Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Potrzebuje dobry gosnik 12" ktory:

raper6 26 Jun 2006 11:16 4875 58
    raper6
    Level 16  
    -nisko zejdzie w zamknietej obudowie
    -zatrzesie buda konkretnie
    -bedzie miał wysokie cisnienie
    -cena do 650zł

czekam na propozycje chciałbym jeszcze uzyskac opinie o tych stxach po 155zł
    cursor
    Level 30  
    ES300 Hertza. Obudowa 25-30l zamknięta.

Co do tego stx'a to szukaj na forum, jest o nim tyle opinii co użytkowników. Większość jest pozytywów.
    raper6
    Level 16  
    a jak sie ma ten stx do hertza słyszalem ze to ta sama klasa to prawda jak z trwałoscia itp nadaje sie do duzego cisnienia jest miekki??
    cursor
    Level 30  
    Ten stx to głośnik o klase niżej. Z stx'ami jest ostatnio problem z linkami sygnałowymi. Głośnik moim zdaniem nie nadaje się do dużych ciśnień. Żeby osiągnąć duże ciśnienie w samochodzie musisz szukać głośnika o ciężkiej membranie, dużym xmax i silnym napędzie( no i oczywiście o dużej mocy). Do tego mocny wzmak i jesteś wstanie osiągać duże ciśnienia.
    A tak poza tym to po diabła ci duże ciśnienie, żeby pokazać jaki to ze mnie dres(bez urazy, ale tylko z tym mi się to kojarzy). W dBdragu nie pewno nie będziesz startować bo pytałbyś konkretnie o głośnik do tego celu.

Tak poza tym to jakiej muzyki słuchasz? I dlaczego obudowa zamknięta?
    mlody1921
    Level 29  
    dla mnie to paranoja
    ktos lubi ciśnienie a okazuje sie ze jest z niego dres

ja lubie ciśnienie mam AP i chce podłaczyc do niego monacor 1502

ale czuje ze to bedzie malo predzej czy pozniej chcialem sie spytac o opinie hertz 38 albo cos co pozadnie autem bedzie trzesło
    raper6
    Level 16  
    ano hiphop czasem tekno ale rzadko
    mowicie ze sie nie nada do duzych cisnien narazie mam chetke na lanzara
    12" zamknieta dlatego ze auto małe (seicento) teraz mam gt4 i gra fajnie ale nie nisko do techno miodzio do hh lipa..
    a co do db drag to chetnie bym wystartował ale jakie dac glosniki 1lub2 na 1502 monacor zeby uciagnał....???????????

co wy sie tak na tego dresa upieracie jak "przepone przytyka" to fajne uczucie nie zadne dresiarskie a przeciez nie slucha sie czegos co ma 125dB non stop bo słuch siadzie po kilku kwadransach ...
    raper6
    Level 16  
    przegladałem te tematy znam je na pamiec
    ten pionek to straszny zamuuulacz ponoc nie da sie tego słuchac sam niewiem chcialbym bardziej precyzyjny i tez grajacy nisko..moga byc 2 słabsze badz jeden dobry.
    raper6
    Level 16  
    no ciekawa propozycja ale ten qts a cos do BR 45l wysokocisnieniowego??
    a taki??
    http://www.mivoc.pl/?lang=pl&str=1&mka=2&his=4&kat=190&pid=41&img=2&par=1
    albo to:
    http://caraudiosecurity.com/shop/product/products_id/4399.html
    a moze taki:
    http://www.gmm.com.pl/produkty/Carpower_predator-12 to doc kosztowne ale ponoc daje rade słyszał ktos czy moze lepiej :
    http://www.allegro.pl/item110084787_nowosc_jbl_power_1022_wysylka_gratis_bonus.html tylko12"
    luk1980
    Level 22  
    Witam
    Z tego co mi kumpel mówił to Predator gra całkiem całkiem.Jezeli chesz głośno to ravemaster BSW 124-II albo BSW 154-II te głośnik cię zabije:)głowe urwie od kręgosłópa a uszy przebije:)
    krystiankrywald
    Level 15  
    a ja polecam Spirit czyli hi-end sinuslive ... zagra ci każdy rodzaj muzyki . proponuję do niego obudowę zamkniętą 46 litrów . gra rewelacyjnie. robi porządne ciśnienie daje niesamowity bass a mimo to da sie w środku rozmawiać .. dzwięk jest na tyle czysty że nawet słuchając go przez godzinę praktycznie na maxa nie rozboli Ci głowa a gwarantuję że włosy na głowie będą stawały. grunt to dobra regulacja na wzmacniaczu...

jak coś to zapraszam na odsłuch ,,,

pzdr
    qscgu
    Level 34  
    po pierwsze co ma ciezka membrama do cisnienia? no ma: zaniza je. Nie chce wykladac po raz kolejny o SPLu. Sound Pressure Level - to jest wlasnie cisnienie akustyczne ktorego tak pragniecie, niestety jest wzgledne, zalezy w jakiej czestotliwosci chce je uzyskac. bo nic nie napisaliscie o basie, to ja polece 12-19/150 tonsila, ma bodajrze 103dB... no i macie duze cisnienie! A teraz tak na powaznie:
    do samochodu nie mozemy szukac glosnikow z duzym xmaxem na poziomie 9mm lub wiecej bo jak wiadomo obudowa samochodu podbije najnizsze czestotliwosci i bedzie wam sie wydawalo ze bas jest przeciągniety jak topiący sie ser, mocny uklad magnetyczny nieco nadrobi wysoki xmax ale dalej bedzie slychac przeciągniety bas, 5mm to takie optimum, tyle mają BSW i wydają sie byc 1wszym wyborem do samochodu jesli chodzi o jakosc a jesli chodzi o stosumek jakosc/cena to przegrywają tylko z ..... uwaga 30-300-4AP ktory jak narazie ma najlepszy stostunek jakosci do ceny 12" do auta. Nie komentuje oczywiscie JBLa ktorego nie slyszalem a i wydaje mi sie ze ES300 Hertza nie gra az tak bardzo lepiej od APka STXa zeby placic za niego 2-3 razy tyle co za APka... dla mnie absurd pozatym ma troche przeciagajacy bas...
    mlody1921
    Level 29  
    qscgu a jak mi chodzi o cos w graniu jak AP tylko mocniej zeby bardziej kopało to co wybrac es380 czy bsw 15??
    bbartasswlkp
    Level 31  
    Ja proponuje Tobie suba marki Boschmann ALX 122SP w cenie 200zł na allegro. Do tego sam złóż skrzynie i masz taki bas co żaden głośnik w tej cenie nie osiągnie.Ja właśnie miesiąc temu złożyłem do niego skrzynie i jestem bardzo zadowolony z tego jak gra ten głośnik , ładny miękki bas donośny i dużym zapasem na więcej. Przy 100w rms ciężko żeby co kolwiek w pokoju nie drżało.Mam go w domu bo tyle co wczoraj zdałem prawko i dopiero zamierzam kupić samochód.No a co sie liczy najbardziej bas.Tu Masz linka jak byłbyś zainteresowany zrobieniem Swojego suba na tym głośniku. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic498818.html https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic498818.html
    POZDRAWIAM BBARTASSWLKP
    qscgu
    Level 34  
    bbartasswlkp: juz to pisales 2gi raz pozatym nie wiem jak mozna porownywac suba ktory gra w domu do suba do auta, to sa 2 rozne swiaty takze jesli uwazasz ze cos dobrze gra w domu to moze grac fatalnie w samochodzie i vice-versa

mlody1921: to ci zrobie porowanie totalnie deklasyfikujące ES
    . . . . . . ES380 . . . . BSW15
    SPL . . . 95dB . . . . . 97dB . . . . . . BSW Wygrywa
    BL . . . . 13,28Tm . . 18,40Tm. . . . BSW
    xmax . . 9mm . . . . . 5mm . . . . . . BSW bedzie kopal a ES bardziej przeciągal
    FS . . . . .24,2hz . . . 20hz . . . . . . BSW bedzie mial lepsze zejscie
    moc . . . .450W. . . . 250W. . . . . . BSW wytrzyma troche mniej ale za to nie potrzebuje 1000W zeby go rozruszac i ladnie kontrolowac
    Q[tasow] nie ma sensu prownywac. Jak chcesz cos co kopie to napewno BSW bedzie lepszy no i na dodatek tanszy o 100zl
    cursor
    Level 30  
    qscgu to weź mi wyjaśnij w jaki sposób passat_eq osiągnął w passacie kombi 144dB w dBdragu na głośniku, który ma 80dB efektywności? Zrobił to na głośniku earthquake magma 15". Głośnik ma membrane o masie prawie 0,5kg i do tego duży xmax(nie pamiętam teraz jaki) i ten głośnik nie muli. To samo infinity perfect 10vq. Głośnik z wymiennymi równoważnikami, pozwalającymi zmieniać qts. Głośnik najczęściej ma zakładany równoważnik odpowiadający za qts=0,35 i jest pakowany do skrzynek zamkniętych ok. 30l. Nie muli wogóle, mimo, że ma ciężką membrane i stosunkowo duży xmax. Jeśli chodzi o suby, szczególnie w samochodzie to liczy się mocny napęd. Stąd te duże moce samych głośników i wzmacniaczy.

Żebyś nie miał podstaw do sprzeczki, że apekiem osiągniesz większy spl na basie(cały czas o mowa tylko o dużych ciśnieniach na basie) to poszukaj postów użytkownika passat_eq. Pisał, w którymś z postów, że koleś na dwóch beymach power 15 osiągnął o 3dB niższe ciśnienie niż on. a jak wiadomo 3dB więcej to 2 razy więcej mocy. Jak przejrzałbyś jego posty, to znajdziesz także opis, dlaczego wysokie spl głośnika w samochodzie to nie wszystko.
    mlody1921
    Level 29  
    no dobra dobra ale ja chce osiągnąc cos w brzmieniu jak Ap tylko bardziej kopiące niewiem czy bsw15 niebedzie twardy glownie gra u mnie rap hh d'n'b ale i techno sie znajdzie to niema byc bum bum bum bylko takie buum buuuu jak Ap

Dodano po 23 [sekundy]:

jestem zielony w tym dlatego pytam sie was szpeców ;]

Dodano po 6 [minuty]:

a i glosnik bedzie mialo co ruszac
    qscgu
    Level 34  
    cursor: nic nie musze szukac. wiadomo ze glosnik zachowa sie w zaleznosci od swojej obudowy, jesli wsadzimy glosnik z duzym xmaxem i mocnym ukladem magnetycznym do obudowy zamknietej to nie bedzie mulil, z tym ze bedzie slychac w samochodzie wyrazne podbicie niskich czestotliwosci. NIe musisz mi tlumaczyc dlaczego tak sie dzieje w samochodzie ale po co pakowac w glosnik 1000W skoro mozna polowe z tego i uzyskac podobny efekt, earthquake'i sa dobre do samochodu tylko jesli wsadzi sie je w obudowe zamknieta, Sluchales go w BR? pewnie byla by to porazka, tak samo jakis model helixa.... byl wpakowany w BR a ja w samochodzie myslalem ze zamiast muzyki kolega puscil generator 40hz.... pomimo tego ze jego magnes jest chyba taki sam jak 32-300 od STXa. Dlatego osiągnal passat_eq 144dB w swoim pasacie bo pewnie wpakowal w swoj glosnik 1kW mocy + dodatkowo trzeba pamietac o czyms takim jak obicia fali. To wlasnie dlatego samochod podbija najnizsze czestotliwosci bo jak wiadomo fala o niskiej czestotlwiosci w powietrzu ma sporą długosc 40hz bodajrze 8m.

mlody1921: Takiego brzmienia jak AP nie uzyskasz innym glosnikiem, jednak najbardziej zblizony wg mnie bedzie BSW, chyba ze chcesz to zrob suba na 2 takich glosnikach 30-300-4AP i bedziesz mial takie same brzmienie
    mlody1921
    Level 29  
    qscgu wkoncu kto mi pisze jak trzeba to mowisz ze jak bym chcial to uzyskac to tylko BSW15 bo mowi kazdy ze hertz gra podobnie jak AP

tylko xmax ma 5 niejest to malo a jak paka do bsw byla by dobra bo mam mazde mx-3 niema tam bagaznika za duzego a musi byc dojazdówka jeszcze :(

i dlatego mysle o jednej 15 pod monacor albo 990atx

P.S jeszcze procz tego jak sie ma ten zestaw naprawczy do koła zamiast dojazdowki ??;>

Dodano po 2 [minuty]:

a cos takiego jeszcze wypatrzyłem
    http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=2&man_id=66&prod_id=2501
    raper6
    Level 16  
    ab predator z carpower podobno ma ciezka membrane solidny xmax i spl tez ok przytka przepone??
    a te Ap stxy gdzie i za ile z przesyłka macie link??
    qscgu
    Level 34  
    mlody1921: a wiesz ile ma AP xmaxa??? 3mm!!!!
    z tego co widze to wy nie wiecie co to jest parametr xmax, to wcale nie jest maxymalne wychylenie liniowe niszczące glosnik- xdam. Np taki AP ma xmax 3mm a xdam 2cm. Im mniejszy xmax tym szybszy i MOCNIEJSZY bas ktory potrafi "kopac klate" a im wiekszy xmax tym bas jest bardziej przeciągający... na to wplywa tez uklad magnetyczny, szerokosc szczeliny i masa ukladu drgającego. Oczywiscie xmax bezposrednio nie wplywa na zejscie. Np.AP potrafi calkiem niezle zejsc chociaz ma maly xmax... Ciezko jest powiedziec z parametrow jak gra glosnik, trzeba posluchac, slyszalem AP30-300, ES300 i BSW 12 i 15 i musze przyznac ze najlepszy jest BSW 12 i 15 dlatego polecam, a ze stosunku jakos/cena to AP wygrywa
    mlody1921
    Level 29  
    ok zaczynam kumac a co z mocą ??

tylko 250 rms troche malo jak na 15

Dodano po 4 [minuty]:

i pisze ze bsw trzeba w 100 litrow

a 2xAp wsadze minimalnie w 80 albo nawet 70

hmmmmmm ciezko wybrac i wzmak jak na dwa ap to tylko chyba BM 990atx

a jak do bsw to monacor styknie

ciezko cos wybrac

Dodano po 2 [minuty]:

cos sie kłuci ze soba albo miejsce albo kasowo oj

plus ten ze Ap mam jednego czyli 155 + 540= 695 zł

a do bsw 450+369= 819zł

i boom

mistrzu qscgu jeszcze jak sie ma jedna 15 do 2x30

w tym przypadku
    cursor
    Level 30  
    Ravemaster ma podaną efektywność napięciową, należy 3dB odjąć. Apek ma podaną efektywność liczoną z parametrów, czyli jest to efektywność na basie.
    2x12" to większa powierzchnia niż 1x15". Poza tym, 2x12" będzie szybsze niż 1x15".

To co stx podaje jako 3,1mm to Xlin, a nie xmax.
    qscgu
    Level 34  
    stx podaje xmax a nie xlin przeczytaj dobrze. ten glosnik ma +/-3,1mm wychylu. No chyba ze podają xmax jako xlin. pozatym zgadzam sie ze 2x12" lepiej niz 1x15" bo i wieksza powierzchnia membramy a i mozna by je podlaczyc rownolegle dla uzyskania 2ohm tyle ze wtedy przydalby sie wzmacniacz ktory da rade 2ohm wytrzymac, chyba ze podlaczyc bez mostkowania jeden do prawego a drugi do lewego kanalu wtedy mialbys stereo :D

PS. chyba ze ci sie xmax pomylil z xdam
    cursor
    Level 30  
    Nie pomyliłem xmax z xdam. Przyjrzyj się pracy tego apeka. Gdyby xmax podawali jak należy to podaliby je znacznie wieksze. Zauważ, że jak dasz głośniej to apek przekracza xlin, ale dalej pracuje bez większych zniekształceń.
    qscgu
    Level 34  
    no to pomyliles xmax z xdam...
    to normalne ze glosnik przekracza xmax. xmax to nie jest zaden wyznacznik wychylu ale liczy sie go z wysokosci szczeliny i wysokosci cewki. to wlasnie xdam okresla kiedy cewka uderzy w nabiegunnik i to wlasnie bedziemy nazywac znieksztalceniami - o ile sie nie uszkodzi
    raveland
    Level 28  
    jak cewka uderza o nadbiegunnik to nie ma mowy o znieksztalceniach tego nie daje sie sluchac to jest naprawde glosny trzask pozatym dochodzi ogromne ryzyko uszkodzenia mechanicznego
    na ta przypadlosc zapadlo wiele przetwornikow Beymy
    mlody1921
    Level 29  
    no tak spoko loko ale wiesz trzeba miec dobrego wzmaka na 2 ohm wiec jak przypadło 2 x Ap to pewnie BM 990atx bo nic innego w dobrej kasie nie widze a by nimi zamiatał wydaje mi sie a ile na jeden kanał ma on w 2 ohm bo w 4 sensej reveland mowi ze kolo 300-350 rms

wiec mysle o drugim Ap i moze jakas zabudowe bymysle w bagazniku :)
    ige
    Level 35  
    mlody1921 wrote:
    ok zaczynam kumac a co z mocą ??
    tylko 250 rms troche malo jak na 15

mam bsw 154 i moge powiedziec ze jestem w 100%zadowolony,bas szybki kontrolowany kiedy trzeba piekielnie nisko schodzi :D a co do samej mocy osobiscie pakuje w niego 400w rms a czasami nawet wiecej i nic mu nie jest wiec mysle ze monacor 500w bedzie w sam raz do niego