Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie trafo do prostownika 24 V

czart_1 30 Jun 2006 12:07 1812 3
    czart_1
    Level 11  
    Chciałbym zbudowac prostownik na 24 V i rozruchem. Tylko niewiem jakiej mocy trafo wystarczyło by do takiego projektu żeby podczes rozruchu ten prostownik nieulegl zwegleniu. myślełam nad trafem o mocy około 1 KVA, ostatnio znalazłem o mocy 630 VA tylko sięzastanawiam czy to nieza mało.
    SP8JUX
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Rozruch na "24V" to raczej na trafo które proponujeszn nie nada się. Potrzebujesz na wyjściu 28V napiecia stałego przy prądzie 200A. Takie rozruchy robiłem w oparciu o trafa spawarek z regulatorem tyrystorowym po stronie wtórnej.

Zasada jest prosta:
    -pomiar U na akumulatorze
    -impuls doładowujący
    -pomiar U
    - itd
    Układ doładowuje akumulator dużymi impulsami prądowymi. Akumulator bardzo szybko się ładuje i nie wydziela temperatury. Wykorzystuję tu zasadę stałonapięciową.

Jako rozruch - zwiększa czestotliwość powtarzania impulsów.

W wersji 12V kręciliśmy 300D merca dwie minuty. Prąd powyzej 300A a U 14V do 14,2V.

Tak więc potrzebujesz trafa jak na poczatku Ci podałem.

Marek
    romoo
    User under supervision
    czart_1 trafo małej mocy nie wystarczy w żadnym przypadku. Bo Rozruchy 24V są zwykle powyżej 3kW. Więc sam pomyśl jak trafo trzeba.

SP8JUX mam pytanie jak dokonać rozruchu w zimie 3,5kW 12 V (rozrusznik) tak żeby kręciło lepiej jak w lecie, jakieś konkrety bo widzę zę w temacie jesteś.
    SP8JUX
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    romoo wrote:
    ...jak dokonać rozruchu w zimie 3,5kW 12 V (rozrusznik) tak żeby kręciło lepiej jak w lecie....

...250A przy 14V to żaden problem. Uzyskać to można ze spawarki jednofazowej (nie migomatu). Były takie spawarki 120A (50V przemiennego) wystarczy odczep ze środka (2 x 25V), dwa tyrystory i do 250A masz rozruch.