Witam,
pirius58 wrote: Witam serdecznie.
Chcialem sie zapytac co moglo sie podziac z komputerem, bo nie chce sie wlaczyc. Byla burza, sasiad niby wylaczyl go z sieci, ale gdy juz zalaczyl(po burzy) to komputer ani znaku zycia, wiec co moglo sie stac?? Pozdrawiam.
a tego to nawet najstarsi górale nie wiedzą, jak również znakomita większość wróżek nie odpowie.
Zadam pytania pomocnicze:
- jak był ten komputer wyłączny, czyli zamknął - wyłaczył - go System, a przewód sieciowy, był nadal w gniazdku, czy inaczej?
- czy jest właściwa do tego rodzaju odbiornika (komputer klasy PC) ochrona od strony zasilania z sieci (kołek obwodu ochronnego i spełnienie wymogów technicznych co do tej ochrony)?
- jakie pozostały podłączone peryferia do rzeczonego PC'eta, czyli oprócz standardowych; monitor, klawiatura, mysz, głośniki (konieczne, jak aktywne, to zasilane z tego samego gniazdka co PC'et)?
Odpowiedź na powyższe moje zapytania, pozwoli mi zaledwie stworzyć prawdopobne hipotezy co do powodu niedziałania tego komputera.
Dopiero dostarczenie
Corpus Delicti przed oczy moje, oraz kiedy założę swe "Szkiełko Mędrca", mogę wskazać bliżej podzespół PC'a, czy płyty głównej, który uległ uszkodzeniu.
Pozdrawiam
Greg