a. Teraz zasilania nie ma bo pewnie padł regulator czy jakiś bezpiecznik po drodze.

    pozdrawiam
  • Poziom 12  
    To właśnie wiem i dlatego zadaje pytania, bo w ten sposób chciałem zaoszczędzić te parę złociszy, bo tak jak piszesz to jest typowa usterka trafo powielacza, a chciałem tego uniknąć i trochę pokombinować, ale jak to mówią no „pay no game”:(, (że tak powiem sprawdzić wszystko przed kupnem jego, bo często w brew pozorną coś, co się wydaję oczywiste, wcale do końca tak być nie musi), ale jednak chyba będę zmuszony do zakupu tego trafa :( i go wymienić, a dodatkowo wskazuje na to jego rocznik i sposób eksploatowania no cóż.

    Jednym słowem chciałem trochę zaoszczędzić myślałem, że to jakiś kondzior padł i zwiera, ale niestety usterka jest poważniejsza:(

    Dziękuję za rade:)

    Pozdrawiam:)

    P.s. Tak wiem ze zaoszczędziłbym bym bo koszt usterki wyniósłby mnie tylko zakupiony trafo powielacz :) bo resztę zrobiłbym sam :) - czasem poprostu łatwo coś przekombinować:(
  • Poziom 21  
    Tak jak pisałem nie kupuj tanich chińskich zamienników z netu nawet jak będzie pisało że to taki sam model trafa.
    Oryginał dostaniesz pewnie w Bielsku tam z tego co wiem jest serwis autoryzowany (tylko cena będzie pewnie wyższa ale można zapytać). Możesz też oddać do naprawy do Wrocławia, poszukaj na forum.

    Jeśli WN jest osobno (a tak mi się coś wydaje) to najpierw doprowadź monitor do stanu pierwotnego bo wymiana trafa nic ci nie da.
  • Poziom 12  
    Tak wypełni się z tobą zgadzam trzeba posprzątać, co się popsuło...:) Tak właśnie się dzieje jak się za dużo kombinuje:( można łatwo prze kombinować :(

    A później się zabrać za wcześniejszą usterkę (tę prawidłową).

    Dziękuje za radę na pewno skorzystam :)

    Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące właśnie tego osobnego toru WN i odchylania poczym najłatwiej poznać, że jest osobno? Jeśli nie sprawiało ci to zbyt wielkiego problemu wyjaśnienie mi tego.

    A dlatego pytam, bo spotkałem się z tym dopiero przy tym monitorze, bo wcześniej nie zwracałem na to uwagi, że tak powiem nie musiałem przy wcześniejszych naprawach, a ta wiedza może się przydać.

    Z góry dziękuje za odpowiedz!!!
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Najłatwiej poznać po tym że HOT i cewki odchylające którego są do niego podpięte nie mają połączenia z pierwotnym uzwojeniem trafopowielacza. Do Hot-a zamiast trafopowielacza jest podpięty osobny dławik czy też transformator podobny do tego w zasilaczu który robi za indukcyjność w odchylaniu.

    Wtedy też trafopowielacz jest najczęściej sterowany małym (w stosunku do 2SC5411) przykręconym do radiatora tranzystorem typu MOSFET (np: 2SK.. , IRF..... FS10KM..., itp.).
  • Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedź i teraz mogę napisać ze tak właśnie mam znajduje się tam taki transformator podobny do tego co mam w przetwornicy i jest też tam taki MOSFET 2SK2522 dodatkowo nie napisałem wcześniej ze jego właśnie wymieniem na IRF540, i właśnie po tej wymianie tego MOSFET-a zagrzał mi się HOT :(

    Może to jest moja przyczyna buczenia transformatora w przetwornicy :(

    A wymieniłem go bo zamiennika nie było w sklepie, wiec polecono mi taki powiem tak byłem pełen obaw (bo parametry były podobne ale nie był to zamiennik niestety :(),ale zaryzykowałem i niestety nie ruszył :(i to chyba jest przyczyna tej drugiej usterki:(

    Jak to mówią „kto się spieszy to się diabeł cieszy” :(
  • Poziom 21  
    Przykro mi ale 2SK2522 napewno nie pracuje jako traznystor kluczujący WN. Patrząc po parametrach to chyba bardziej w układzie korekcji w odchylaniu. Wywalił bym tego IRF540 bo widze że on ma zaledwie 100V VDS. Wstaw z powrotem tego 2SK2522 lub IRF640.
  • Poziom 12  
    Ale w każdym bądź razie mam tam taki transformator wiec wydaje mi się mam to odseparowanie WN od odchylania.

    Jeśli mógłbyś napisać, jakiego typu jest ten MOSFET to bardziej mógłbym się upewnić, ale najprawdopodobniej tak mam tak jak pisałem wyżej to odseparowanie, chyba to ten (2SK2645 – parametry MOSFET typu n 600V 9A 50W) on znajduje się zaraz przy tym właśnie transformatorze.

    Ale cóż jednak przy dłuższym grzebaniu w nim najprawdopodobniej usterką jest ten trafo powielacz :(
  • Poziom 21  
    Napewno odchylanie i WN są osobno na 100%.
    Tak 2SK2645 najprawdopodobniej o oznaczeniu Q5R1 będzie sterował trafopowielaczem bo w tych monitorach trafo było oznaczane T5R1.

    Nie bardzo widzę cię w tej naprawie. Ale można spróbować odpiąć zasilanie na trafopowielacz (nie na odchylanie, trzeba wiedzieć gdzie) , zdjąć PK z kineskopu aby nie uszkodzić przez przypadek kineskopu i włączyć jak odchylanie jest sprawne to zasilacz i odchylanie powinny wystartować bez problemu.
    A wsześniej wywal tego IRF540 i wstaw z powrotem 2SK lub IRF640.
  • Poziom 12  
    Jeśli dobrze rozumiem to przez wyłączenie zasilania trafo powielacza rozumiesz wyłączenie chyba rezystorów, które wychodzą z kostki zasilacza, bo tak będzie najłatwiej, :) bo z tej kostki wychodzą napięcia na trafo powielacz znajduje się tez tam kilka diod i ten MOSFET.

    Te napięcia to +220 V i +80V te napięcia przychodzą na 1 i 2 nóżkę trafo powielacza chyba o to ci chodzi :).
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Nie odpięcie wyjscia z zasilacza nic nie da. Z tego co pamietam zarówno WN jak i odchylanie jest zasilane z 220V, odłaczyć trzeba w odpowiednim miejscu na płycie głównej.

    Podkreślam w odpowiednim nie na nogach powielacza.
  • Poziom 12  
    Aha no... Ale może dojdę do tego, chociaż nie mam oryginalnego schematu... Bo na necie go nie mogłem znaleźć :(

    Chyba wydaje mi się ze wiem, o co ci chodzi mianowicie o wyłączenie napięcia przychodzącego na cycka, i masz rację z tym, że jak odepnę zasilanie trafo powielacza to mi nic nie da :( ( to fakt ze wyłączę to napięcie na cycku, ale również wszystkie inne napięcie :()

    To odpięcie powinno mi dać odpowiedz czy działają mi inne układy (zasilacz i odchylanie), bo tak jak pisałeś, jeśli padł ten trafo powielacz no i może jakieś inne elementy po tym jak mi się zagrzał ten HOT, (czyli zabezpieczenia), a dzięki temu wyłączamy właśnie ten obwód (WN). Dzięki temu sprawdzę czy tu tkwi ta usterka :).

    Pozdrawiam i dziękuję za rady!!!
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Z zapisków widzę że WN jest zasilany z 80V a odchylanie z 210V.
    L5R1 jest taka cewka mam ja zapisaną zdaje sie że jej odlutowanie powoduje odpięcie zasilania na trafo.
  • Poziom 12  
    Tak jest tam taka dokładnie :) - powinno pomóc :)

    pozdrawiam i dziękuje za radę!!!