logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood Slim CD Changer emulator

szymtro 26 Cze 2006 11:35 5282 7
REKLAMA
  • Wreszcie udało mi się jakoś poskładać cały projekt do kupy i zmontować jakis artykuł na ten temat.

Chodzi o emulowanie zmieniarki cd firmy kenwood podłączonej 13 pinowym złączem (okrągłym lub prostokątnym) ze starym protokółem obsługi (tzw O lub C Protocol).

Brak jest schematu ale jest nie potrzebny gdyż elementów nie ma za dużo (wiekszość to złącza i mikrokontroler). Co do uC to użyłem 89s52. Kwarc 11.059200. Gdyby zrezygnować z dodatkowego podgladu/sterowania/debug'owania po rs (baud 1200) to pewnie można było by zmieścić w 89c51 ale różnica w cenie jest nie znacząca.

Projekt jest z gatunku "pokaż, że potrafisz" gdyż koszt wykonania (i zakupu elementów) jest na poziomie używanej zmieniarki (w dobrym stanie (cd na allegro "w promocji" 19,99zł, uC 5zł płytka około 10zł, dodatkowe duperele około 15zł).

Współpracuje tylko z cdromem TEAC CD-224E (narazie tylko z takim - być moze cała rodzina slim cd teac cd-xxx bedzie działać gdyż nie sądze aby zrobili jakieś znaczace różnice w firmware)

Projekt jest umieszczony na mojej stronie: http://www.szymtro.trocki.pl/projekty/kenwood%20cd%20changer%20emulator/KSCDC%20EMULATOR.htm

Mam info że komuś sie zdjecia nie ladują (sprawdzałem z pracy i mi sie łądują). Dla zainteresowanych umieszczam tutaj a na strone zapraszam po aktualne wersje softu.
    Załączniki:
    • KSCDC_V46.rar (11.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • KSCDC_V39.rar (12.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • KSCDC_V32.rar (11.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kenwood Slim CD Changer emulator PIC0040.jpg (65.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kenwood Slim CD Changer emulator PIC0039.jpg (69.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kenwood Slim CD Changer emulator PIC0038.jpg (44.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kenwood Slim CD Changer emulator PIC0037.jpg (62.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • KSCDC EMULATOR.pdf (215.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    szymtro
    Poziom 30  
    szymtro napisał 1421 postów o ocenie 59, pomógł 101 razy. Mieszka w mieście Warszawa. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2785462
    SebaD
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam
    Świetny projekt, gratulacje!!

Masz może schemat i PCB ??

pozdro
    SebaD
  • REKLAMA
  • #3 2807010
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Schematu nie ma ale widac po płytce i po modelu ze nie ma za duzo elementów. Szczeguły w opisie, schemat płytki (.pcb również) w załączniku - ściągaj śmiało.[/url]
  • REKLAMA
  • #4 2809423
    SebaD
    Poziom 16  
    W którym załączniku??

pozdro
  • REKLAMA
  • #5 2810101
    szymtro
    Poziom 30  
    .pdf to dokument wroda wydrukowany do pdf'a. .rar to kolejne wersje oprogramowania (firmware) do mikrokontrolera. Będe w domu wieczorem to zamieszczę ostatnią wersję która ma wiecej bajerów.

Jeżeli ktoś ma sprawna zmieniarkę (moze być bez magazynka i bez kabla ale sprawna) to poproszę wiadomosć na PW.
  • #6 2812342
    SebaD
    Poziom 16  
    Witam
    Chętnie bym pomógł, ale chwilowo nie mam żadnej zmieniarki

pozdro
    SebaD
  • #7 2815188
    szymtro
    Poziom 30  
    OK to chyba ostatnia wersja firmware. Wygląda ze działą wszystko ale czasami jednak pojawia sie niezidentyfikowane miganie. Mozna to szybko wyłaczyc na chwile przełaczajac na tuner i z powrotem. Muzyka będzie zawieszona ale miganie powinno ustać - to jeżeli komuś przeszkadza.
    Narazie nie wiem dlaczego tak sie dzieje - trzeba to sprawdzić na oryginalnym sprzecie bo moze jeszcze jakieś dodatkowe dane trzeba wysłać albo w innej kolejności.
    Jak na projekt DIY to i tak działa nieźle.

Dodana obsługa klawiszy Disc+ i Disc- - odpowiednio ostatni i pierwszy utwór na płycie.

Zapomniałem dodac ze klawiszem "6" mozna zmieniać wyświetlanie czasu na relatywne w ścieżce albo absolutne na dysku. Teraz wypadało by jeszcze dorobic pokazywanie jeszcze na chwilke toc (ilosć utworów i długość płyty) ale to chwilke zajmie.
    Załączniki:
    • KSCDC_V78.rar (12.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2817038
    szymtro
    Poziom 30  
    To może jeszcze opowiem mniej wiecej jak o działą i co obserwować w odpowiednich momentach.

Pomijam cały montaż elektryczny - ma być wszystko sprawne i żadnych zwarć czy odwrotnego podłaczenia.

W cd ma być pusto i szuflada zamknięta
    Po wybraniu src na panelu musi pokazać sie disc (czasami konieczny jest reset radia lub odłaczenie i podłaczenie zasilania).
    Jak sie pokaze to połowa sukcesu.
    Za chwilę powinno pokazać się: "CH T-00" i disc: "7"
    To znaczy że załaczane jest własnie zasilanie cdromu.

po jakiś 2 sekundach na wyświetlaczu bedzie: "CH T-00:xx:yy" disc:"6"
    to znaczy ze zakończono init i na xx i yy powinny pokazywac sie aktualne kody błędów (hex) czyli:
    28:00 - power on reset
    04:01 - nie gotowe, w trakcie przygotowywaniado bycia gotowym (wolne tłumaczenie)
    3A:00 - no disc - jeżeli to zobaczymy to można zapakować płytę i zamknać tackę
    Znowu zacznie pojawiać sie jakies kody błędów (głównie 04:01 oraz C0:00, D0:00)

Jak cd rozpozna płytę to na wyświetlaczu powinno pojawić sie np:"CH T-12:44:54" i disc:"3"
    to znaczy że na plytce ostatni utwór to 12 a czas całkowity muzyki to 44 minuty i 54 sekundy
    Nastepnie wyświetlacz pokaże "CH T-01:" a disc:"2"
    jak rozpocznie sie odtwarzanie to wyświetlacz pokaże: "CH T-01:xx:yy" i disc:"1"

Tyle po krótce z obsługi. Zatem disc oznacza aktualny tryb pracy napędu i jeżeli cś sie gdzieś zawiesi mozna w prosty sposób ustalić gdzie utknęło.

Podsumowanie tematu

✨ Projekt emulatora zmieniarki CD firmy Kenwood wykorzystuje mikrokontroler 89s52 z kwarcem 11.0592 MHz do emulacji zmieniarki podłączonej 13-pinowym złączem (okrągłym lub prostokątnym) z protokołem O lub C. Brak schematu nie stanowi problemu, gdyż układ jest prosty i składa się głównie z mikrokontrolera i złączy. Projekt współpracuje obecnie tylko z napędem TEAC CD-224E, jednak istnieje przypuszczenie, że inne modele z serii TEAC CD-xxx również będą kompatybilne. Firmware obsługuje podstawowe funkcje, w tym klawisze Disc+ i Disc- oraz zmianę wyświetlania czasu na relatywny lub absolutny. Występuje sporadyczne miganie wyświetlacza, które można wyłączyć przełączając źródło na tuner i z powrotem. Autor udostępnia pliki z opisem, schematem płytki PCB oraz firmware w formatach PDF i RAR. Projekt ma charakter demonstracyjny, a koszt wykonania jest porównywalny do ceny używanej zmieniarki CD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA