Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterowanie prasy hydraulicznej. Prasa nie reaguje na przyciski.

wmalczewski 26 Cze 2006 21:30 4032 14
  • #1 26 Cze 2006 21:30
    wmalczewski
    Poziom 14  

    Mam problem z sterowaniem prasy hydraulicznej z za wschodniej granicy-
    "METALLIST" model P-6328b,rok prod.1988.
    Prasa przestala reagowac na przyciski sterujace,moze ktos sie spotkal z tym probemem,bylbym wdzieczny za pomoc.
    Nadmieniam ze zasilanie ukladu sterujacego jest prawidlowe.


    Pozdrawiam.

    0 14
  • #2 26 Cze 2006 23:01
    bonanza
    Spec od Falowników

    No cóż, przyczyn może być wiele, schematu pewnie brak (?).
    Podejście syntetyczne (od góry) - obejść maszynę w koło, sprawdzić zabezpieczenia, grzybki, zamknięcie drzwiczek, termiki w szafie, poziom oleju itp. Zastanowić się, co spowodowało awarię: przeciążenie mechaniczne? zapowietrzenie? zanik zasilania? przeniesienie maszyny w inne miejsce? Wymiana jakiegoś zespołu? Co ostatnio naciśnięto, gdy jeszcze działała?
    Podejście analityczne (od podstaw) - sprawdzić napięcie sterownicze na transformatorze, bezpieczniku, grzybku stopu, przycisku startu, dalej na styczniku... Gdzieś musi być przerwa.

    0
  • #3 27 Cze 2006 22:03
    wmalczewski
    Poziom 14  

    Wszystko wskazuje na to ze jest gdzies przerwa ,
    pompa daje sie uruchomic,doszedlem do przekaznika,ktory to po nacisnieciu stykow uruchamia prase;nie dochodzi do niego napjecie sterujace.
    Szukam dalej.

    0
  • #4 27 Cze 2006 22:31
    Tuning Marek
    Poziom 20  

    Witaj sprawdz wszystkie zabezpieszenia jesli ona ma osłony ale najwazniejsze sprawdz przyciski załączania poniewaz jak wiem w innych prasach potrzeba nacisnąć dwoma rękoma przyciski startu chodzi o bezpieczeństwo dlatego jeśli tak jest nie wystarczy naciśnięcie jednego przycisku sprawdz poziom oleju może miec kontrole poziomu oleju pisz dalej jesli nic nie dało

    0
  • #5 28 Cze 2006 10:20
    bonanza
    Spec od Falowników

    Myślę, że układ bezpieczeństwa na pewno wyłącza pompę natychmiast. Jeśli pompa chodzi, to coś nie ziązanego z bezpieczeństwem, typu licznik ruchów roboczych na wartości zadanej (:idea: niby drobiazg - a bywa kłopotliwy), przekaźnik centralnego smarowania (cykl tłoczenia smaru w toku albo zakończony niepowodzeniem), krańcówka ograniczająca zakres ruchu siłownika nie łączy itp.

    0
  • #6 28 Cze 2006 21:34
    Tuning Marek
    Poziom 20  

    Witam no nie do końca ponieważ kiedyś naprawiałem prasę mimośrodową i cały napęd dal się uruchomic lecz sterowanie naciskiem jak wiadomo załeżało od czujników indukcyjnych na osłonie i krańcówek pod osłoną stwierdzających zamkniecie osłony ale niech nam autor napisze bo do końca nie wiemy .... jakie czujniki ma ponieważ może my mieć wiele zależności i rozwiązań może sa czujniki kontrolujące nacisk kiedyś widzialem w hydraulicznej prasie z NRD takie zegary można bylo regulować wskazówką nacisk ale także byly tam krańcówki posuwu może stoi ona na końcowej ,, awaryjnej ,, krańcówce poprostu niech nam dokladnie autor opisze co widzi dzięki

    0
  • #7 28 Cze 2006 22:39
    wmalczewski
    Poziom 14  

    Jeszcze nie zlokalizowalem uszkodzenia.
    Prasa posiada krancowki szczelinowe oraz przelacznik rodzaju pracy;przycisk lewy,prawy lub obydwa jednoczesnie,oraz posow reczny [osoba dzwignia zalacza poprzez czujnik szczelinowy].
    Obecnie stan mam taki;po zalaczeniu pompy i nacisnieciu i zwolnieniu dzwigni posuwu recznego prasa wykonuje ruch tloka w gore i dalej juz nie dziala na zaden rodzaj pracy.
    Natomiast jak juz pisalem po nacisnieciu stykow jednego z przekaznikow prasa startuje, przekaznik ten jest sprawny [zasilony zastepczo dziala],wyglada na to ze jest gdzies przerwa na przycskach lub na przelaczniku rodzaju pracy,ale jeszcze nie zlokalizowalem.
    Dziekuje za zainteresoanie.

    1
  • #8 29 Cze 2006 08:20
    michasp
    Poziom 17  

    Witam,

    może być tak - że przełącznik pracy ma wypalone styki - i ustawiasz np. na ręczny lub automat - i dany styk nie zostaje zwarty - jeśli jest to przełącznik podobny np. do ŁUK-15. Stąd możesz nie mieć napięcia sterowania w danym miejscu schematu.

    Prościej będzie jeśli masz czas zapiąć się omomierzem na na zacisk uruchamiający przekaźnik (A1 lub 13), Ciebie interesujący - i szukać po sterowaniu - na różnych stykach przez co sygnał dochodzi? I tak dojść np. do krańcówki. Jeśli nie znajdziesz zwarcia z jakimś innym elementem - to faktycznie może być gdzieś uszkodzony przewód - chociaż to mało prawdopodobne. Ja stawiam raczej na jakąś uszkodzoną krańcówkę - np. od położenia skrajnego - lub startowego.

    Pozdrawiam,

    Michał.

    0
  • #9 23 Sty 2008 12:49
    gregoryyyy
    Poziom 9  

    moja rada
    nie wnikaj w ten złom i zmie n sterowanie na jakieś nowsze.
    Jest rzesza urzadzeń które to są stare a dyrektywy nie spełniają z 2003
    Nowe sterowania są mniej zawodne .
    Rupiec zawsze bedzie rupieciem

    1
  • #10 23 Sty 2008 13:19
    niutat
    Poziom 37  

    wmalczewski napisał:
    Jeszcze nie zlokalizowalem uszkodzenia.
    Prasa posiada krancowki szczelinowe oraz przelacznik rodzaju pracy;przycisk lewy,prawy lub obydwa jednoczesnie,oraz posow reczny [osoba dzwignia zalacza poprzez czujnik szczelinowy].
    Obecnie stan mam taki;po zalaczeniu pompy i nacisnieciu i zwolnieniu dzwigni posuwu recznego prasa wykonuje ruch tloka w gore i dalej juz nie dziala na zaden rodzaj pracy.
    Natomiast jak juz pisalem po nacisnieciu stykow jednego z przekaznikow prasa startuje, przekaznik ten jest sprawny [zasilony zastepczo dziala],wyglada na to ze jest gdzies przerwa na przycskach lub na przelaczniku rodzaju pracy,ale jeszcze nie zlokalizowalem.
    Dziekuje za zainteresoanie.


    Witam, sprawdź te krańcówki szczelinowe, może wpadł tam jakiś śmieć lub opiłek i któraś z nich jest stale wysterowana, może nie ma potwierdzenia górnego położenia tłoka.

    0
  • #11 23 Sty 2008 18:08
    wmalczewski
    Poziom 14  

    Nadal nie zlokalizowałem uszkodzenia ,podczas ostatniej próby lokalizacji [przemywanie styków przekażników,sprawdzałem styki przełączników,krańcówki szczelinowe] prasa w pewnym momencie zaczeła działać prawidłowo.
    Włączyłem ją w rodzaj pracy automatycznej, popracowała ok. 10 min. i ponownie pojawił się stan uszkodzenia.
    Wskazywało by to na brak styku,kontaktu [zimne lutowanie], ponowne próby lokalizacji nie dały żadnych efektów.
    Pozdrawiam.
    [w wolnych chwilach będę szukał
    dalej]

    0
  • #12 23 Sty 2008 22:47
    niutat
    Poziom 37  

    Awaria-koszmar raz działa- raz nie działa, życzę cierpliwości.
    Pozdrawiam.

    1
  • #13 24 Sty 2008 09:03
    PLEXI
    Poziom 24  

    Kolego wmalczewski
    z opisu wynika że ewidentnie gdzieś cos nie łączy-nie styka, ,może byc jeszcze taka możliwość ze jakiś kabel masz przełamany, przemierz szczególnie te przewody które są w ruchu, zaginaja się itp. tam też może tkwić usterka . powodzenia

    0
  • #14 24 Sty 2008 15:09
    Madrik
    Moderator Robotyka

    Sprawdź krańcówkę położenia górnego i dolnego. Szczególnie dolnego.
    Jeśli ona nie styka, nie dostaje napięcia, nie przekazuje, to prasa nie może wykonać ruchu powrotnego bo "mysli", że jest już na dole.
    To niestety najgorsze rodzaje awarii. Głupstwo na 2 min roboty, ale szukać można i miesiąc. A szefostwo tupie nogą... ;/
    Bez schematu ciężko coś tu zrobić. Pozostaje metoda radzieckich inżynierów z 45-go. Po kabelkach, krok po kroku szukać i rysować gdzie, co dochodzi.
    PS - jesli krańcówki mają wyłączniki dźwigniowe, sprawdź ich współpracę z krzywkami i położenie ramion. Jeśli są elektromagnetyczne, sprawdź, czy reagują na zmiany pola i w jakiej odległości (np. kawałkiem blachy).
    To też częsta przyczyna niedomagania krańcówek.

    0
  • #15 25 Sty 2008 18:36
    and61
    Poziom 26  

    wmalczewski napisał:
    Nadal nie zlokalizowałem uszkodzenia ,podczas ostatniej próby lokalizacji [przemywanie styków przekażników,sprawdzałem styki przełączników,krańcówki szczelinowe] prasa w pewnym momencie zaczeła działać prawidłowo.
    Włączyłem ją w rodzaj pracy automatycznej, popracowała ok. 10 min. i ponownie pojawił się stan uszkodzenia.
    Wskazywało by to na brak styku,kontaktu [zimne lutowanie], ponowne próby lokalizacji nie dały żadnych efektów.
    Pozdrawiam.
    [w wolnych chwilach będę szukał
    dalej]

    proponuje przedzwonic ( omomierzem, lub latarką- masz chyba taką?- wszystkie styki ) moze byc tak ze ktorys nie łaczy , tak samo miejsca podłaczeń przewodów, ewentualnie moze byc uszkodzona podstawka przekaźnika ( wypalony, luźny styk )
    powodzenia

    1